Συνεχίζεται η δίκη για τη γυναικοκτονία στην Ανατολική Μάνη

Συνεχίζεται η δίκη για τη γυναικοκτονία στην Ανατολική Μάνη

Ψυχίατρος: «Ήταν ένα χοντροκομμένο έγκλημα, που κάνει μόνο ένας σχιζοφρενής»

Με τους συγγενείς της 44χρονης (το νήμα της ζωής της οποίας έκοψε με έναν πυροβολισμό ο 46χρονος σύζυγός της) να εξαγριώνονται στο άκουσμα της κατάθεσης ψυχιάτρου, συνεχίσθηκε για δεύτερη μέρα χθες, σε κλίμα έντασης, η υπόθεση της γυναικοκτονίας το Νοέμβριο του 2020 στο σπίτι του ζευγαριού στον Πύργο Δυρού μπροστά στα μάτια της ανήλικης κόρης τους.

Ο ψυχίατρος κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος πάσχει από ψυχιατρική νόσο, ότι είχε καταληφθεί από ζηλοτυπικό παραλήρημα καθώς δε λάμβανε τακτική αγωγή, και πως έπραξε το έγκλημα με πλήρη απουσία καταλογισμού.

Οι αντιδράσεις των συγγενών της γυναίκας ήταν τόσο έντονες, που η πρόεδρος του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καλαμάτας αναγκάσθηκε να ζητήσει από τους αστυνομικούς να απομακρύνουν ορισμένους, ακόμα και εκτός Δικαστικού Μεγάρου.

Και νωρίτερα, όμως, κατά τη μεταφορά από την αίθουσα, συνοδεία αστυνομικών, στη διάρκεια διακοπής της συνεδρίασης, ο κατηγορούμενος δέχθηκε σφοδρή επίθεση από συγγενείς, με βρισιές, κατάρες και κάποιους να του πετούν μπουκάλια με νερό.

Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της δίκης και στο άκουσμα περιγραφών για το έγκλημα που διέπραξε, ο 46χρονος κατηγορούμενος ξέσπασε σε λυγμούς.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και ξεκίνησαν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης.

Αδελφή κατηγορούμενου
Ως τελευταία μάρτυρας του κατηγορητηρίου κατέθεσε η αδελφή του θύτη, η οποία λίγη ώρα πριν από το έγκλημα είχε κληθεί από το θύμα να πάει στο σπίτι τους εξαιτίας άλλου ενός καυγά με το δράστη.

Η μάρτυρας είπε ότι η 46χρονη ήταν πολύ ταραγμένη και φώναζε. Προσπάθησε να την ηρεμήσει, ενώ της έλεγε ότι δεν αντέχει άλλο από τα επεισόδια που δημιουργεί ο 46χρονος. Ο δε αδελφός της ήταν ήρεμος και της είπε ότι «βρήκε μηνύματα» της εξωσυζυγικής σχέσης της γυναίκας του, όμως, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, επρόκειτο για αυτοματοποιημένα μηνύματα της εταιρείας για ρυθμίσεις κινητού. Λίγη ώρα αργότερα έγινε το φονικό.

Όπως ανέφερε, δεν πίστευε ποτέ ότι ο αδελφός της θα σκότωνε τη γυναίκα του, αν και περιέγραψε ότι ένα χρόνο πριν σε επεισόδιο που είχαν μεταξύ τους για ασήμαντη αφορμή, αυτός τη χτύπησε και του έκανε μήνυση.

Επίσης, είπε ότι παλιότερα είχε απειλήσει τη γυναίκα του με την καραμπίνα, με εκείνη να παίρνει το αυτοκίνητο και να φεύγει από το σπίτι.

Τέλος, κατέθεσε ότι ο αδελφός της αντιμετωπίζει ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ έπαιρνε και φάρμακα γι’ αυτό.

Απουσία καταλογισμού
Στα αναγνωστέα έγγραφα, σε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη που διαβάστηκε αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι ο κατηγορούμενος τη στιγμή του φόνου έπασχε από ενεργό ζηλοτυπικό παραλήρημα και είχε μειωθεί η ικανότητά του να αντιληφθεί το άδικο των πράξεών του. Σε αυτό συνετέλεσε η πλημμελής λήψη της φαρμακευτικής αγωγής του.

Ως πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ψυχίατρος που έχει εξετάσει τον κατηγορούμενο δύο φορές στην ψυχιατρική κλινική των φυλακών όπου κρατείται.

Όπως σημείωσε, λαμβάνει σοβαρή φαρμακευτική αγωγή και είναι ήρεμος και συνεργάσιμος.

Περιέγραψε δε ότι το 1996 και σε ηλικία 19 ετών, υπηρετώντας στο στρατό, θεώρησε ότι όλοι τον περιθωριοποιούν και τον εκμεταλλεύονται, ενώ κάποια στιγμή απείλησε το μοίραρχο με το υπηρεσιακό του όπλο. Τότε νοσηλεύθηκε στο ΓΝΑ και ακολούθως πήρε αναβολή.

Από τότε, όπως είπε ο ψυχίατρος, θεωρείται ασθενής και πάντοτε υπάρχει πιθανότητα υποτροπής, ιδιαίτερα όταν δεν ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή.

Από το φάκελό του και μαρτυρίες, ο ψυχίατρος κατέθεσε πως από τότε δεν πήρε ποτέ συστηματική αγωγή, ενώ, σύμφωνα και με μαρτυρία του κατηγορουμένου, αγόραζε τα φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού για να μην το μάθουν στο χωριό.

«Με την πάθηση που έχει, όταν είναι εκτός θεραπείας είναι πολύ δυστυχής, με έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Το ψυχωσικό άγχος που πάσχει είναι 100πλάσιο του άγχους που έχει ένας άνθρωπος, υπό κανονικές συνθήκες, ενώ το ζηλοτυπικό παραλήρημα είναι πολύ ισχυρό. Θεωρώ ότι διέπραξε το έγκλημα με πλήρη απουσία καταλογισμού. Ήταν ένα χοντροκομμένο έγκλημα, που κάνει μόνο ένας σχιζοφρενής», κατέθεσε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.

Μάλιστα, είπε ότι τη στιγμή του εγκλήματος «είχε χάσει κάθε έλεγχο, τα έβγαλε όλα από μπροστά του, ακόμα και το παιδί του, που χτύπησε, μέχρι να ολοκληρώσει την πράξη του».

Η συνεδρίαση, λόγω του προχωρημένου της ώρας, διεκόπη και θα συνεχισθεί την Παρασκευή.

Της Βίκυς Βετουλάκη