Μεσσηνία: Το 2021 κλείνει θετικά για την αγορά νέων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Μεσσηνία: Το 2021 κλείνει θετικά για την αγορά νέων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις καινούργιων αυτοκινήτων

Με θετικό πρόσημο κλείνει το 2021 για την αγορά αυτοκινήτου στη Μεσσηνία, τόσο στα καινούργια όσο και στα μεταχειρισμένα. Η όποια πτώση στις πωλήσεις είχε παρατηρηθεί με την έναρξη της πανδημίας φαίνεται πως πλέον ισοσκελίζεται, καθώς ο κόσμος είναι πρόθυμος να προχωρήσει σε αγορά νέου οχήματος.

Οι Μεσσήνιοι καταναλωτές προτιμούν να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο και, μάλιστα, όσο γίνεται πιο φιλικό στο περιβάλλον. Αν πάλι επιλέξουν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, θα επιλέξουν κάποιο που είναι της τελευταίας δεκαετίας και όχι κάτι πιο παλιό.

Το μόνο σοβαρό πρόβλημα που παρατηρείται αυτή την περίοδο είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις από τα εργοστάσια των καινούργιων αυτοκινήτων, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και τους 12 μήνες!

Καινούργια αυτοκίνητα
Ο ρυθμός παραγγελιών καινούργιων αυτοκινήτων είναι πάρα πολύ καλός το 2021, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Μπαζίγο από την «Toyota Κακούρος», ενώ είναι πολύ περισσότερες από το 2020. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι λόγω των ελλείψεων στα εργοστάσια δεν μπορούν να γίνουν οι παραδόσεις.

Αναλόγως του μοντέλου του αυτοκινήτου, όπως είπε ο κ. Μπαζίγος, μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην παράδοση οκτώ, δέκα ή ακόμα και δώδεκα μήνες, ενώ πέρυσι δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα. Μπορεί οι παραγγελίες να ήταν λιγότερες, αλλά δεν καθυστερούσε η παράδοση.

«Το ενδιαφέρον του κόσμου για καινούργιο αυτοκίνητο είναι πιο έντονο από πέρυσι, ακόμα και από πρόπερσι, προ κορωνοϊού εποχή. Όλοι συζητούν για οχήματα πιο φιλικά στο περιβάλλον», κατέληξε ο κ. Μπαζίγος.

Η δουλειά του 2021 θα φανεί μέσα στο 2022 τόνισε η κα Βασιλική Μουραφέτη από την αντιπροσωπεία της Peugeot του κ. Κωνστάνταρου, κι αυτό γιατί οι φετινές παραγγελίες θα παραδοθούν του χρόνου εξαιτίας των καθυστερήσεων από τα εργοστάσια.

Το 2021 είναι μια καλή χρονιά σε σχέση με το 2020, καθώς οι εταιρείες εμπορίας οχημάτων έμειναν ανοικτές και ο κόσμος έδειξε ενδιαφέρον για αγορά νέου αυτοκινήτου. «Έχουμε πολλά κλεισίματα νέων αυτοκινήτων, όμως έχουν καθυστερήσει οι παραδόσεις, που διαρκούν περίπου 6-7 μήνες, με αποτέλεσμα οι ταξινομήσεις από το καλοκαίρι να μην μπορούν να γίνουν μέσα στο 2021. Έτσι η δουλειά του 2021 θα φανεί το 2022», σχολίασε η κα Μουραφέτη.

Ο κόσμος έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα SUV αυτοκίνητα, όπως συμπλήρωσε, ενώ τα νέα μοντέλα της Peugeot έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου. «Είναι αυτοκίνητα που βραβεύτηκαν για τις επιδόσεις τους και με το νέο έτος περιμένουμε το “308”, ενώ ο κόσμος έχει αρχίσει ήδη να κάνει προ-παραγγελίες», κατέληξε η κα Μουραφέτη.

