«Showcase» και «Dance Cup», δύο φαντασμαγορικά φεστιβάλ που έχουν κερδίσει τον κόσμο

«Showcase» και «Dance Cup», δύο φαντασμαγορικά φεστιβάλ που έχουν κερδίσει τον κόσμο

Η πρόεδρος του Συλλόγου Νίνα Δράκου μιλά για αυτά, αλλά και η πικρία της για την Περιφέρεια

Εντυπωσίασαν την προηγούμενη Παρασκευή, στο λιμάνι της Καλαμάτας, τα μουσικά και χορευτικά σχήματα που συμμετείχαν στο «Showcase Festival 2021», το οποίο διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά στην Καλαμάτα από τον Πολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο Καλαμάτας «Dance Challenge».

Η πρόεδρος του Συλλόγου και διαχειρίστρια της «PolisArt» Κοιν.Σ.Επ., Νίνα Δράκου – Χρυσού, μας μίλησε για την εν λόγω διοργάνωση, αλλά και για το καθιερωμένο «Kalamata Dance Cup», όπου είναι πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και καλλιτεχνική διευθύντρια, το οποίο και θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, συγκεντρώνοντας διεθνείς συμμετοχές.

Παράλληλα, η κα Δράκου μίλησε για τα οφέλη από τις εκδηλώσεις αυτές, ενώ εξέφρασε και την πικρία της, γιατί, όπως είπε, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ο μόνος φορέας που δεν τις στηρίζει.

-Μόλις πριν από μία εβδομάδα ολοκληρώθηκε το 2ο Φεστιβάλ Ανάδειξης, Δημιουργίας και Προβολής Ταλέντου Μουσικών και Χορευτικών Σχημάτων «Showcase Festival 2021» και το πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας ήταν η καλύτερη απόδειξη για την επιτυχία του. Ποια είναι η αποτίμηση της διοργάνωσης αυτής, που επέστρεψε δυναμικά, μιας και πέρυσι δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας;
Για άλλη μια φορά ο Σύλλογος, με την εθελοντική του προσφορά στην οργάνωση του 2oυ Showcase Festival, παρουσίασε πρόκληση και καινοτομία στην πόλη της Καλαμάτας, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, σε μία δύσκολη περίοδο, που διασκέδασε και ψυχαγώγησε το κοινό, τους δημότες και τους επισκέπτες, αλλά και τους καλλιτέχνες μας, μετά μια μακρά περίοδο αποχής τους από την Τέχνη και τα θεάματα.

Με συγκίνησε ιδιαίτερα η χαρά και ο ενθουσιασμός των παιδιών και νέων καλλιτεχνών που ήταν ζωγραφισμένα στο πρόσωπό τους! Πιστεύω πως η ομαδική δουλειά συλλόγων, φορέων, καλλιτεχνών και εκπαιδευτών τους δεν πρέπει να μένει κλειστή στους τοίχους των καλλιτεχνικών εκπαιδευτηρίων. Είναι πασιφανές πως, όταν οι «εν δυνάμει καλλιτέχνες» καλούνται να αναδείξουν το έργο τους δημόσια, σε μια άρτια οργανωμένη καλλιτεχνική παραγωγή, τότε καταλαβαίνουν πως μπορούν να φτάσουν στο ζενίθ της δημιουργίας τους και να ερμηνεύσουν με τον καλύτερο τρόπο επάνω στη σκηνή την παραστατική τους τέχνη.

Υπό αυτή την έννοια το Showcase Festival – Ανάδειξης Δημιουργίας και Προβολής Ταλέντου είναι πεδίο της δημιουργικής διάδρασης ανάμεσα σε νέους ανθρώπους καλλιτέχνες.

Ταυτόχρονα, η συνεύρεση και συνύπαρξη των φορέων και 140 καλλιτεχνών, κυρίως από τη Μεσσηνία, αλλά και από άλλες πόλεις της Περιφέρειάς μας (Σπάρτη, Άργος, Τρίπολη), καθώς και ορισμένων επαγγελματιών από Αθήνα, έπειτα από τόσο μεγάλο διάστημα εγκλεισμού και αποξένωσης, δημιούργησε το θετικότερο κλίμα επανασύνδεσής τους και τις κατάλληλες προϋποθέσεις μελλοντικών συνεργιών.

Με συγκίνησαν τα θετικά σχόλια και οι θερμές κριτικές των δημοτών και επισκεπτών της πόλης μας για την ποιότητα της παραγωγής, του θεάματος τέχνης και σύγχρονου πολιτισμού και, μάλιστα, με ελεύθερη είσοδο. Όπως πάντα οι δράσεις του Συλλόγου μας, με την κοινωφελή μας επιχείρηση PolisArt, έχουν φιλανθρωπικό σκοπό και κοινωνικό χαρακτήρα. Νιώθουμε όλοι υπερήφανοι που στηρίξαμε την Κιβωτό του Κόσμου «Κωνσταντίνος Ι. Καρέλιας» Καλαμάτας.

