Ένα χρόνο παράταση για τις οριστικές κτηματολογικές εγγραφές στη Μεσσηνία

Ένα χρόνο παράταση για τις οριστικές κτηματολογικές εγγραφές στη Μεσσηνία

Για ένα χρόνο αναμένεται να παραταθεί η προθεσμία για τις οριστικές κτηματολογικές εγγραφές οι οποίες λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, σύμφωνα με όσα προβλέπει το πολεοδομικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που ψηφίσθηκε από τη Βουλή και αναμένεται η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η λήξη της προθεσμίας αυτής στο τέλος του μήνα είχε δημιουργήσει ανησυχία για τις περιοχές της Μεσσηνίας που οδεύουν προς τις οριστικές κτηματολογικές εγγραφές, καθώς πάρα πολλά ακίνητα στο νομό μας παραμένουν αγνώστου ιδιοκτήτη, με πολλούς ιδιοκτήτες να μην έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχει εκκρεμότητα με ακίνητά τους.

Ωστόσο, η παράταση αυτή δεν αφορά περιοχές όπου οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο οριστικοποιήθηκαν το 2018. Σε αυτές τις περιοχές από τη Μεσσηνία εντάσσονται το Ασπρόχωμα και τα Λέικα.

Μεγάλη ανάσα για τη Μεσσηνία
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης, για αυτές τις δύο περιοχές, το Ασπρόχωμα και τα Λέικα, ήταν πολύ δύσκολο να ανοίξει πάλι το θέμα και οι εγγραφές είναι πλέον οριστικές.

Σε ό,τι αφορά την παράταση ενός έτους για τις άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, ο κ. Ξηρογιάννης σημείωσε ότι είναι μια πολύ μεγάλη ανάσα και αν γίνει μια καλή καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου, θα διευθετηθούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Πρόκειται για τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο, κατά την πρώτη κτηματογράφηση στην περιοχή μας το 2004, και δυστυχώς ακόμα και τώρα υπάρχουν μέχρι και διαμερίσματα που είναι αγνώστου ιδιοκτήτη.

Χαρακτηριστικά, σε πανελλαδικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον προηγούμενο μήνα, η περιοχή του Ελαιοχωρίου του Δήμου Καλαμάτας φιγουράρει στις πρώτες θέσεις, καθώς πάνω από το 15% των ακινήτων είναι χαρακτηρισμένα ως αγνώστου ιδιοκτήτη και κινδυνεύουν να περάσουν στο Δημόσιο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου θεσμοθετείται και η επιβολή προστίμων από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με την αξία του ακινήτου και τη διάρκεια της καθυστέρησης για εκπρόθεσμη δήλωση στο Κτηματολόγιο.

Παράταση
Ο πρόεδρος της Ελληνικό Κτηματολόγιο, Δημήτρης Σταθάκης, μιλώντας στη Βουλή σημείωσε: «Έχουμε δεχθεί πάρα πολλά αιτήματα για την παράταση της οριστικοποίησης των πρώτων εγγράφων. Οπότε λόγω της πανδημίας και ειδικά της δεύτερης φάσης που εξελίσσεται όπως εξελίσσεται, δίνουμε παράταση για ένα έτος. Η διάταξη αφορά στους 297 ΟΤΑ που είχαν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στο τέλος του χρόνου. Πολύ σωστά – κατά τη γνώμη μου – δεν περιλαμβάνονται οι 35 ΟΤΑ του παρελθόντος που είχαν οριστικοποιηθεί το 2018. Κανένα πρόβλημα δεν έχουμε από τα δεδομένα που βλέπουμε σε αυτούς τους ΟΤΑ και, επίσης, δεν είναι ένδειξη σοβαρής διαχείρισης να ανοίγεις μετά δύο χρόνια μια προθεσμία που έχει ήδη κλείσει».

Τα πρόστιμα
Τα πρόστιμα εκπρόθεσμης δήλωσης στο Κτηματολόγιο θεσμοθετούνται μεν, αλλά η εφαρμογή τους παραμένει ανοιχτό θέμα, με αόριστο τρόπο, σε αόριστο χρόνο. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες από επίσημες πηγές που έχουν δει  το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι οι ασυνεπείς ιδιοκτήτες ακινήτων που δε συμμετείχαν στη φάση της συλλογής δηλώσεων, δεν αναμένεται να πληρώσουν πρόστιμα μέχρι το Πάσχα του 2021.

«Σκοπός του προστίμου δεν είναι να εισπράξει χρήματα το Κτηματολόγιο, αλλά να επιταχύνουμε τη διαδικασία κτηματογράφησης και επίσης να έχουμε ποιοτικότερη κτηματογράφηση» δήλωσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ακόμη ότι θεσμοθετείται ότι «όταν καθυστερεί κάποιος να κάνει δήλωση, θα πρέπει να πληρώσει ένα πρόστιμο που είναι συνάρτηση τριών αξόνων του δικαιώματος, της αξίας και του χρόνου που έχει καθυστερήσει. Το ελάχιστο πρόστιμο που πρέπει να καταβληθεί είναι 300 ευρώ», ενώ για την ενεργοποίηση των προστίμων σημείωσε: «Θεσμοθετείται ότι θα υπολογίσουμε με ΚΥΑ τον τρόπο ακριβώς που θα υπολογίζεται το πρόστιμο αυτό», παραπέμποντας την προβλεπόμενη σχετική κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων ΠΕΝ, Οικονομικών και Ανάπτυξης σε επόμενο χρόνο.

Τονίζοντας ότι η ρύθμιση δεν έχει εισπρακτικό σκοπό, αλλά την επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «όσο πιο πολλές δηλώσεις έχουμε, τόσο πιο καλά εξασφαλίζονται οι όμοροι. Επομένως, ωφελούνται όλοι. Όχι μόνο αυτός που κάνει τη δήλωση. Πρέπει να σας πω επίσης ότι επειδή έχουμε μια εικόνα άλλων περιοχών που έχουν προχωρήσει περισσότερο στην κτηματογράφηση, με την επιτάχυνση της συλλογής δηλώσεων θα προφυλάξουμε στο τέλος και τον ίδιο τον ιδιοκτήτη από περιπέτειες, γιατί όλες οι δηλώσεις είναι πιο εύκολες να γίνουν στην αρχή. Μετά όλα γίνονται πιο δύσκολα».

Της Βίκυς Βετουλάκη