Ο «ανάλγητος νεοφιλελεύθερος υπουργός Εργασίας»

Ο «ανάλγητος νεοφιλελεύθερος υπουργός Εργασίας»

Χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν πέσει θύματα άγριας ταλαιπωρίας. Περισσότερες από 300.000 υποθέσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων βρίσκονται στον αέρα. Ο «ανάλγητος» νεοφιλελεύθερος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κάτι άκουσε για το πρόβλημα και πριν από ένα μήνα επισκέφτηκε το Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών Αττικής. Αυτό που αντίκρισε δεν περιγράφεται. Στοίβες φακέλων με εκκρεμείς συντάξεις που περιμένουν χρόνια να εκδοθούν, δεκάδες ανεξερεύνητες αίθουσες με έγγραφα, αλλά και ένα απαρχαιωμένο δίκτυο υπολογιστών, μια κατάσταση τρόμου.

Με αυτές τις συνθήκες το κράτος δε θα μπορούσε ούτε στον «αιώνα τον άπαντα» να δώσει λύση στους απόμαχους εργασίας.

Σκέφτηκε, λοιπόν, να επαναφέρει 100 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ με εμπειρία στην έκδοση συντάξεων, να προκηρύξει διαγωνισμό με πρόσληψη σύμβασης έργου 100 οικονομολόγων και λογιστών, και να προμηθευτεί 1.800 υπολογιστές. Επίσης, αποφάσισε να αναθέσει προσωρινά σε ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές, ύστερα από σύντομη εκπαίδευση, μέρος του έργου έκδοσης των χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων. Την αμοιβή δε θα την καταβάλει ο συνταξιούχος, αλλά το ταμείο του κάθε συνταξιούχου.

Μία λύση ουσιαστική και αποτελεσματική που θα δώσει τέλος στην αγωνία χιλιάδων συνταξιούχων. Μία λύση ενδυνάμωσης του ΕΦΚΑ σε όρους οργανωτικούς, έμψυχου υλικού και υλικοτεχνικής υποδομής.

Θα περίμενε κανείς σύσσωμη η αντιπολίτευση να στηρίξει μια τέτοια λύση. Αμ δε! Το διήμερο 6-7 Απριλίου τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων του ΕΦΚΑ προχώρησαν σε απεργία. Ο Γιάννης Ραγκούσης κάνει ότι ανησυχεί μήπως επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι. Το ΚΙΝΑΛ ισχυρίζεται ότι είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση. Το δε ΚΚΕ είναι εναντίον κάθε είδους ιδιωτικοποίησης.

Αναρωτιέμαι με τέτοια μυαλά πώς δεν τους έχει πάρει ακόμα και τα σώβρακα ο Μητσοτάκης.

Του Μιχάλη Σούμπλη