Σας καλούμε να κλείσετε άμεσα την παράνομη χωματερή Αλιμακίου

Σας καλούμε να κλείσετε άμεσα την παράνομη χωματερή Αλιμακίου

Ψήφισμα διαμαρτυρίας Επιτροπής Αγώνα, θα την κλείσει 1η Σεπτέμβρη δεσμεύθηκε ο δήμαρχος

Τέλος Ιουλίου θα σταματήσει η εναπόθεση σκουπιδιών στο Αλιμάκι, γιατί θα τα παίρνει η ΤΕΡΝΑ, αλλά κι αν δεν τα παίρνει, την 1η Σεπτεμβρίου θα κλείσει οριστικά την παράνομη χωματερή Αλιμακίου, δεσμεύθηκε ρητά χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης, σε μέλη της Επιτροπής Αγώνα με τα οποία συναντήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας μετά την προχθεσινή τους διαμαρτυρία.

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα έθεσαν στον κ. Λεβεντάκη το τεράστιο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης σκουπιδιών στον παράνομο σκουπιδότοπο Αλιμακίου, ακόμα και σε τμήμα του πρώην ΧΑΔΑ που έχει αποκατασταθεί, τις συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον και το οικοσύστημα, καθώς και τους σοβαρούς κινδύνους. Ο ίδιος φέρεται να συμφώνησε με όσα του έθεσαν αναφέροντας πως έχουν δίκιο, ενώ ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα ότι τέλος Ιουλίου θα σταματήσει η εναπόθεση σκουπιδιών στην παράνομη χωματερή Αλιμακίου, γιατί θα τα παίρνει η ΤΕΡΝΑ. Σε αιτιάσεις τους ότι μπορεί αυτό να καθυστερήσει, έδωσε τη ρητή του δέσμευση πως, ακόμα κι αν δεν παίρνει τα σκουπίδια η ΤΕΡΝΑ, ο ίδιος θα κλείσει οριστικά την παράνομη χωματερή Αλιμακίου την 1η Σεπτεμβρίου 2021!

Να σημειωθεί πως η Επιτροπή Αγώνα παρέδωσε στον κ. Λεβεντάκη Ψήφισμα Διαμαρτυρίας, το οποίο έχει ως εξής: «Κύριε δήμαρχε, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, εδώ και δέκα χρόνια η παράνομη χωματερή Αλιμακίου Κυπαρισσίας δέχεται τα σκουπίδια όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του διευρυμένου Δήμου Τριφυλίας, επιβαρύνοντας έτι περαιτέρω τη χωματερή αυτή, που εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελούσε χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων του πρώην Δήμου Κυπαρισσίας. Σήμερα η κατάσταση έχει γίνει πλέον ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα, λόγω κορεσμού του χώρου, να απορρίπτονται τα σκουπίδια σε τμήμα της ήδη αποκατεστημένης με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης διπλανής χωματερής. Κύριε δήμαρχε, δώσατε δημοσίως υπόσχεση προ εξαμήνου, ότι μέσα σε ένα μήνα η χωματερή Αλιμακίου θα παύσει να δέχεται σκουπίδια άλλων, πλην της Κυπαρισσίας, Δημοτικών Ενοτήτων, σε μία προσπάθεια να δοθεί μία ανάσα στη χωματερή αυτή, πλην όμως η υπόσχεση αυτή δεν τηρήθηκε, όπως και οι υποσχέσεις προηγούμενων δημάρχων. Αυτή τη στιγμή συντελείται καθημερινά ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα σε βάρος της περιοχής Κυπαρισσίας και ειδικότερα της Τοπικής Κοινότητας Μύρου, η οποία όλα αυτά τα χρόνια έχει επωμισθεί το δυσανάλογο αυτό βάρος των σκουπιδιών. Κατόπιν τούτου σας καλούμε να κλείσετε άμεσα την παράνομη χωματερή Αλιμακίου Κυπαρισσίας και να σταματήσετε την αλόγιστη εναπόθεση απορριμμάτων σ’ αυτή, που εν όψει της θερινής περιόδου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πυρκαϊάς, οπότε θα κινδυνεύσουν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, όπως έχει συμβεί επανειλημμένως στο παρελθόν. Οφείλετε να δώσετε λύση στο πρόβλημα και να αποφασίσετε την άμεση μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Τριφυλίας σε νόμιμα λειτουργούντα ΧΑΔΑ, έστω και εάν χρειασθεί να δαπανήσετε για τούτο το μισό προϋπολογισμό του Δήμου. Η δικαιολογία ότι συντρέχει κατάστασης ανάγκης δεν ευσταθεί, αφού λύση νόμιμη υπάρχει: Η άμεση μεταφορά  σε νόμιμο  ΧΑΔΑ. Εάν δεν πράξετε τούτο άμεσα και αδιαφορήστε και πάλι, είμαστε υποχρεωμένοι να κοινοποιήσομε το παρόν ψήφισμα διαμαρτυρίας: 1. Στην κα εισαγγελέα Κυπαρισσίας. 2. Στον κ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 3. Στον κ. περιφερειάρχη Πελοποννήσου. 4. Στον κ. υπουργό Περιβάλλοντος. 5. Στα  αρμόδια  όργανα της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

1. Αθανάσιος Πετρόπουλος, 2. Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, 3. Δημήτριος Σινάνης, 4. Αυγερινός Ράμμος, 5. Αναστάσιος Κανελλόπουλος 6. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, 7. Μακρυστάθη Ελένη».

Του Ηλία Γιαννόπουλου