Διασώθηκε νεαρή αλεπού και παραδόθηκε στον Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας

Διασώθηκε νεαρή αλεπού  και παραδόθηκε στον Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας

Μια νεαρή αλεπού (Vulpes vulpes), βρέθηκε τραυματισμένη έξω από το Πεταλίδι Μεσσηνίας, κουλουριασμένη στη μέση του δρόμου. Ευτυχώς ο άνθρωπος που την διέσωσε δεν την προσπέρασε όπως θα έκαναν εκατοντάδες άλλοι θεωρώντας την χαμένη υπόθεση.

Όπως μάθαμε αρχικά φαίνονταν νεκρή, όταν όμως την σήκωσε για να την απομακρύνει από το οδόστρωμα η Αλεπού έδειξε σημάδια ζωής. Έτσι ο διασώστης της την μετέφερε στον φιλοζωικό όμιλο Καλαμάτας μιας και δεν μας γνώριζε και από εκεί έφτασε στα χέρια μας. Από την περιγραφή του συμβάντος αλλά και την εικόνα του ζώου είναι ξεκάθαρο πως χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα στην δεξιά πλευρά του σώματός της.

Η πρόσκρουση της προκάλεσε διάσειση με ήπια συμπτώματα και μερική απώλεια συνείδησης. Εμφανίζει οίδημα στο δεξί κάτω βλέφαρο και τραύμα εσωτερικά στο δεξί αυτί. Το πιο σημαντικό της πρόβλημα όμως είναι τα συμπτώματα αναιμίας που παρουσιάζει που υποδηλώνουν εσωτερική αιμορραγία.

Έχει ξεκινήσει ήδη αγωγή στην οποία ανταποκρίθηκε αμέσως ο οργανισμός της, έχουμε όμως αρκετό δρόμο μπροστά μας έως ότου βεβαιωθούμε ότι είναι τελείως καλά. Της δόθηκε αγωγή για τα εκτοπαράσιτα και λαμβάνει ειδική φόρμουλα διατροφής που θα την βοηθήσει να ανακτήσει πιο άμεσα τις δυνάμεις της. Η γενική της εικόνα παρόλα αυτά δείχνει καλή, έχει καλό σωματικό βάρος γεγονός που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα επιστρέψει πίσω στην περιοχή της.

Τα άγρια ζώα στα οποία ασφαλώς ανήκει και η Αλεπού έχουν αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας που τα βοηθούν να επιβιώνουν πιο εύκολα και να αντιμετωπίζουν με τον τρόπο αυτόν τους πιθανούς εχθρούς τους. Ένας από αυτούς τους μηχανισμούς είναι το να κρύβουν την όποια αδυναμία τους, όσο φυσικά τους το επιτρέπουν οι δυνάμεις τους.

Εύκολα λοιπόν κάποιος ο οποίος δεν έχει λάβει ειδική εκπαίδευση στην διαχείριση άγριων ζώων μπορεί να παραβλέψει κάποια συμπτώματα ή να τα παρερμηνεύσει. Αυτό το γεγονός από μόνο του ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια τόσο την δική του, πολύ δε περισσότερο για την ασφάλεια του ζώου που διαχειρίζεται.

Έχουμε αντιμετωπίσει αρκετά περιστατικά στο παρελθόν τα οποία “φαίνονταν να είναι καλά” και δυστυχώς αντιμετωπίστηκαν σαν να ήταν καλά από ανθρώπους χωρίς ειδικές γνώσεις, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας τους. Ευχαριστούμε τους εθελοντές του ΦΟΚ για τη συνδρομή τους στο περιστατικό.