Αργεί ο επαρκής εμβολιασμός των κατοίκων της Καλαμάτας

Αργεί ο επαρκής εμβολιασμός  των κατοίκων της Καλαμάτας

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας για την πανδημία – Τεστ σε δασκάλους και νηπιαγωγούς το Σάββατο

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεπειών της, καθώς και της συνεργασίας με φορείς της περιοχής για την εφαρμογή μέτρων και αποφάσεων της Πολιτείας, ο δήμαρχος Καλαμάτας έλαβε πρωτοβουλία εν όψει της επαναλειτουργίας των σχολείων και συγκάλεσε σύσκεψη στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή υγειονομικών και εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες υπό το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, συμμετείχαν ο καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ και επιστημονικός σύμβουλος του δημάρχου Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας Παναγιώτης Κατσαφάδος, οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας, Θεοφανία Σιούτη και Νίκος Πεφάνης, οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Παύλος Κλάδης και Ηλίας Γυφτέας, η γενική γραμματέας του Δήμου Μαρία Νταμάτη και ο ιατρός εργασίας Θεόδωρος Μαρκόπουλος.

Ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις έως τώρα προσπάθειες που από το Δήμο έχουν γίνει, τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη φάση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα και οι αποφάσεις της Πολιτείας για να επιστρέψουμε το ταχύτερο στην κανονικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος από την πλευρά του ενημέρωσε για καθαρισμούς και απολυμάνσεις, ενώ θα μοιράσει και νέες μάσκες. Επίσης, είναι σημαντικό ότι υπήρξε συνεννόηση με τις αρμόδιες υγειονομικές δομές για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, αλλά και για συμβολή των Δημοτικών Υπηρεσιών όπου κρίνεται αναγκαίο. Ειδικά για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, έχουν προγραμματιστεί δεκάδες τεστ να πραγματοποιηθούν, ενώ για το προσεχές Σάββατο οι υγειονομικές δομές της περιοχής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα προχωρήσουν σε τεστ εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε ό,τι αφορά το Δήμο Καλαμάτας, η διαδικασία είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, από τις 8.00 το πρωί, στο αμφιθέατρο «Αλ. Κουμουνδούρος» στο Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας και αφορά στο σύνολο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε Δημοτικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία και Παιδικούς Σταθμούς στο Δήμο Καλαμάτας.

Κατά τη σύσκεψη υπήρξε ενημέρωση από τον καθηγητή Παναγιώτη Χαλβατσιώτη τόσο για τα μέτρα πρόληψης όσο και για τη διαδικασία που θα εξελιχθεί και στην περιοχή μας τις επόμενες ημέρες και αφορά στον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Ο κ. Χαλβατσιώτης παρείχε συμβουλές για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με την πανδημία, ενώ έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των φορέων της περιοχής για περαιτέρω συνεργασία.

Ο κ. Κατσαφάδος, εκ μέρους του Κέντρου Υγείας, εστίασε στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται από τους υγειονομικούς, στην ανάγκη δημιουργίας επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων στην περιοχή, καθώς και στη συνέχιση τήρηση των μέτρων από τους πολίτες.

Στη συνέχεια ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας τόνισε ότι τα εμβολιαστικά αυτά κέντρα θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Σάββατο, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι.

Εξήγησε ότι θα εμβολιάζονται τέσσερα ή πέντε άτομα την ώρα σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο, αριθμός που πρέπει να διπλασιαστεί, γιατί σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο θα είναι δύο οι χώροι των εμβολιασμών.

Με αυτούς τους αριθμούς, είπε ο κ. Κατσαφάδος και λαμβανομένου υπόψη ότι ανά 21 ημέρες πρέπει να γίνεται η δεύτερη δόση του εμβολιασμού, είναι φανερό ότι θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να εμβολιαστούν τα ⅔ των κατοίκων της Καλαμάτας.