Σε ασφυξία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Μεσσηνία

Σε ασφυξία οι μικρομεσαίες  επιχειρήσεις στη Μεσσηνία

Νέα δοκιμασία από το “βουνό” των υποχρεώσεων

Σε μια νέα μάχη επιβίωσης, μετά την “κούρσα” των χρόνων των μνημονίων, επιδίδονται και πάλι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν, αφενός, ένα “βουνό” συσσωρευμένων υποχρεώσεων και, αφετέρου, να διαχειριστούν μια πολύ δύσκολη συγκυρία, με τον πληθωρισμό να “κουρεύει” τη ζήτηση αλλά και να εκτινάσσει τα κόστη λειτουργίας.

Ακόμη και φαινομενικά κλάδοι όπως η εστίαση και ο τουρισμός που τη θερινή περίοδο έχουν την τιμητική τους, αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της εκτίναξης του λειτουργικού κόστους, με πρώτη βέβαια την ενεργειακή επιβάρυνση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Γιώργος Εγγλέζος, οι προκλήσεις σε  όλο το φάσμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα πολλοί επαγγελματίες του κλάδου να είναι στην “κόψη του ξυραφιού”.

“Ρήτρα αναπροσαρμογής σημαίνει ότι έχουμε ήδη πληρώσει από 2.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ για ένα μικρό έως μεσαίου μεγέθους μαγαζί όλο αυτό τον καιρό” σημειώνει και στέκεται στο ότι πολλοί μικρομεσαίοι λόγω έλλειψης τζίρου έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση σε σχέση με άλλες υποχρεώσεις, παρά τις επιδοτήσεις που δόθηκαν.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ μπορεί τα φορολογικά έσοδα να πηγαίνουν καλά, ωστόσο τα στοιχεία της για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία το Μάιο δίνουν το στίγμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυξήθηκε ο αριθμός των οφειλετών κατά 800.000 σε μόλις ένα μήνα.

Συγκεκριμένα από 3,944 εκατομμύρια τον Απρίλιο ανέβηκαν σε 4,74 εκατομμύρια τον Μάιο. Εξ αυτών σχεδόν 2 εκατομμύρια κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κάτι που έχει ήδη συμβεί σε 1,36 εκατομμύρια φορολογουμένους.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος που έχει συσσωρευτεί φτάνει τα 112,5 δισ. ευρώ. Χάθηκαν ρυθμίσεις σε όλους τους φορείς (εφορία, ταμεία κ.λπ.), γιατί πολύ απλά έπρεπε να πληρωθεί πρώτα το ρεύμα.

Στο μεταξύ, SOS για τα βάρη που προσθέτει η έναρξη των καταβολών για επιστρεπτέες προκαταβολές εκπέμπουν οι μικρομεσαίοι, σύμφωνα με τον κ. Εγγλέζο. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι  ενώ υπήρχε η επιλογή, που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μετατραπεί σε επιδότηση η επιστρεπτέα προκαταβολή, τέτοια απόφαση δεν ελήφθη.

Πυρά και από τη ΓΣΕΒΕΕ

Επίσης, την ανάγκη αναστολής της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και αίτημα για την μετατροπή τους σε επιχορηγήσεις με στόχο την ενίσχυση και στήριξη των επιχειρήσεων, διατυπώνει και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Όπως αναφέρει, «σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον επιχειρηματικό κόσμο η έναρξη της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών ισοδυναμεί με το τελειωτικό χτύπημα για τις επιχειρήσεις που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να βγουν από τη μακρά περίοδο της οικονομικής και της πανδημικής κρίσης των τελευταίων ετών.

Μάλιστα, στην παρούσα συγκυρία οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και την ενεργειακή κρίση και το ράλι των ανατιμήσεων, που κάνουν ακόμα δυσκολότερο το οικονομικό περιβάλλον και αμφίβολη τη βιωσιμότητά τους».

Α.Π.