Νέα αληθοφανής απόπειρα απάτης σε πελάτες της Alpha Bank

Νέα αληθοφανής απόπειρα  απάτης σε πελάτες της Alpha Bank

Ένα από τα πιο αληθοφανή email έφτανε τις προηγούμενες ημέρες στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία εκατοντάδων πολιτών, με στόχο την εξαπάτησή τους.

Από τα πιο επικίνδυνα σημεία είναι ότι ενώ σε άλλες περιπτώσεις το email του αποστολέα είχε περίεργα στοιχεία που θα μπορούσαν να υποψιάσουν τους πολίτες, αυτή τη φορά είχε όλα τα χαρακτηριστικά για να πιστέψει κάποιος ότι πραγματικά έχει σταλεί από την τράπεζα.

Πολύ πειστικό

Ειδικότερα, το email είχε ως αποστολέα το ebanking@alpha.gr, είχε εμφάνιση (ακόμα και ως γραμματοσειρά) όπως τα email της Alpha Bank και ανέγραφε: «Εκτέλεση συναλλαγής μέσω του Alpha Web Banking – Δείτε το συνημμένο αρχείο»

Κι αφού αναφερόταν ένα κείμενο στα αγγλικά με διάφορες επισημάνσεις, υπήρχε ένα συνημμένο αρχείο, απροσδιόριστου τύπου.

Ο αναγνώστης που παρέλαβε το εν λόγω email, καθώς δεν είχε κάνει καμία συναλλαγή, επικοινώνησε άμεσα με την τράπεζα, χωρίς να ανοίξει το αρχείο.

Η Alpha Bank, που έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα για την αναφορά τέτοιων περιστατικών, αφού προέβη στο σχετικό έλεγχο του λογαριασμού του πελάτη της, τον ενημέρωσε πως πρόκειται για απόπειρα απάτης και του έδωσε οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει.

Προσοχή

Όπως τονίζεται και από την τράπεζα, η Alpha Bank δε θα σας ζητήσει ποτέ και με κανέναν τρόπο (τηλεφωνικά ή μέσω email) τους κωδικούς. Είναι προσωπικοί και δεν πρέπει να τους αποκαλύπτετε σε κανέναν.

Επίσης, προτρέπει τους πελάτες της να μην απαντούν σε email που φαίνεται πως προέρχονται από την Alpha Bank (συχνά είναι ανορθόγραφα ή ασύντακτα) και ζητούν να συμπληρώσετε στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών, των καρτών ή των κωδικών σας στο e-Banking. Πρόκειται για προσπάθειες υποκλοπής των κωδικών και πρόσβασης στις ψηφιακές υπηρεσίες ή σε προσωπικά δεδομένα.

Μην ακολουθείτε συνδέσμους (links) που περιέχονται σε email ή σε ιστοσελίδες τρίτων και σας οδηγούν σε ιστοσελίδες που προσομοιώνουν ιστοσελίδες της Alpha Bank και σας ζητούν να συμπληρώσετε στοιχεία των λογαριασμών, των καρτών ή των κωδικών σας.

Σε κάθε περίπτωση, μην ανοίγετε και απαντάτε σε μηνύματα και email με βιασύνη και αφήστε τα να τα δείτε όταν έχετε χρόνο και με ψυχραιμία.