Εγκατάσταση συγκροτήματος «μαμούθ» με πάνω από 72 ανεμογεννήτριες με «θέα» το ναό του Επικούριου Απόλλωνα

Εγκατάσταση συγκροτήματος «μαμούθ» με πάνω από 72 ανεμογεννήτριες με «θέα» το ναό του Επικούριου Απόλλωνα

Δεν πρόλαβε να ανακοινωθεί το κλείσιμο του λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης και μέσα σε λίγες μέρες, τον περασμένο Δεκέμβριο, υποβλήθηκαν νέες αιτήσεις για 837MW στη Μεγαλόπολη και για πάνω από 800MW στα δύο μεγάλα συγκροτήματα, στο Μαίναλο και το Λύκαιον όρος.

Φουντώνουν, λοιπόν, στην Πελοπόννησο τεράστια αιολικά και φωτοβολταϊκά βιομηχανικά συγκροτήματα. Στόχος, σύμφωνα με δηλώσεις του τέως περιφερειάρχη κ. Τατούλη, να ξεπεράσουν οι ΑΠΕ στην Πελοπόννησο τα 12.000 MW.

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Λύκαιο όρος και την ευρύτερη περιοχή του ναού του Επικούριου Απόλλωνος, του ναού του Πανός, του ποταμού της Νέδας, του κάστρου της Είρας και των αρχαιοτήτων Φιγαλείας.

Συντασσόμαστε με την Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας ” Ο Επικούριος Απόλλων”, με τους συλλόγους και τους κατοίκους και καλούμε σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για την αποτροπή της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λυκαίου όρους, με τεράστια αρχαιολογική σημασία και με οπτική επαφή με τον Επικούριο Απόλλωνα.

Οι ιδιοκτήτες των αιολικών συγκροτημάτων και οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, δεν υπολογίζουν τίποτε.

Δεν υπολογίζουν ούτε τοπία που οι ίδιοι οι αστικοί θεσμοί έχουν χαρακτηρίσει ως τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους Διεθνούς Εμβέλειας και ως Περιοχές Απολύτου Προστασίας. Δεν υπολογίζουν παραδοσιακούς οικισμούς, ειδικές ζώνες διατήρησης, ειδικές ζώνες προστασίας, Natura κ.λπ. Ξεφυτρώνουν σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.

Δεν είναι, λοιπόν, υπερβολή ότι θα διαμορφωθεί ένα δάσος ανεμογεννητριών, πυλώνων υψηλής τάσης και γραμμών μεταφοράς ενέργειας υπερυψηλής τάσης, με τεράστιους εκβραχισμούς για να ανοιχτούν οι δρόμοι, να φτάσουν οι ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές, να στηθούν οι βάσεις στήριξης των ανεμογεννητριών, να γίνουν τα δίκτυα μεταφοράς στους υποσταθμούς κ.λπ.

Ζητάμε την κατεπείγουσα σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Οιχαλίας με μοναδικό θέμα: την ενημέρωση για το ζήτημα αυτό και απόφαση αποτροπής οποιασδήποτε ενέργειας.

Κωνσταντίνος Ρεϊτζόπουλος
Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Οιχαλίας, δημοτικός σύμβουλος