Τριφυλία: Καθολική συμμετοχή καταστημάτων εστίασης στη χθεσινή απεργία

Τριφυλία: Καθολική συμμετοχή καταστημάτων  εστίασης στη χθεσινή απεργία

Και τρίωρη στάση εργασίας εμπορικών καταστημάτων στην Κυπαρισσία

Καθολική ήταν στην Τριφυλία η συμμετοχή στο χθεσινό πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων.

Σε Κυπαρισσία, Φιλιατρά και Γαργαλιάνους επιχειρήσεις και καταστήματα του κλάδου εστίασης κατέβασαν ρολά για ένα 24ωρο, έπειτα και από καλέσματα των τοπικών εμπορικών συλλόγων των τριών πόλεων, καθώς και του Συλλόγου Καφεπωλών Γαργαλιάνων.

Όσο για τα αιτήματα του κλάδου εστίασης, είναι: Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη. Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα. Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές. Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου. Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών. Μείωση του ΦΠΑ στο 6%. Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων. Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021. Διαρθρωτικά μέτρα: Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δε λαμβάνουν υπόψη την υψηλή ένταση επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και τη μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές».

Σημειώνεται ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, ως ένδειξη συμπαράστασης, αλλά και ως παθόντες, κάλεσε τα εμπορικά καταστήματα της πόλης σε 3ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Λέμε όχι στην αστυνόμευση των πελατών!» και «Ζητάμε η κυβέρνηση να λάβει εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα, αντί να συνεχίζει στη διχαστική λογική πίεσης του ανεμβολίαστου πληθυσμού που, όπως είπε, δημιουργεί “μικρή αναστάτωση” στους επαγγελματίες. Η στάση της είναι προκλητική και ο δρόμος για κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος.

Διεκδικούμε: 1. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος. 2. Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού. 3. Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. 4. Θεσμοθέτηση της κυριακάτικης αργίας, αυστηρά τα καταστήματα ανοιχτά τρεις Κυριακές το χρόνο. 5. Μετατροπή του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα. 6. Επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής απαλλαγής των ενοικίων για τους επόμενους 6 μήνες. 7. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας για 12 μήνες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσους συναδέλφους δεν τα κατάφεραν και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 8. Επίδομα ειδικού σκοπού για τους αυτοαπασχολούμενους που νοσούν από κορωνοϊό ή χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα. 9. Χορήγηση ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο και χωρίς αυστηρά κριτήρια. 10. Σχεδιασμό νέας ρύθμισης των 120-240 δόσεων για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων με αφαίρεση των προσαυξήσεων και των πανωτοκίων. 11. Διαγραφή όλων των ασφαλιστικών εισφορών που δημιουργήθηκαν κατά το διάστημα που οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. 12. Στήριξη των επιχειρήσεων με νέα στοχευμένα προγράμματα ρευστότητας προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς μέχρι σήμερα μόνο το 10% πληρούσε τα κριτήρια ένταξης σε αυτά. 13. Προστασία επιχειρήσεων από το κύμα ανατιμήσεων. 14. Άμεση μείωση των τιμολογίων των εταιρειών παροχής ενέργειας, καθώς και γενναίες ρυθμίσεις, αφού ήδη το κόστος θεωρείται δυσβάσταχτο».

Του Ηλία Γιαννόπουλου