Καλαμάτα: Χαμηλές πτήσεις στο αεροδρόμιο, στον πάτο η κρουαζιέρα

Καλαμάτα: Χαμηλές πτήσεις  στο αεροδρόμιο, στον πάτο η κρουαζιέρα

«Μετέωρη» παραμένει η πρόβλεψη για την τουριστική κίνηση του αεροδρομίου και του λιμανιού της Καλαμάτας, καθώς λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας δεν υπάρχει καμία αισιόδοξη ανακοίνωση.

Για το μεν αεροδρόμιο, ακόμα και οι πτήσεις από Γερμανία που αναμένονταν λίγο πριν από το Πάσχα αναβλήθηκαν για μετά, ενώ για το λιμάνι της Καλαμάτας δεν έχει προγραμματισθεί καμία άφιξη κρουαζιερόπλοιου.

Καθώς, όμως, ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει και προχωρήσει σημαντικά για άλλες περιοχές της χώρας, η Μεσσηνία πρέπει να σπεύσει να εκμεταλλευτεί σε όλα τα επίπεδα το «success story» της με το να καταγράφει τον ελάχιστο αριθμό κρουσμάτων στην ηπειρωτική Ελλάδα, με 1,25 ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, όπως τα παρουσίασε με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του το «Θάρρος» την προηγούμενη Τρίτη.

Μάλιστα, άλλες περιοχές της χώρας (κυρίως νησιά), με πολύ μικρότερες «επιδόσεις» στο θέμα της πανδημίας (μέχρι στιγμής) σε σύγκριση με τη Μεσσηνία, έχουν ήδη εκμεταλλευτεί το θετικό αυτό στοιχείο για να κερδίσουν ό,τι μπορούν περισσότερο φέτος για τον τομέα του τουρισμού.

Αεροδρόμιο
Παρότι πλέον μπαίνουμε στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, ακόμα δεν υπάρχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Καλαμάτας για τη φετινή θερινή περίοδο, η οποία- όπως έχει ανακοινωθεί – θα ξεκινήσει στις 14 Μαΐου, σε λιγότερο δηλαδή από ένα μήνα.

Το πρόγραμμα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα, όμως ακόμα και κάποιες πρώτες πτήσεις που είχαν ανακοινωθεί από Γερμανία προς το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας, έχουν αναβληθεί για περίπου δύο εβδομάδες αργότερα και κοντά στην 14η Μαΐου.

Πιθανότατα ακόμα πιο πίσω να μεταφερθούν οι πτήσεις από Αγγλία.

Λιμάνι Καλαμάτας
Την προ κορωνοϊού εποχή οι εταιρείες είχαν ήδη ενημερώσει για τα κρουαζιερόπλοια που θα προσεγγίσουν το λιμάνι της Καλαμάτας. Φέτος, όμως, δεν έχει γίνει ακόμα καμία σχετική ενημέρωση.

Ούτε το Λιμεναρχείο Καλαμάτας ούτε και οι ναυτιλιακοί πράκτορες της περιοχής μας έχουν ενημέρωση για αφίξεις –έστω και μικρών – κρουαζιερόπλοιων στην Πύλο ή την Καλαμάτα.

Στον αντίποδα, άλλα λιμάνια της χώρας ετοιμάζονται να υποδεχτούν τα πρώτα κρουαζιερόπλοια, αφού αντίστοιχες εταιρείες έχουν ξεκινήσει να ανακοινώνουν προγράμματα και συμπεριλαμβάνουν ελληνικά λιμάνια στις κρουαζιέρες τους.

Την αμφιβολία ως προς τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων φέτος στη Μεσσηνία μας επιβεβαίωσαν και οι ναυτιλιακοί πράκτορες Ανδρέας Ζερβάκης και Θεόδωρος Σερεμετάκης, τονίζοντας ότι όλοι είναι σε αναμονή και σχολιάζοντας πως αυτός ο χρόνος θα είναι πολύ περίεργος.

Πρέπει, λοιπόν, έστω και τώρα, η Μεσσηνία να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα που έχει έναντι της πανδημίας και όχι απλώς να το «καυχιέται στη ρούγα»!

Της Βίκυς Βετουλάκη