Κώστας Μαργέλης: «Φρένο σε αθέμιτες πρακτικές δικηγόρων»

Κώστας Μαργέλης: «Φρένο σε αθέμιτες πρακτικές δικηγόρων»

Διαμαρτυρία Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας για καθυστερήσεις πληρωμής δικηγόρων που παρέχουν νομική βοήθεια

Την έντονη διαμαρτυρία του για την απαράδεκτη καθυστέρηση πληρωμής από το κράτος των δικηγόρων που παρέχουν νομική βοήθεια σε άπορους πολίτες εξέφρασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, και ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ένα άλλο θέμα που αφορά στους δικηγόρους και είναι οι «τηλεδίκες» και η «αθέμιτη προσέλκυση πελατών», για το οποίο έλαβε αποφάσεις και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.

Καθυστέρηση πληρωμών
Ο κ. Μαργέλης τόνισε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έχει θέσει και θα θέτει μετ’ επιτάσεως στο ΤΑΧΔΙΚ το ζήτημα της αναγκαίας επίσπευσης της διαδικασίας εκκαθάρισης και εξόφλησης των οφειλόμενων αμοιβών προς τους δικηγόρους που προσέφεραν υπηρεσίες Νομικής Βοήθειας. Κι αυτό, όπως πρόσθεσε, τούτη τη χρονική συγκυρία, καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό.

«Η καθυστέρηση της εκκαθάρισης και εξόφλησης των οφειλόμενων αμοιβών είναι πάρα πολύ μεγάλη, υπερβαίνουσα και τρία έτη σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς αυτή τη στιγμή λιμνάζουν χιλιάδες ανεκκαθάριστοι φάκελοι νομικής βοήθειας. Το χρονίζον αυτό πρόβλημα, όχι μόνο πλήττει καίρια τους συναδέλφους, αλλά υπονομεύει και το θεσμό της Νομικής Βοήθειας, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με την παροχή έννομης προστασίας στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», τόνισε ο κ. Μαργέλης.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, το ήμισυ της αποζημίωσης καταβάλλεται στο δικαιούχο δικηγόρο 15 ημέρες μετά το δικαστήριο και ο  δικηγόρος εκδίδει το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο κατά την είσπραξη του υπολοίπου της αποζημίωσης, μετά την εκκαθάριση και πριν από την πλήρη εξόφληση αυτής.

Πλην όμως και η νέα νομοθετική ρύθμιση έχει καταστεί γράμμα κενό στην ουσία της, αφού, όπως εξήγησε ο κ. Μαργέλης, υπάρχουν πάρα πολλές σοβαρές καθυστερήσεις, με συνέπεια τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των δικηγόρων. 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έχει στείλει πολλές επιστολές για το θέμα αυτό στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στο ΤΑΧΔΙΚ και θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του μέχρι να λυθεί.

«Τηλεδίκες»
Ακολούθως, ο κ. Μαργέλης ενημέρωσε ότι σε προχθεσινή της συνεδρίαση η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε να βάλει φρένο σε αθέμιτες πρακτικές δικηγόρων, είτε με αντιθεσμικές παρεμβάσεις σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις είτε γιατί επιχειρούν να διαφημιστούν εν όψει της πληθώρας των αποζημιωτικών προσφυγών για την υπόθεση της κακοκαιρίας.

«Ουσιαστικά αναφερόμαστε  σε “τηλεδίκες” για εκκρεμείς υποθέσεις, αλλά και προσπάθειες προσέλκυσης πελατών για τις υποθέσεις που αφορούν στις συνέπειες της κακοκαιρίας (π.χ. Αττική Οδός). Παράλληλα, τέθηκε και η περίπτωση δικηγόρου που απευθύνθηκε σε γνωστό influencer που τον “διαφήμιζε” ως τον πιο κατάλληλο για να αναλάβει αποζημιωτικές προσφυγές κατά της Αττικής Οδού. Ο Κώδικας Δικηγόρων και ο Κώδικας Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα από όλους», σημείωσε ο κ. Μαργέλης.

Η Ολομέλεια με απόφασή της καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης να τροποποιήσουν άμεσα τις πειθαρχικές διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων και να επαναφέρουν σε ισχύ ιδίως τη δυνατότητα της αυτεπάγγελτης κίνησης της πειθαρχικής διαδικασίας από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, όπως, άλλωστε, συνέβαινε μέχρι και την ισχύ του νέου νόμου.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας εξήγησε ότι με το νέο Κώδικα έχει απαγορευθεί η αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη εκ μέρους του προέδρου του Συλλόγου. Συμφώνησε δε ότι πρέπει να επανέλθει το παλιό σύστημα.

Της Βίκυς Βετουλάκη