Π. Μαντάς για Αγία Τριάδα: Να εφαρμοστεί άμεσα η νομιμότητα

Π. Μαντάς για Αγία Τριάδα: Να εφαρμοστεί άμεσα η νομιμότητα

«Είναι αδιανόητο σε ένα κράτος δικαίου όπως το δικό μας, οι καταπατητές να μένουν στο απυρόβλητο. Είναι ανήκουστο πολίτες που, υποτίθεται, αποζημιώθηκαν για περιουσία τους που απαλλοτριώθηκε, τελικά να μην έχουν δικαιώματα και πρόσβαση στη γη που το ίδιο το κράτος τούς απέδωσε.

Και είναι απολύτως απαράδεκτο οι πολίτες αυτοί να βρίσκονται τελικά χωρίς ιδιοκτησία και στο έλεος κάθε παρανομούντα».

Αυτά σημειώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ζητώντας να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα των καταπατημένων οικοπέδων από καταυλισμούς Ρομά στην περιοχή της Αγίας Τριάδας Καλαμάτας.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής, «στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου πόλεως της Καλαμάτας στα μέσα της δεκαετίας του 1980, αρκετοί πολίτες είδαν τις περιουσίες τους να απαλλοτριώνονται και να τους αποδίδονται εξ ανταλλαγής οικόπεδα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Οι ιδιοκτησίες αυτές, όμως, ήταν ήδη καταπατημένες από αυθαίρετους καταυλισμούς Ρομά της περιοχής, γεγονός που οδήγησε τους νόμιμους ιδιοκτήτες να εισέλθουν σε μια μεγάλη και μακροχρόνια διαδικασία προκειμένου τα οικόπεδα να τους αποδοθούν και να μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν, χωρίς όμως εδώ και 20 χρόνια να έχουν δικαιωθεί»».

Κατά το βουλευτή, η κατάσταση αυτή συνιστά κατάφωρη παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και ισότητας των πολιτών απέναντι στο νόμο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στη δημοκρατία μας η ατομική ιδιοκτησία κάθε πολίτη οφείλει σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπίζεται ως ιερή, με την προστασία της να είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένη».

Επιπλέον, ο κ. Μαντάς ζητά να υπάρξουν άμεσα ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης και της Πολιτείας, προκειμένου να αποδοθούν οι περιουσίες στους νόμιμους κατόχους τους, να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον από όσους έχουν καταπατήσει κοινόχρηστους χώρους της περιοχής, να σταματήσει άμεσα η διαρκής υποβάθμιση της συνοικίας λόγω αυξημένης παραβατικότητας, εγκληματικότητας και εκτεταμένης ηχορρύπανσης, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την εύρυθμη και πολιτισμένη ανάπτυξη της περιοχής και να υπάρξει μέριμνα για τη μεταστέγαση των καταυλισμών και την ομαλή ένταξη στο κοινωνικό σύνολο των οικογενειών Ρομά που σήμερα διαμένουν στην Αγία Τριάδα.