Το 2021 ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά, όπως τόνισε ο κ. Νίκος Αντωνόπουλος από τη «Δημητρούλιας Delta Motors», για το εμπόριο νέων οχημάτων. Μάλιστα, όπως παρατήρησε, είναι μια χρονιά που κλείνει καλύτερα ακόμα και από το 2019, αφού το 2020 καταγράφηκε αύξηση στην εταιρεία τους που έφτασε το 10-20%, ενώ το 2021 κλείνει, από το 2020, με αύξηση που φτάνει στο 25%.

Ο κ. Αντωνόπουλος εκτίμησε ότι έπαιξε το ρόλο της και η καραντίνα, αφού αρκετοί κατάφεραν να αποταμιεύσουν χρήματα και να προβούν σε μια αγορά. Ωστόσο, κι εδώ έχει καταγραφεί καθυστέρηση με τις παραδόσεις, καθώς τα εργοστάσια έχουν «κολλήσει» με την παραγωγή νέων οχημάτων.

Τέλος, ο κ. Αντωνόπουλος σημείωσε ότι αν και δουλεύουν λίγα μεταχειρισμένα οχήματα, επίσης κινήθηκαν αρκετά καλά.

Μεταχειρισμένα
Από την εταιρεία «Citroen Ζαχαρόγιαννης» που εμπορεύεται μεταχειρισμένα οχήματα, μας ενημέρωσαν ότι οι πωλήσεις του 2021 ήταν περίπου ίδιες με το 2020. Στη δική τους εταιρεία καταγράφηκε μια πτώση περίπου 5% στις πωλήσεις του 2020 σε σχέση με το 2019, όταν, όπως μας επισημάνθηκε, γενικότερα η αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων παρουσίασε πτώση το 2020 σε σχέση με το 2019, που έφτασε και το 30%.

Το δε 2021 στην εταιρεία τους κινήθηκε σε καλύτερο ακόμα επίπεδο από το 2020.

Ο κ. Χρήστος Λαγογιάννης είναι καινούργιος στην αγορά των μεταχειρισμένων οχημάτων στη Μεσσηνία, αλλά, όπως σημείωσε, παρά τη γενικότερη πτώση που έχει καταγραφεί, ο ίδιος θεωρεί ότι η φετινή χρονιά πήγε αρκετά καλά.

Άνοδο των πωλήσεων στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο κατέγραψε η εταιρεία του κ. Θανάση Σιψά «Autosipsas», ενώ μετά υπήρξε μια σταθεροποίηση, καθώς- όπως είπε- άλλαξε για τρίτη φορά η σχετική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να μπερδευτούν οι καταναλωτές.

«Από Σεπτέμβριο και μετά υπάρχει μια σταθερότητα. Ο κόσμος δεν προτιμά παλιά αυτοκίνητα και αναζητά το πολύ 8ετίας – 10ετίας. Υπάρχει πλέον και μια οικολογική συνείδηση από τον κόσμο και ζητούν από μόνοι τους αυτά να είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον. Βέβαια, κανείς δε συζητά για ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Θεωρούν ακόμα ότι δεν έχουν δοκιμασθεί επαρκώς τεχνολογικά και είναι ακριβά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σιψά, από το 2019 έως το 2021 το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο έχει αλλάξει φορολογικά τιμή τέσσερις φορές. Επιπλέον, έχει πάρει αύξηση και ως αξία, με αποτέλεσμα η συνολική τιμή να παρουσιάζει αύξηση 10-15%, ενώ από το νέο έτος αναμένεται και νέα.

Τέλος, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που υπάρχουν με τις παραδόσεις νέων αυτοκινήτων, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι πλέον ο κόσμος δε θέλει να εμπλακεί με τράπεζες, κάνει καθαρές συμφωνίες και φτάνει οικονομικά μέχρι εκεί που μπορεί.

Της Βίκυς Βετουλάκη