Καλαμάτα: Νέα δειγματοληψία από Βιολογικό Καθαρισμό και δίκτυο ακαθάρτων για ανίχνευση “covid-19”

Καλαμάτα: Νέα δειγματοληψία από Βιολογικό  Καθαρισμό και δίκτυο ακαθάρτων για ανίχνευση “covid-19”

Η διαπίστωση- με βάση τα στοιχεία των ειδικών – ότι η… πυρκαγιά της πανδημίας που είχε “φουντώσει” στη γειτονιά της Μεσσηνίας, πρόκειται να έρθει και στην περιοχή, έχει προκαλέσει από την περασμένη Παρασκευή έναν πανικό στους πολίτες. 

Ας δούμε, όμως, το… φιλμ των ανακοινώσεων. 

Γα την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ενημέρωσαν τους 13 περιφερειάρχες της χώρας -μέσω τηλεδιάσκεψης το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής-, ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στους περιφερειάρχες, μεταξύ των οποίων και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, έγινε ενημέρωση σχετικά με την πορεία της πανδημίας, η οποία φαίνεται να εξελίσσεται ανησυχητικά.

Ειδικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου έγινε γνωστό πως διαγράφονται δύσκολες καταστάσεις για τις περιοχές της Κορινθίας (ιδιαίτερα στην Κόρινθο), της Αργολίδας (Άργος) και της Αρκαδίας (Τρίπολη), οι οποίες -με βάση τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν- αναμένεται να προκύψουν και στη Μεσσηνία. Η Λακωνία αποτέλεσε την Περιφερειακή Ενότητα όπου οι εξελίξεις είναι σημαντικά ηπιότερης μορφής.

Λίγο αργότερα ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις δυσμενείς εξελίξεις. 

Το δε “Θ” επικοινώνησε με τη Δημοτική Αρχή για τις δηλώσεις και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος με τη σειρά του με το διευθυντή της ΔΕΥΑΚ, Μιχ. Βασιλειάδη. Στην αρχή έδειξε να αιφνιδιάζεται από τα λεγόμενα του περιφερειάρχη, όμως ύστερα από λίγες ώρες έδωσε στη δημοσιότητα τον τελευταίο έλεγχο, ο οποίος επιβεβαιώνει τους κακούς οιωνούς.

Έλεγε το δελτίο Τύπου της ΔΕΥΑΚ: “Εργαστηριακή ανάλυση δείγματος από την είσοδο του Βιολογικού Καθαρισμού της Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε στις 4-5 Μαρτίου 2021, προκειμένου να διαπιστωθεί πιθανή ανίχνευση SARS-CoV-2, στο πλαίσιο των τακτικών εβδομαδιαίων ελέγχων. Το δείγμα ελήφθη στις 3 Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα από τα «Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε.» για λογαριασμό της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, στο υπ’ αριθμ. 31094088 δείγμα από την είσοδο του Βιολογικού ανιχνεύθηκε αυξημένο ιικό φορτίο SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τα διεθνή μαθηματικά μοντέλα, με τα οποία προσεγγίζεται η συσχέτιση θετικών στον ιό κρουσμάτων και η παρουσία του ιού στα λύματα, λαμβάνοντας υπόψη τον ημερήσιο όγκο των λυμάτων που δέχεται η μονάδα επεξεργασίας, από το εργαστήριο υπολογίζεται αδρά και με μεγάλα ποσοστά αβεβαιότητας ότι υπάρχουν στον εξυπηρετούμενο πληθυσμό περί τους 600 φορείς/ασθενείς”. 

Η ανακοίνωση σήμανε και συναγερμό στο Δήμο Καλαμάτας.

Σε νεότερη ανακοίνωση έγινε γνωστό ότι δείγματα από διάφορα σημεία της αποχέτευσης λυμάτων της Καλαμάτας ελήφθησαν τις προηγούμενες μέρες, προκειμένου να αναλυθεί η ύπαρξη κορωνοϊού και οι περιοχές της πόλης όπου ενδεχομένως το ιικό φορτίο είναι πιο αυξημένο. Οι απαντήσεις θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 10 Μαρτίου, δηλαδή αύριο.

Σχετικά ο Δήμος Καλαμάτας ανακοίνωσε: “Εν αναμονή των εργαστηριακών αποτελεσμάτων νέων δειγματοληψιών προκειμένου να διαπιστωθεί πιθανή ανίχνευση SARS-CoV-2, σε συνέχεια προηγούμενης μέτρησης που εμφάνισε αυξημένο ιικό φορτίο, είναι η ΔΕΥΑ Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα χθες (σ.σ. προχθές), Κυριακή 7 Μαρτίου 2021, ελήφθη αντιπροσωπευτικό δείγμα από το Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας. Σήμερα (σ.σ. χθες), ελήφθησαν δείγματα από διάφορα σημεία του δικτύου ακαθάρτων, όπως τη Βέργα, το κεντρικό αντλιοστάσιο νότιας πόλης, από φρεάτιο που οδηγούνται τα λύματα από τη βόρεια πόλη, από τον αγωγό της Μεσσήνης και από το χώρο εκφόρτωσης βοθρολυμάτων από βυτιοφόρα. Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στα «Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε.»  και τα αποτελέσματα αναμένονται την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021”.

Τι σημαίνει, όμως, το αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα; Την απάντηση μας δίνει το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Εκεί εξειδικευμένο προσωπικό λαμβάνει κάποια συγκεκριμένη ποσότητα από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια.

Από αυτή την ποσότητα, έπειτα από διαδοχικά στάδια επεξεργασίας τα οποία συνολικά διαρκούν έως και εννέα ώρες, θα προκύψει η πληροφορία για τη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CοV-2 στα λύματα του λεκανοπεδίου της Αττικής. 

Αυτό το αποτύπωμα, συγκρινόμενο με τα αποτελέσματα προηγούμενων ημερών και εβδομάδων, δείχνει την τάση διασποράς της νόσου COVID-19 προτού αυτή εκφραστεί σε νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Για τους ερευνητές που κάνουν τις αναλύσεις αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο πρόγνωσης. Μια ματιά στο μικρόκοσμο που δίνει κρίσιμα στοιχεία για το δικό μας κόσμο.

«Τα λύματα συγκεντρώνουν όλη την καθημερινότητά μας. Ό,τι κάνουμε όλη μέρα και σε ποια κατάσταση υγείας βρισκόμαστε. Μπορούμε από το θησαυρό πληροφοριών που κρύβει ένα δείγμα ανεπεξέργαστου λύματος να καταλάβουμε πώς ο κόσμος αντιδρά και συμπεριφέρεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες», υποστηρίζει ο επικεφαλής του εργαστηρίου, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

«Είναι μοντέλο πρόβλεψης. Αυτό που βλέπουμε στα δείγματα των λυμάτων αποτυπώνει μια εικόνα που θα προκύψει αργότερα, κάποιες μέρες μετά, μέσα από τα τεστ που γίνονται», προσθέτει.

Α.Π.