Ο ρόλος του δεύτερου πόλου τώρα μας ανήκει

Ο ρόλος του δεύτερου  πόλου τώρα μας ανήκει

Το ΠΑΣΟΚ με την οργανωμένη βάση και τη μακρόχρονη ηγεμονία του δέθηκε με τις βαθύτερες ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας.

Με τις αρχές και τις ιδέες του, μέσα από το ισχυρό δίκτυο των τοπικών οργανώσεων, μπόλιασε χιλιάδες στελέχη από τους μαζικούς χώρους, δημιουργώντας ένα στελεχιακό δυναμικό που κυριάρχησε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα Συνδικάτα, στους χώρους εργασίας. Δεν είναι τυχαίο πως στους χώρους αυτούς ένα κόμμα του 6-7% επικρατεί του ΣΥΡΙΖΑ.

Η περίοδος των μνημονίων απογοήτευσε και αδρανοποίησε πολλούς. Σήμερα όλοι μας έχουμε κουραστεί από τις άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, με έναν Μητσοτάκη να ζορίζεται και έναν ΣΥΡΙΖΑ ασταθή και προβληματικό χωρίς δύναμη εξουσίας. Αποτέλεσμα, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να αναζητά πολιτική στέγη που θα το εκφράζει και θα το εμπνέει.

Η αναζήτηση εκφράστηκε μέσω των εσωκομματικών εκλογών και έδωσε την ευκαιρία στο αδρανοποιημένο και εν ύπνω ΠΑΣΟΚ να αφυπνιστεί η παραταξιακή του μνήμη υπό την προϋπόθεση το κραταιό παρελθόν να ενταχθεί σε μια νέα προοπτική που να αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες ανανέωσης και μεταρρυθμιστικής δύναμης ως παράγοντας σταθερότητας, ως «διέξοδος στη διχόνοια και στην πόλωση» με σύνθημα για μια «υπεύθυνη προγραμματική αντιπολίτευση».

Σε ένα παλιό κόμμα ο νέος αρχηγός έχει πολλά να φέρει.

Ο Ανδρουλάκης έχει την καθολική νομιμοποίηση, με την εγγύηση της μαζικής συμμετοχής και με την τεράστιας σημασίας νίκη του 68%.

Τα μηνύματα των εσωκομματικών εκλογών είναι πολλά και με πολλούς αποδέκτες. Τέλος στην πολιτική της επικοινωνίας, τέλος στο «χαρισματικό» και οριστικό τέλος στο νεποτισμό.

Προϋπόθεση επιτυχίας είναι η ανασύνταξη του κόμματος να πείσει ότι επιχειρείται με συνείδηση παράταξης, σταθερό προσανατολισμό, φιλόδοξη πολιτική, με στρατηγικό βάθος, αίσθημα υπευθυνότητας, ιστορική αυτογνωσία του χώρου, με γόνιμη αυτοκριτική, με έμπρακτο ενδιαφέρον για τις νεότερες γενιές, με όρους κοινωνικής ενότητας. Μακριά από τη λογική της διανομής, ναι στη λογική της παραγωγής.

Ο ρόλος του δεύτερου πόλου στο νέο δικομματισμό που οδηγούμαστε ανήκει στο ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη.    

Του Μιχάλη Β. Σούμπλη