-Κατά συνέπεια, μιλάμε για πολλαπλά οφέλη από αυτές τις διοργανώσεις;
Η συλλογική αυτή δράση θεωρώ πως έδωσε πνοή στην πόλη μας και στις ψυχές μας. Τα επιδραστικά αποτελέσματα της συμμετοχής και προσφοράς στην τέχνη του showcase festival είναι πολλαπλά. Εκτός από την ανάδειξη των ταλέντων του τόπου μας και το υπερθέαμα στο κοινό, δόθηκε παράλληλα μία τονωτική ένεση και στις επιχειρήσεις της πόλης μας (διαμονής – μεταφοράς- εστίασης κλπ.), ανοίγοντας το δρόμο να υποδεχτούμε με χαρά το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης και ιδιαίτερα το Δήμο Καλαμάτας και το νέο δήμαρχο της πόλης μας, Θανάση Βασιλόπουλο, καθώς και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλη Ξυγκώρο.

Να ευχαριστήσουμε το βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλη, τον πρώην περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη, τις πρώην αντιπεριφερειάρχες κα Νικολάκου και κα Μπούζα, το δημοτικό σύμβουλο κ. Μάκαρη, τον καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκο Ζαχαριά, τη διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, Τρισεύγενη Πουλοπούλου, καθώς και όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους και παρακολούθησαν μέχρι τέλος το μουσικοχορευτικό μας φεστιβάλ.

Δυστυχώς, από τις ευχαριστίες μας απουσιάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία εμμονικά δε μας στηρίζει.

Δυστυχώς, λέω και πάλι, κάθε απόπειρά μας για υποστήριξη και, μάλιστα, έπειτα από γραπτή αίτησή μας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πέφτει στο κενό. Τυγχάνει της μη αποδοχής ή παραμέλησης, επισταμένως, ανελλιπώς και αδικαιολόγητα.

Εμείς θέλουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλευρό μας, όπως έχουμε τόσους φορείς, όπως ανέφερα προηγουμένως. Κάθε φορά αναμασάμε το ίδιο πράγμα: «Ελπίζουμε την επόμενη φορά να έχουμε και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μαζί μας». Μας ακούει κανείς από εκεί;

Φαίνεται, όμως, ότι η Περιφερειακή Αρχή είναι αυτή που δε μας θέλει και μας απορρίπτει.

Οι διοργανώσεις μας συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον και προάγουν τον πολιτισμό της περιοχής μας. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Περιφέρεια, ενώ δείχνει ενδιαφέρον για πολύ μικρότερα γεγονότα, αγνοεί τις εκδηλώσεις μας. Ούτε θέλω να πιστέψω ότι αυτή η στάση της Περιφερειακής Αρχής σχετίζεται με το ότι είχα δεχθεί πρόσκληση του πρώην περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και στις τελευταίες εκλογές συμμετείχα στο συνδυασμό του.

Το Showcase Festival το 2019 ξεκίνησε στην Καλαμάτα με αποκλειστική χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και του τότε περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, που έκρινε ως καινοτομία το φεστιβάλ αυτό, με σκοπό να ταξιδεύει τα επόμενα χρόνια και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειάς μας.

Το 2020 είχαμε έρθει σε επαφή με τη ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου για να το υλοποιήσουμε στο Ναύπλιο, αλλά λόγω πανδημίας πάγωσαν τα πάντα. Για άλλη μια φορά έγκαιρα αιτηθήκαμε στη νέα Περιφερειακή Αρχή να συνεχίσουμε το φεστιβάλ, αλλά…

Ως Σύλλογος έχουμε στείλει πάρα πολλά e-mail στο γραφείο του περιφερειάρχη, ζητώντας ακρόαση για ανάλυση της δράσης και των στόχων μας, τα οποία δεν απαντήθηκαν ποτέ. Και όσα απαντήθηκαν ήταν αρνητικά.

Είναι πράγματι λυπηρό που, ενώ οι διοργανώσεις και οι δράσεις εξωστρέφειάς μας συγκεντρώνουν συμμετοχές στο 70% από τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ιδίως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού το Νοέμβριο τελεί υπό την αιγίδα και έχει υποστήριξη από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, πέραν των τοπικών φορέων της πόλης μας, εντούτοις η Περιφέρειά μας απέχει. Δε θα ξεχάσω όταν χτύπησα την πόρτα του ΕΟΤ μόνη χωρίς να γνωρίζω κανέναν, για να τους μιλήσω για τη διεθνή δράση στην Καλαμάτα, που μου είπαν: «Καλά, γιατί δεν έχετε υποστήριξη από την Περιφέρειά σας και έρχεστε σε μας για υποστήριξη;».

