Γιόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο αναβιώνοντας τα «Λελώνεια»

Γιόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο  αναβιώνοντας τα «Λελώνεια»

Λαμπρή γιορτή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και η Δευτέρα του Πάσχα, τιμώντας τη μνήμη του λαοφιλούς Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου, και στα Φιλιατρά αναβίωσαν για ακόμα μία χρονιά τα «Λελώνεια»! Πρόκειται για ιππική παρουσίαση που είναι αφιερωμένη στο Φιλιατρινό Πανάγο Λελώνη, από το επώνυμο του οποίου πήραν την ονομασία τους οι εκδηλώσεις και οι αγώνες που τελούνταν τα προηγούμενα χρόνια.

Την ιππική παρουσίαση και τις εορταστικές εκδηλώσεις και θρησκευτικές τελετές, στo πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου, διοργάνωσαν ο Δήμος Τριφυλίας, ο Ιππικός Όμιλος Τριφυλίας και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη, στην ενορία του οποίου υπάγεται το ιστορικό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Το απόγευμα του Πάσχα στο ιστορικό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου τελέστηκε Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, ανήμερα της εορτής, Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τους ήρωες Πανάγο Λελώνη και την Κρινιώ και κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο των Ηρώων πλησίον της εκκλησίας ο εορτάζων δήμαρχος Τριφυλίας Γεώργιος Λεβεντάκης, ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου “Ο Λελώνης”, Γιάννης Σάκκουλας και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Φιλιατρινών Αττικής “Η Εράνη”, Ευστάθιος Χαρτάλος.

Έπειτα ο ιερέας – εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη, που υπάγεται το ξωκλήσι, Διονύσιος Καλογερόπουλος, παρέδωσε τη σημαία που εικονίζει τον Άγιο Γεώργιο στον ιππέα Νικόλαο Μίχο και έφιπποι, από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, έκαναν περιφορά της στους κεντρικούς δρόμους των Φιλιατρών, με κατάληξη, πάλι, στο ξωκλήσι, όπου σε όλους δόθηκαν τιμητικά μετάλλια για τη συμμετοχή τους.

Για την ηρωική θυσία του Πανάγου Λελώνη και της αγαπημένης του Κρινιώς μίλησε ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας και λογοτέχνης, Κώστας Κόλλιας-Ερανιώτης. Σημειώνεται ότι, από χρόνια, καημός και μαράζι του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, αλλά και όλων των Φιλιατρινών, είναι, επιτέλους, να έρθει η στιγμή που η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας θα ανταποκριθεί στην ευγενική παράκληση σύμπασας της πόλης για τη διαμόρφωση και ανάπλαση της μεγάλης πλατείας της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου!

Του Ηλία Γιαννόπουλου