Έρχεται το 3o Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας

Έρχεται το 3o Διεθνές Θερινό  Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας

Με το πλήρες πρόγραμμά του επιστρέφει το τρίτο Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας τον Αύγουστο στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας για τρεις εβδομάδες, με μια διεθνή ομάδα καταξιωμένων καθηγητών.

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από Δευτέρα 16 Αυγούστου έως το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, από τις 9.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Φέτος, δε, προσφέρονται θέσεις για έως και 12 μαθητές. «Αυτός ο αριθμός θα μας επιτρέψει να σχηματίσουμε ένα σύνολο συνεργατών/ μαθητών, επιτρέποντας συγχρόνως στους καθηγητές να δώσουν εξατομικευμένη προσοχή σε κάθε συμμετέχοντα» σημειώνεται σχετικά.

Το μάθημα διδάσκεται στα αγγλικά από μια ομάδα καθηγητών με διεθνή φήμη, ενώ αιτήσεις θα γίνουν δεκτές μέχρι και την Παρασκευή 16 Ιουλίου.

Επιπλέον, ανακοινώθηκαν δύο θέσεις με πλήρη υποτροφία παρακολούθησης του KaDISS 2021, για δύο Μεσσήνιους του χώρου των παραστατικών τεχνών. Θέσεις που προσφέρθηκαν με τη στήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου. Αιτήσεις για αυτές θα γίνουν αυστηρά δεκτές έως και Παρασκευή 2 Ιουλίου.

Οι υποψήφιοι-ες για τις υποτροφίες θα πρέπει να έχουν σχέση με τη Μεσσηνία (τόπο κατοικίας, επαγγελματικής παρουσίας, καταγωγή κ.λπ.) και να είναι σε θέση να αποδείξουν τη σχέση αυτή.

Η διαδικασία για την αίτηση είναι ίδια με των άλλων υποψηφίων (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης, www.kalamatadrama.com / κατηγορία / αίτηση).

Επίσης, θα πρέπει να συμπληρώσουν ως θέμα στο Mail: Αίτηση υποτροφίας Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη / KaDISS 2021.

Να σημειωθεί πως καλλιτεχνικός διευθυντής του KaDISS είναι ο Βρετανός σκηνοθέτης Andrew Visnevski. Το εκτεταμένο εκπαιδευτικό του έργο περιλαμβάνει τη διεύθυνση των μαθημάτων του μεταπτυχιακού τμήματος στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου έως το 2017, περισσότερες από εκατό παραγωγές θεατρικών έργων τόσο κλασσικού μα και σύγχρονου ρεπερτορίου, μαθήματα, projects και έργα ως προσκεκλημένος διευθυντής της RADA και άλλων κορυφαίων δραματικών σχολών στο Λονδίνο, καθώς και την επίβλεψη προγραμμάτων (σχεδιαστικών έργων) για τη Σχολή Καλών Τεχνών Slade.

Όσο για τους καθηγητές που θα διδάξουν φέτος στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας είναι οι: Andrew Visnevski – Scene Study / KaDISS Course Leader, Gabrielle Moleta – Physical Performance and Transformation, Adrienne Thomas – Vocal Performance and Verse και η Αργυρώ Χιώτη – Greek Classical Theatre.

Ως γνωστόν, το Διεθνές Σχολείο Θεάτρου απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο. Στόχος είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, απόφοιτοι Δραματικών Σχολών και νέοι που έχουν ήδη επαγγελματική εμπειρία στο Θέατρο, καθώς και εκείνοι που χρειάζονται ικανότητες / θεμέλια σε άλλους τομείς των τεχνών, όπως η όπερα και το μουσικό θέατρο, και θέλουν να αναπτύξουν τη μεθοδολογία και τις δεξιότητές τους στην υποκριτική.

Σκοπός, να αναπτυχθεί η ευελιξία της ερμηνείας του ηθοποιού μέσα από τη συνάντηση δύο θεμελιωδών κλάδων/ειδών του ευρωπαϊκού θεάτρου.

Μέσω της εμβάθυνσης και της εξερεύνησης της γλώσσας του Σαίξπηρ (scene study) και του Ελληνικού Κλασικού Θεάτρου (Clasical Theatre Lab) ως δυο θεμελίων του Θεάτρου, καθώς και μέσω του σωματικού θεάτρου (Physical Performance) και του μαθήματος φωνητικής (Vocal Performance), το εντατικό αυτό μάθημα στοχεύει στην ολοκληρωμένη επανεξέταση της υποκριτικής δεινότητας του ηθοποιού μέσα από την προετοιμασία, τη συγκέντρωση, την ενέργεια και τη φαντασία του, καθώς και την ενίσχυση των δεξιοτήτων του. Τα καθημερινά μαθήματα φωνητικής και κίνησης (Voice and Movement) στοχεύουν στην απόκτηση αυτοπειθαρχίας και στην απελευθέρωση του σώματος, παρέχοντας δεξιότητες για τη διεύρυνση της προοπτικής της σύγχρονης θεατρικής πρακτικής μέσω της σωματικής ευελιξίας και έκφρασης.

Ο Κύκλος της Τέχνης / Circle of Art:
Στο μεταξύ, φέτος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους περιορισμούς και τις πολιτικές για την καταπολέμηση της πανδημίας, παρουσιάζεται ένα νέο πρόγραμμα που ονομάζεται «Κύκλος της Τέχνης / Circle of Art».

Ο κύκλος αυτός είναι μια σειρά δημιουργικών, καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών συνομιλιών με τη συμμετοχή διεθνώς καταξιωμένων επαγγελματιών καλλιτεχνών και εκπαιδευτών του θεάτρου. Οι “συναντήσεις” αυτές θα πραγματοποιούνται στην Καλαμάτα και θα παρουσιάζονται ζωντανά και δωρεάν μέσω πλατφόρμας στο διαδίκτυο.

Ο «Κύκλος της τέχνης / Circle of Art» θα ανοίξει το Μάιο και θα διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο του 2023.

Διοργανωτές
Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας (KaDISS) και ο “Κύκλος της Τέχνης / Circle of Art” είναι το αποτέλεσμα μιας δημιουργικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας του Συλλόγου Αποφοίτων “Μαρίας Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και του Theatre Alive! Επίσης, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και έχει λάβει τη στήριξη του Ιδρύματος Bareva του Λιχτενστάιν και του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου.