Ξεκίνησε η δίκη των αδελφών Ρομά που αιματοκύλησαν το Κοπανάκι

Ξεκίνησε η δίκη των αδελφών Ρομά που αιματοκύλησαν το Κοπανάκι

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας η δίκη των δύο αδελφών Ρομά που τον Οκτώβριο του 2017 αιματοκύλησαν το Κοπανάκι και από θαύμα υπήρξαν μόνο τραυματίες και όχι νεκροί.

Τα αδέλφια πρωτόδικα έχουν κριθεί ένοχα για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τελεσθείσα κατά συρροή, οπλοφορία και οπλοχρησία. Ο μεν πρώτος και μικρότερος σε ηλικία έχει κριθεί ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά πέντε ανθρώπων και συνολικά έχει καταδικασθεί σε ποινή καθείρξεως 32 χρόνων, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του έχει κριθεί ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά ενός ανθρώπου και έχει καταδικασθεί σε ποινή καθείρξεως 14 ετών.

Η δίκη χθες ξεκίνησε με την κατάθεση των μαρτύρων κατηγορίας, ενώ διεκόπη λόγω ωραρίου και θα συνεχισθεί σήμερα.

Από εκείνο το αιματοκύλισμα πέντε άνθρωποι τραυματίσθηκαν σοβαρά, με ορισμένους από αυτούς ακόμα και σήμερα να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, όπως ένας αλλοδαπός που έχασε το μάτι του και ένας Έλληνας με κινητικά προβλήματα στα πόδια.

Διαπληκτισμός
Τα δύο αδέλφια, 33 και 36 ετών σήμερα, τότε ζούσαν μόνιμα στο Κοπανάκι. Χθες, κατά την ακροαματική διαδικασία, κατέθεσαν μάρτυρες που ήταν μπροστά στο περιστατικό, αλλά και άνθρωποι που τραυματίσθηκαν από τους πυροβολισμούς των δύο αδελφών.

Ένας από τους βασικούς μάρτυρες που έζησε όλο τον εφιάλτη και από τύχη δεν τραυματίσθηκε, είναι ο νεαρός ιδιοκτήτης του καταστήματος. Όπως περιέγραψε, είχε αγοράσει το κατάστημα λίγους μήνες πριν από τον Οκτώβριο του 2017 που έγινε το επεισόδιο.

Εκείνη την ημέρα, ο 33χρονος Ρομά είχε πάει στο μαγαζί του μαζί με ομοφύλους τους και είχαν πιει κρασί, αλλά όχι υπερβολική ποσότητα. Γύρω στις 5.00 το απόγευμα απευθύνθηκε στον ψήστη του καταστήματος και ξεκίνησε διαπληκτισμός μεταξύ τους, ο οποίος σταμάτησε με παρέμβαση του ιδιοκτήτη και του σερβιτόρου.

Λίγο αργότερα ο ψήστης ισχυρίσθηκε ότι ο 33χρονος χωρίς αιτία τον προσέγγισε και τον προκαλούσε αποκαλώντας τον «Αλβανό», ενώ αυτός του ζήτησε να φύγει.

Ο ιδιοκτήτης με το σερβιτόρο απομάκρυναν τον 33χρονο από το μαγαζί και έπειτα από παραίνεση θαμώνα ενημέρωσε την Αστυνομία για το διαπληκτισμό που είχε γίνει.

Ο 33χρονος Ρομά μπήκε στο αυτοκίνητό του, ένα μαύρο BMW, και έφυγε. Όμως, δέκα λεπτά μετά ο μάρτυρας περιέγραψε ότι είδε το αυτοκίνητο να επιστρέφει με σπινιαρίσματα.

Με καραμπίνα
Σταμάτησε μπροστά από το μαγαζί και ο κατηγορούμενος βγήκε κρατώντας μια καραμπίνα. Ο ιδιοκτήτης, όπως είπε, γύρισε και φώναξε στους θαμώνες του μαγαζιού να μπουν και να κατευθυνθούν στην κουζίνα για να φύγουν από την πίσω πόρτα. Ο ίδιος κατευθύνθηκε στο εσωτερικό του καταστήματος και κράτησε τη γυάλινη πόρτα κλειστή για να αποτρέψει τον 33χρονο να μπει, αλλά και να δώσει χρόνο στον κόσμο να φύγει, καθώς στο χώρο βρισκόταν και ένα κοριτσάκι.