Εμείς θα επιμείνουμε στη στήριξη από την Περιφέρεια και θα επανέλθουμε με αίτημά μας, καθώς θεωρούμε ότι οι δράσεις μας έχουν αποδείξει πλέον πως προσφέρουν ανάπτυξη στην Περιφέρεια.

-Μιλήσαμε προηγουμένως για πολλαπλά οφέλη και τώρα για ανάπτυξη. Υπάρχουν, δηλαδή, μετρήσιμα στοιχεία;
Οι εκδηλώσεις μας, με μεγάλη ετήσια επισκεψιμότητα σε περίοδο μη τουριστικής αιχμής, ενισχύουν τον «Εναλλακτικό Τουρισμό» (πολιτιστικό και αθλητικό) στην περιοχή μας. Αυτό είναι ένα όφελος.

Ενδεικτικά και μόνο θα αναφέρω, γιατί υπάρχουν πολλά στοιχεία που θα θέλαμε πολύ χώρο για να τα παρουσιάσουμε:

Το 2018, στο 1ο Kalamata Dance Cup, σε μη τουριστική περίοδο, το Νοέμβριο, είχαμε 600 επισκέπτες, 5 λεωφορεία και χρειαστήκαμε 3 ξενοδοχεία για να καλυφθούν οι ανάγκες του.

Το 2019, στο 2ο Kalamata Dance Cup, είχαμε 1200 επισκέπτες, 8 λεωφορεία και χρειασθήκαμε 7 ξενοδοχεία με ελληνικές και ξένες συμμετοχές και επισκέπτες από 7 χώρες!

Αξιοποιούμε περί τις 450 κλίνες για τις διανυκτερεύσεις και ο συνολικός τζίρος της τοπικής αγοράς από τη διοργάνωση σε πάρα πολλούς κλάδους εκτιμούμε ότι φτάνει τα 450.000 ευρώ!

Φυσικά, ενισχύεται και το πολιτιστικό προϊόν της Καλαμάτας, καθώς έχουμε προβολή και ενίσχυση της εικόνας της περιοχής μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Όλα αυτά, λοιπόν, πιστεύω ότι είναι τουλάχιστον Αξιοπρόσεκτα!

-Προφανώς ο Σύλλογός σας και η PolisArt Κοιν.Σ.Επ δε σταματούν στο φεστιβάλ «Showcase» και ξέρουμε ότι ετοιμάζουν το καθιερωμένο πλέον «Kalamata Dance Cup», το Νοέμβριο του 2021, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού με Διαγωνισμό Αθλητικού Χορού, παραστάσεις και σεμινάρια, το οποίο έχει γνωρίσει μεγάλες επιτυχίες και έχει καταστήσει την πόλη μας «κέντρο συνάντησης της παγκόσμιας χορευτικής κοινότητας». Τι ετοιμάζεται για φέτος;
Ναι, πράγματι η Καλαμάτα με το Διεθνές «Kalamata Dance Cup» – Κύπελλο Χορού αποτελεί πλέον έναν εδραιωμένο φθινοπωρινό προορισμό για όλους τους λάτρεις του χορού. Μια συνάντηση χορευτών – αθλητών, κριτών χορού κ.ά. Στον καταξιωμένο διεθνή διαγωνισμό χορού θα παραβρεθούν για 3η χρονιά διάσημες προσωπικότητες χορού, κορυφαία ζευγάρια – πανευρωπαϊκοί πρωταθλητές αθλητικού χορού από διάφορες χώρες, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην «πόλη του χορού», προσφέροντας πλούσια θεάματα και έντονες συγκινήσεις. Θεωρώ πως το Διεθνές Kalamata Dance Challenge είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και καινοτομία του Συλλόγου μας σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ειδικά μάλιστα φέτος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, λόγω της μεγάλης αποχής και της δίψας των καλλιτεχνών, θεωρώ πως το Διεθνές Κύπελλο Χορού θα υποδεχτεί στο τριήμερο Φεστιβάλ πλήθος performers και αθλητών-χορευτών.

Πρόθεσή μας είναι να επανυποβάλλουμε αίτημα υποστήριξης στην Περιφερειακή Αρχή και ελπίζουμε αυτή τη φορά να τύχουμε θετικής ανταπόκρισης και όχι μιας νέας στείρας απόρριψής μας.

Της Βίκυς Βετουλάκη