Ακρίβεια και φόβος πολέμου πάγωσαν το ενδιαφέρον του κόσμου για εκδρομές

Ακρίβεια και φόβος πολέμου πάγωσαν  το ενδιαφέρον του κόσμου για εκδρομές

Δεν έφταναν τα όσα προβλήματα έχει δημιουργήσει στον τουρισμό και στα ταξιδιωτικά γραφεία εδώ και δύο χρόνια η πανδημία, έρχεται τώρα το κύμα της ακρίβειας, όπως και ο φόβος του πολέμου στη Ουκρανία, να παγώσουν για ακόμα μια φορά τον κόσμο.

Ιδιαίτερα οι ανατιμήσεις σε καύσιμα και τρόφιμα φαίνεται πως ήδη έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τον κόσμο, που μόλις πήγε να «σηκώσει» κεφάλι από την πανδημία και να οργανώσει εκδρομές για να ξεσκάσει, του έρχεται νέα «σφαλιάρα» από την ακρίβεια και ξαναμπαίνει στο «καβούκι» του.

Φοβήθηκε ο κόσμος
Μιλώντας σχετικά ο ταξιδιωτικός πράκτορας Βασίλης Τριγκιλίδας τόνισε ότι, ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρχε καλή κίνηση και έντονο ενδιαφέρον από τον κόσμο, τώρα έχει παγώσει.

«Πηγαίναμε καλά με τα χιονοδρομικά κέντρα και με μονοήμερες και διήμερες εκδρομές, και εκδρομή στο Καρπενήσι κάναμε και Αράχωβα πήγαμε. Ξαφνικά την εβδομάδα αυτή που μας πέρασε και αυτή που διανύουμε τώρα, δε χτυπάει τηλέφωνο. Ο κόσμος έχει φοβηθεί με την ακρίβεια, με την πανδημία, αλλά και με τον επικείμενο πόλεμο και προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό του μην ξοδεύοντας χρήματα. Κάνει μόνο τα πολύ απαραίτητα. Αναστέλλει άλλες οικονομικές δραστηριότητες και ό,τι περισσεύει το βάζει στην καθημερινότητά του», σχολίασε ο κ. Τριγκιλίδας.

Πολλοί βλέπουν και τις τεράστιες αυξήσεις στα καύσιμα και φοβούνται για το ποια θα είναι η συνέχεια.

Κατά τον κ. Τριγκιλίδα, ακόμα και την 8ετία της οικονομικής κρίσης ο τουρισμός συνέχιζε να δουλεύει, όμως η διετία της πανδημίας τα ισοπέδωσε όλα. «Υπάρχει αμφιβολία στον κόσμο για το τι θα γίνει. Δεν ξέρει πώς να κινηθεί. Έχουμε χάσει πελάτες μας που τους βλέπαμε συνέχεια και μιλούσαμε μαζί τους. Τώρα βγαίνουν μόνο για να κάνουν ψώνια και μετά γυρνάνε πάλι σπίτι. Ευτυχώς, υπάρχει κινητικότητα για το καλοκαίρι. Ο κόσμος θέλει να φύγει. Δεν μπορεί άλλο. Φαίνεται πως η πανδημία πηγαίνει προς το τέλος της. Για το καλοκαίρι υπάρχει ενδιαφέρον από εισερχόμενο τουρισμό και σε σύγκριση με το 2019 δείχνουν να είναι καλά τα πράγματα. Βέβαια, δεν ξέρουμε ακόμα πόσα από αυτά θα υλοποιηθούν. Ελπίζω ότι το πρόβλημα της Ουκρανίας δε θα εξελιχτεί, γιατί κανέναν δε συμφέρει ένας πόλεμος», κατέληξε ο κ. Τριγκιλίδας.

Ενθαρρυντικά νέα
Ο ταξιδιωτικός πράκτορας, Δημήτρης Κατσίρης, σημείωσε επίσης ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να είναι «κουμπωμένοι» και μόνο οι ξένοι έχουν αρχίσει να κινούνται, με την Costa Navarino ήδη να δέχεται κόσμο. «Με τον εισερχόμενο τουρισμό, πιστεύω, θα πάμε καλά. Οι Έλληνες είναι κουμπωμένοι ακόμα. Ίσως είναι νωρίς. Ενθαρρυντικά είναι τα νέα από τους ξένους για τη φετινή τουριστική σεζόν. Βέβαια, με το θέμα της ακρίβειας και το φόβο του πολέμου είναι όλα ρευστά ακόμα. Όταν υπάρχει ακρίβεια, πού να πάει ο κόσμος. Όταν πηγαίνει στην αγορά και θέλει ένα “κάρο” λεφτά για να ψωνίσει για την εβδομάδα του, πού να βρει μυαλό να σκεφτεί να πάει μια εκδρομή», σχολίασε ο κ. Κατσίρης.

Της Βίκυς Βετουλάκη