Περιέγραψε πως όταν πέρασε το κατώφλι του μαγαζιού άκουσε πίσω του τον πρώτο πυροβολισμό, τον οποίο θεώρησε ότι ήταν στον αέρα, αλλά μετά κατάλαβε πως ήταν προς το τραπέζι που καθόταν ένας 34χρονος αλλοδαπός, ο οποίος τραυματίσθηκε.

Στη συνέχεια, ο δράστης έφτασε στην πόρτα και με την κάννη του όπλου, όπως περιέγραψε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, χτυπούσε την τζαμαρία, ζητώντας του να ανοίξει. Προσπαθούσε, όπως είπε, να τον ηρεμήσει και τότε συνειδητοποίησε ότι η κάννη του όπλου ήταν στραμμένη προς τα μέσα και τους χώριζε μόνο το γυαλί, καθώς κι όταν κάποιος του φώναξε: «φύγε, θα σε σκοτώσει».

Τότε άρχισε να τρέχει προς τα πίσω, άκουσε νέο πυροβολισμό και τζάμια να σπάνε, ενώ ακολούθησε άλλος ένας πυροβολισμός μέσα στο μαγαζί.

Ο ιδιοκτήτης περιέγραψε ότι βγήκε από την πίσω πλευρά του μαγαζιού και κάνοντας το γύρο προσπάθησε να δει τι γίνεται μπροστά. Ο δράστης με τους δύο πυροβολισμούς είχε ήδη τραυματίσει έναν 47χρονο από το Κοπανάκι, έναν 66χρονο από τον Αετό και έναν 36χρονο αλλοδαπό από το Δώριο.

Ταυτόχρονα, όμως, άλλοι παρευρισκόμενοι είχαν καταφέρει να πέσουν πάνω στον 33χρονο και να του πάρουν την καραμπίνα. Φώναζαν, μάλιστα, στον ιδιοκτήτη να φέρει σκοινί για να τον δέσουν.

Και δεύτερος
Όπως περιέγραψε, όμως, δεν πρόλαβε, γιατί τότε είδαν να φτάνει με σπινιαρίσματα ένα άλλο αυτοκίνητο και να κατεβαίνει ο 36χρονος αδελφός του δράστη, επίσης κρατώντας μια καραμπίνα.

Τότε όλοι σκόρπισαν αφήνοντας ελεύθερο τον 33χρονο Ρομά που είχαν μόλις αφοπλίσει. Ακούσθηκε άλλος πυροβολισμός και ο ιδιοκτήτης είπε ότι είδε έναν άντρα να πέφτει χτυπημένος στο δρόμο, ενώ μετά άκουσε και δεύτερο πυροβολισμό. Διαπίστωσε, δε, ότι στο δρόμο χτυπημένος ήταν ένας 66χρονος από το Κοπανάκι, ενώ ο γιος του που βρισκόταν εκεί έτρεξε να προσφέρει βοήθεια στον πατέρα του. Μαζί του έτρεξαν κι άλλοι, ενώ αφόπλισαν και το δεύτερο δράστη.

Ο πρώτος, όμως, εκμεταλλεύθηκε αυτή τη φασαρία, μπήκε στο αυτοκίνητό του και άρχισε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς. Τελικά, καρφώθηκε με το αυτοκίνητο σε παρακείμενη μάντρα, ενώ στην προσπάθειά του να κάνει όπισθεν για να ξεκολλήσει το όχημα, κάνοντας μπρος-πίσω «πάτησε» δύο φορές τον αδελφό του που ήταν από πίσω.

Όταν κατάλαβε τι έκανε, κατέβηκε, έβαλε τον αδελφό του αιμόφυρτο στο αυτοκίνητο και έφυγε.

Μάρτυρες κατέθεσαν ότι στο σημείο της συμπλοκής καρφωμένο σε διπλανό κτήριο βρέθηκε και μονόβολο φυσίγγι, καθώς επίσης πως πεποίθησή τους είναι πως οι δράστες είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση και από θαύμα ζουν.

Η δίκη θα συνεχισθεί σήμερα με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης και τις απολογίες των δύο κατηγορούμενων.

Της Βίκυς Βετουλάκη