Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας: Κυψέλη κατάρτισης για τους μελισσοκόμους

Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας: Κυψέλη κατάρτισης για τους μελισσοκόμους

Κυψέλη κατάρτισης για τους μελισσοκόμους της ευρύτερης περιοχής της Τριφυλίας και όχι μόνο αποτελεί το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», στο οποίο χθες το μεσημέρι ξεκίνησε δια ζώσης ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκομίας ύστερα από δύο χρόνια λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού!

Ακούραστος εργάτης και στυλοβάτης ο υπεύθυνος οργάνωσης της εκπαίδευσης του Κέντρου, Γιώργος Τσουμάνης. Με την παρουσία, τις πρωτοβουλίες και την όλη δραστηριότητά του από τα προηγούμενα χρόνια έχει καταστήσει το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας χρήσιμο συνεργάτη των ανθρώπων της γης και της παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της αλιείας και της μελισσοκομίας και πρότυπο για τη λειτουργία των Κέντρων του ΕΛΓΟ, που αναγνωρίζεται από όλους!

Άκρως αισιόδοξο το γεγονός ότι στο τριήμερο της ταχύρρυθμης εκπαίδευσης συμμετείχαν από χθες νέοι μελισσοκόμοι, με διάθεση για απόκτηση γνώσεων και αγάπη για τη μελισσοκομία, καθώς και εμπειρότεροι μελισσοκόμοι που διαρκώς θέλουν να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους από την αγάπη τους για τα μελίσσια και το μέλι!

Εκπαιδευτής είναι ο γεωπόνος Σταμάτης Καλασιούντας, ο οποίος θα παράσχει ενημέρωση για το μελισσοκομικό εξοπλισμό και τη συντήρησή του, τα μελισσοκομικά φυτά, τους εχθρούς και τις ασθένειες των μελισσών και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής τους.

Ο Γιώργος Τσουμάνης εξέφρασε τη χαρά γιατί βρέθηκαν δια ζώσης χθες στις εγκαταστάσεις του Κέντρου ύστερα από δύο χρόνια και εισαγωγικά αναφέρθηκε σε όσα έχουν αλλάξει σε αυτό το διάστημα, παραθέτοντας συνοπτικά δράσεις και παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συμβάλλοντας και ο ίδιος ως διευθυντής του γραφείου της υφυπουργού, Φωτεινής Αραμπατζή, από το Σεπτέμβριο του 2020 έως και τον Αύγουστο του 2021, για τη μελισσοκομία και τους μελισσοκόμους: Διπλασιάστηκε στα 12.325.290 ευρώ ο προϋπολογισμός του Ελληνικού Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος για καθένα από τα έτη 2021 και 2022.

Για την αποζημίωση Covid 19: Δικαιούχοι της απώλειας εισοδήματος ήταν 3.158 επαγγελματίες μελισσοκόμοι που εντάχθηκαν στην Δράση 3.2 (μετακινήσεις κυψελών) για το 2020. Το σύνολο των κυψελών ανέρχεται σε  944.357, ενώ το ποσό της απώλειας υπολογίστηκε σε 5.595.315 ευρώ (5,92 ευρώ ανά κυψέλη). Τελικώς το ποσό που χορηγήθηκε στους δικαιούχους κατόπιν του συμψηφισμού των επιστρεπτέων προκαταβολών ήταν 2.478.266,74 ευρώ (3,39 ευρώ ανά κυψέλη). Το νέο Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο θεσπίστηκε τον Απρίλιο του 2021 με την υπ αριθμό 140/106513/17-04-2021 (Β’ 1560) Υ.Α., όπου μπορούν να εγγραφούν και από τον υπολογιστή τους οι μελισσοκόμοι της χώρας. Πρώτη φορά γίνεται δήλωση πελατών χονδρικής και ποσοτήτων (1ο στάδιο ελέγχου ισοζυγίων) και πρώτη φορά καθορίζονται κριτήρια για την διενέργεια ελέγχων αλλά και υποχρεώσεις και κυρώσεις για την προάσπιση των μελών του Μητρώου.

Έλεγχοι ΕΦΕΤ: Έγινε η πιο συντονισμένη προσπάθεια εξάρθρωσης νοθευμένου μελιού με καραμελόχρωμα.

Βιολογική Μελισσοκομία: Για πρώτη φορά σε πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας εντάχθηκε η μελισσοκομία με προϋπολογισμό 34.000.000 ευρώ.

Εκπαιδεύσεις Μελισσοκομίας: Για πρώτη φορά ξεκινούν οι τριήμερες εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας τόσο νωρίς! Κάθε χρόνο οι καταρτίσεις γίνονταν την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου.

Στη σημασία, το ρόλο και τη σπουδαιότητα της ύπαρξης και λειτουργίας του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας, όπως και των Φιλιατρών, αναφέρθηκε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, που εξήρε την προσφορά του Γιώργου Τσουμάνη και ανέδειξε το γεγονός της συμμετοχής νέων μελισσοκόμων στην εκπαίδευση που ξεκίνησε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συνεργασία της ΔΑΟΚ με τον ΕΛΓΟ και το υπουργείο και τα προγράμματα που σχεδιάζονται ή και είναι σε εξέλιξη στην Τριφυλία για την παραγωγή και τους παραγωγούς, από τα οποία αναδεικνύεται ο πρωταγωνιστικός της ρόλος τόσο ως προς την παραγωγή και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων όσο και ως προς την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί και διαρκώς με τις εκπαιδεύσεις εμπλουτίζεται.

Του Ηλία Γιαννόπουλου