Πρωτοβουλία δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Πρωτοβουλία δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η επέτειος των 100 χρόνων από τη μεγαλύτερη καταστροφή που βίωσε ο ελληνισμός, τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας το 1922, τιμάται φέτος.

Σε μια τέτοια επέτειο η Λαϊκή Βιβλιοθήκη της Καλαμάτας δε θα μπορούσε να είναι αμέτοχη. Άλλωστε, σε τοπικό επίπεδο αποτελεί έναν ισχυρό πυρήνα πολιτισμού, μιας και μέσα από τα 89 χρόνια λειτουργίας της έχει καταφέρει να διατηρεί σημαντικό αρχείο συγγραμμάτων και βιβλίων γύρω από το εν λόγω γεγονός.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, θέλοντας να τιμήσει και να υπενθυμίσει στο ευρύ κοινό όλα εκείνα τα αξιοσημείωτα γεγονότα που αφορούν στη Μικρασιατική Καταστροφή, σε συνεργασία με το Σύλλογο Μικρασιατών Καλαμάτας, τη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία και άλλους τοπικούς φορείς διοργανώνουν για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη σειρά εκδηλώσεων-δράσεων αφιερωμένων στην εκατονταετία από την καταστροφή της Σμύρνης.

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Πανάγος Φουρναράκης, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους Μικρασιάτες της Μεσσηνίας για συγκέντρωση αντικειμένων που τυχόν υπάρχουν μέχρι και σήμερα φυλαγμένα σε σπίτια προσφύγων, για να φωτογραφηθούν και να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή έκθεση, που θα παρουσιάζει όλα αυτά τα κειμήλια της ιστορίας και του πολιτισμού.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φουρναράκης ευχαρίστησε το δήμαρχο Καλαμάτας και το μητροπολίτη Μεσσηνίας για τη στήριξή τους στο όλο εγχείρημα: «Από την πρώτη στιγμή και οι δύο δήλωσαν την πρόθεσή τους για βοήθεια σε οτιδήποτε χρειαστεί σχετικά με τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις».

Εκπροσωπώντας τη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, ω πρόεδρός της, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Βασίλης Καπέλιος, χαιρέτισε την πρωτοβουλία για τις δράσεις της Λαϊκής Βιβλιοθήκης, οι οποίες θα αποτελέσουν ένα ταξίδι αναμνήσεων στη Σμύρνη, έναν αιώνα πριν.

Όπως σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, τα τραυματικά αυτά γεγονότα αποτελούν μια μαύρη σελίδα στην ιστορία μας, αφού ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αποτέλεσε μια δοκιμασία για τον εκεί ελληνισμό, της οποίας τα τραύματα διαφαίνονται ακόμα.

Τέλος, υπογράμμισε την στήριξη που είναι διατεθειμένη να παρέχει και από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφορικά με τις εν λόγω εκδηλώσεις μνήμης.

Λάβαρο σχεδιασμένο για την επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας

Χρ.Μ.