Στα ευρωπαϊκά όργανα η λύση για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα

Στα ευρωπαϊκά όργανα η λύση  για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα

Οι παραγωγικοί φορείς της Μεσσηνίας ανέμεναν τη 13η Απριλίου και την εκδίκαση της προσφυγής κατά της απόφασης του πρώην υπουργού Αποστόλου – για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα- στο ΣτΕ, μία εκδίκαση που αναβλήθηκε εκ νέου. 

Στο μεταξύ, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους στο ΥΠΑΑΤ, με θεσμικούς φορείς της περιοχής, μεταφέρθηκε η βούληση και της νυν ηγεσίας του υπουργείου να στηρίξει την απόφαση του προκατόχου του.

«Από τη στιγμή που δε βλέπουμε να υπάρχει πρόθεση και πολιτική πρωτοβουλία να δοθεί λύση εφικτή, νόμιμη και βιώσιμη και βλέπουμε απλά πειραματισμούς, αναγκαστικά πρέπει κι εμείς να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας. Αυτά δεν είναι υπεύθυνες καταστάσεις για ένα σύγχρονο κράτος», υποστήριξε- μεταξύ άλλων- ο κ. Πάζιος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ένωση Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον οποίο οι φορείς της Μεσσηνίας αναγκάζονται πλέον να προσφύγουν σε ευρωπαϊκά όργανα.

«Είναι εθνικό το ζήτημα, γιατί δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε να εισάγονται στην Ε.Ε. ποσότητες με την ονομασία Καλαμάτα, επειδή έτσι απλά εξυπηρετεί κάποιους εισαγωγείς», δήλωσε σε ρεπορτάζ της Μαρίας Αντωνίου στην εφημερίδα “Ύπαιθρος Χώρα”.

Ελαιόλαδο: Το άνοιγμα της αγοράς θα αλλάξει την ψυχολογία

Σταθεροποιημένες τιμές, με τη μέση τιμή να παραμένει στα 2,60 ευρώ/κιλό για την Κρήτη, χωρίς να γίνονται πολλές πράξεις εδώ και ένα μην περίπου – κάτι που προβληματίζει τους παραγωγούς – ανέφερε ο Μύρος Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου. Κατά τον ίδιο, στο σύνολο του νησιού υπάρχουν αποθέματα που υπολογίζονται στους 30.000 – 40.000 τόνους.

«Δυστυχώς, δεν πήρε το λάδι την τιμή που έπρεπε και οι ελαιοκαλλιεργητές έχουν προβληματιστεί έντονα», υπογράμμισε, μεταφέροντας και την προσμονή τους για το πολυπόθητο άνοιγμα της εστίασης. 

«Αν ανοίξει η εστίαση, θεωρώ ότι θα απορροφηθούν», εκτίμησε ο κ. Χιλετζάκης ως προς τις αδιάθετες ποσότητες, υποστηρίζοντας όμως ότι αν δε συμβεί αυτό, το πρόβλημα θα είναι σοβαρό και για την επόμενη χρονιά. 

Πάνω από 3 ευρώ τα πολύ καλά λάδια

Η κατάσταση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παραμένει παγωμένη και στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τον Γιάννη Πάζιο. Εν αναμονή των εξαγγελιών για άνοιγμα της αγοράς, οι πράξεις είναι ελάχιστες, στο πλαίσιο των τυπικών αναγκών που υπάρχουν. Στην περιοχή, ωστόσο, η τιμή έχει «τσιμπήσει ήδη», κατά τον ίδιο, κοντά στα 2,80 – 2,90 καλά λάδια, ενώ όσα παραμένουν ακόμη προς διάθεση, ξεπερνούν και τα 3 ευρώ.

Εξίσου ελάχιστες οι πράξεις και στην επιτραπέζια ελιά, με τιμή να βρίσκεται περίπου στα 80-85 λεπτά για τα 200 κομμάτια. «Προσώρας δεν έχει αλλάξει κάτι. Αυτό που λέμε είναι ότι αν δοθούν και ημερομηνίες ενός πιθανού ανοίγματος της αγοράς, αλλάζει η ψυχολογία, θα τρέξουν για προμήθειες όλοι οι καταστηματάρχες, θα υπάρξει κίνηση και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, οπότε αυτό θα τονώσει τη ζήτηση», εξήγησε ο κ. Πάζιος.