Κατασχέθηκαν πάνω από 4 τόνοι λαθραίων ποτών σε αποθήκη στο Ασπρόχωμα

Κατασχέθηκαν πάνω από 4 τόνοι λαθραίων ποτών σε αποθήκη στο Ασπρόχωμα

Με την κατηγορία για λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών συνελήφθησαν το μεσημέρι της Δευτέρας, στο Ασπρόχωμα, δύο εταίροι ομόρρυθμης εταιρείας και μια υπάλληλος, ενώ αναζητείται ο τρίτος εταίρος, έπειτα από έφοδο που πραγματοποίησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα και της νομοθεσίας περί φοροδιαφυγής, ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 4.250 λίτρα λαθραίων οινοπνευματωδών ποτών, για τα οποία θα γίνει έλεγχος από το Χημείο και όσον αφορά στην ποιότητά τους. Χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι πως για να γλιτώνουν από ελέγχους, ασκοί τοποθετημένοι μέσα σε συσκευασίες, που απέξω είχαν ενδείξεις για κρασί, περιείχαν άλλα οινοπνευματώδη ποτά, καθώς το κρασί απαλλάσσεται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παράλληλη έρευνα γίνεται και σε επιχείρηση στην Αθήνα, η οποία φέρεται να εφοδίαζε την εταιρεία στην Καλαμάτα με τα λαθραία ποτά. 

Συλλήψεις
Οι πληροφορίες για την παράνομη δράση της συγκεκριμένης εταιρείας είχαν φθάσει στα αυτιά της Αστυνομίας καιρό τώρα και έπειτα από αξιοποίηση στοιχείων το μεσημέρι της Δευτέρας αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Τελωνείο και το Γενικό Χημείο Καλαμάτας, έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση συνέλαβαν στο Ασπρόχωμα επ’ αυτοφώρω μια 46χρονη, που είναι μέλος της εταιρείας και μία 44χρονη, που ήταν υπάλληλος, να επιβαίνουν σε όχημα και να πραγματοποιούν μεταφορά οινοπνευματωδών ποτών, συνολικού βάρους 408 λίτρων, χωρίς νόμιμα παραστατικά αγοράς, κατοχής και διακίνησης.

Η 46χρονη, μαζί με 42χρονο, ο οποίος επίσης συνελήφθη και 34χρονο, ο οποίος αναζητείται, διατηρούν εταιρεία εμπορίας αλκοολούχων ποτών, τουλάχιστον από τις αρχές του Νοεμβρίου του 2021, ενώ κατηγορούνται ότι προμήθευαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δίχως όμως να καταβάλλουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.

Κατασχέσεις λαθραίων
Ακολούθησε έρευνα σε αποθήκη που διατηρούσαν στο Ασπρόχωμα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επιπλέον 3.847 λίτρα, οινοπνευματωδών ποτών, σε ποικίλης χωρητικότητας συσκευασίες (φιάλες, ασκοί κ.τ.λ.), τα οποία κατείχαν δίχως τα νόμιμα παραστατικά αγοράς, κατοχής και διακίνησης, ενώ κατασχέθηκε και αυτοκίνητο ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν ούζο, τσίπουρο, ρακόμελο και άλλα ποτά, ενώ τους έκανε εντύπωση ότι βρήκαν συσκευάσεις με ποτά χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη, καθώς και ποτά σε συσκευασίες κρασιού, το οποίο απαλλάσσεται από τον ειδικό φόρο.

Οι κατασχεθείσες ποσότητες θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τελωνείο για τον προσδιορισμό των διαφυγόντων φόρων και δασμών και δείγματα των ποτών στη Χημική Υπηρεσία για εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν νόθευσή τους.

Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, καθώς ερευνάται και η εταιρεία στην Αθήνα φαίνεται να προμήθευε με τα ποτά αυτά.

Της Βίκυς Βετουλάκη