Ο Ήλιος ανατέλλει, μια νέα εποχή χαράζει

Ο Ήλιος ανατέλλει, μια νέα εποχή χαράζει

Η μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές του Κινήματος Αλλαγής κατέστησε σαφές: Πρώτον, πως η πραγματική δύναμη βρίσκεται στα χέρια των εκλογέων, αυτοί έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο δημοκρατικό πολίτευμα. Δεύτερον, η μαζική συμμετοχή απορρίπτει τον ΣΥΡΙΖΑ ως εκφραστή της Κεντροαριστεράς και εναποθέτει τις ελπίδες στο Κίνημα Αλλαγής, δηλαδή ΠΑΣΟΚ. Τρίτον, να παραμείνει στη γραμμή του ο Μητσοτάκης και να μη στρίψει δεξιότερα.

Ποιος περίμενε ότι το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, το κόμμα της αποδρομής, θα γινόταν αίφνης η σημερινή δόξα και ίσως αύριο η ελπίδα διεξόδου από την κρίση, η ελπίδα ανάκαμψης;

Η ελπίδα που ξαναγεννήθηκε δεν πρέπει να χαθεί, μπορεί να γίνει δύναμη ανανέωσης, και ο Νίκος Ανδρουλάκης πέτυχε να εμφανιστεί ως δύναμη ανανέωσης, ως δύναμη αλλαγής φρουράς και γενιάς.

Θα του δοθεί η δυνατότητα ως νέος ηγέτης να γίνει περισσότερο σαφής ως προς τις απόψεις του, και να αποδείξει ότι η ανανέωση δεν είναι μόνο ηλικιακή, ούτε κενό ρητορικό σχήμα…

Στα θετικά του, ωστόσο, συγκαταλέγεται η μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία και δράση του, καθώς και η ικανότητα να κινητοποιεί τους νέους.

Ως νέος αρχηγός θα ανατρέψει τη σημερινή πολιτική διάταξη των κομμάτων, μόνο όταν βρει το σωστό αφήγημα, αυτό που θέλουν να ακούσουν όσον το δυνατόν περισσότεροι με μία προϋπόθεση: την πολυπόθητη ενότητα.

Το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής ίσως λειτουργήσει «απελευθερωτικά», κι αυτό γιατί διακρίνω αδυναμία προσαρμογής και, κατά συνέπεια, πολιτική ρευστότητα, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου συζητήθηκε έντονα το ενδεχόμενο για πιθανές συμμαχίες. Το ζητούμενο για την κοινωνική Κεντροαριστερά δεν είναι να βρει συμμάχους, αλλά να βρει τον εαυτόν της στις σημερινές ευνοϊκές συνθήκες.

Πάντως, το βέβαιο είναι ότι μια νέα εποχή χαράζει, με μια ηγεσία εκλεγμένη από τη βάση, που θα αναλάβει να οδηγήσει το κόμμα στη νέα εποχή.

Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία.

Του Μιχάλη Σούμπλη

Υ.Γ. Και επειδή το γέλιο κάνει πάντα καλό, μήπως όσο παραμένει το ΚΙΝΑΛ ακέφαλο είναι καλύτερα, γιατί έτσι αντικατοπτρίζει όλες τις φαντασιώσεις;