Καυσόξυλα, πέλλετ και σόμπες: Είδος προς εξαφάνιση και στη Μεσσηνία…

Καυσόξυλα, πέλλετ και  σόμπες: Είδος προς εξαφάνιση και στη Μεσσηνία…

Ανάρπαστα έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται καυσόξυλα, πέλλετ, αλλά και ξυλόσομπες, ακόμα και στη Μεσσηνία, όπου συνήθως τα κρύα αργούν να μας επισκεφθούν σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η ενεργειακή κρίση και η αυξημένη τιμή που αναμένεται να έχει το πετρέλαιο θέρμανσης έχουν αναγκάσει πολλούς να αναζητούν από τώρα εναλλακτικούς τρόπους για να ζεστάνουν όσο γίνεται πιο οικονομικά φέτος το χειμώνα τα σπίτια τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση για καυσόξυλα στη Μεσσηνία φέτος ξεκίνησε από τον Ιούλιο, ενώ ακόμα και Αθηναίοι καταναλωτές στρέφονται σε εταιρείες του νομού, προκειμένου να εξασφαλίσουν ξύλα, καθώς έχουν αρχίσει να παρατηρούνται ελλείψεις.

Μάλιστα, στη Βόρεια Μακεδονία, που τα κρύα ήδη ξεκινούν, παρατηρούνται ελλείψεις σε ξύλα, καθώς η Βουλγαρία που είναι από τους βασικούς προμηθευτές φέτος έχει παγώσει τις εξαγωγές, κρατώντας για τις δικές της ανάγκες τις ποσότητες που διαθέτει.

Από το καλοκαίρι αγοράζουν
Όπως μας είπαν από την εταιρεία «Silver Power EE» του κ. Ασημάκη στη Μεθώνη, η ζήτηση σε καυσόξυλα είναι πολύ μεγαλύτερη από πέρυσι. Ο κόσμος έχει ξεκινήσει να κάνει παραγγελίες μετά το Δεκαπενταύγουστο και στόχος της εταιρείας είναι να κρατήσει – όσο γίνεται – τις τιμές σταθερές.

Τα καυσόξυλα που πουλά προέρχονται από τη Μεσσηνία, όμως, όπως μας ενημέρωσαν, υπάρχει έλλειψη, λέγοντάς μας χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν παραγγελίες για 200 τόνους και η ποσότητα που έχει έτοιμη να διαθέσει η εταιρεία είναι 120 τόνοι.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες παραγγελίες που έχει δεχτεί είναι από καταναλωτές στην Αθήνα.

Ο κ. Γιάννης Πουλόπουλος, που προμηθεύει καταναλωτές με καυσόξυλα, σημείωσε ότι η ζήτηση φέτος είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ παραγγελίες έχει αρχίσει να δέχεται από τον Ιούλιο.

Οι τιμές πώλησης είναι ανεβασμένες, περίπου 20-30% σε σύγκριση με πέρυσι, λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Όσο για τις ποσότητες που ζητά να αγοράσει ο κόσμος, μας είπε ότι είναι μικρές. Αν πέρυσι αγόραζαν «3-4 αυτοκίνητα» με ξύλα, φέτος ζητούν ένα, με αίρεση αν θα χρειασθούν άλλο ένα προς τα Χριστούγεννα.

Ανάρπαστα πέλλετ και ξυλόσομπες
Δεν είναι, όμως, μόνο τα καυσόξυλα που έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση φέτος. Το ίδιο συμβαίνει, όπως μας είπε ο κ. Ηλίας Κουτίβας, με το πέλλετ, τις σόμπες πέλλετ, αλλά και τις ξυλόσομπες.

Την κατάσταση αυτή τη στιγμή την περιέγραψε ως τραγική, αφού εκτός της έλλειψης, με τα αποθέματα πέλλετ να είναι λίγα, η τιμή έχει φτάσει 9 ευρώ το σακί και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα αυξηθεί στα 10.

Η ζήτηση και για το πέλλετ έχει αρχίσει από πολύ νωρίς, ενώ, όπως είπε ο κ. Κουτίβας, μέσα στο καλοκαίρι πούλησε 200 παλέτες πέλλετ.

Ζήτησε μεγάλη έχουν και οι σόμπες πέλλετ.

«Δεν έχουμε σόμπες να δώσουμε και οι Ιταλοί δεν παραδίδουν όπως άλλες χρονιές λόγω του ενεργειακού προβλήματος. Έπρεπε να έχω 30 σόμπες μέχρι τέλος του μήνα κι είναι ζήτημα αν θα έχω 7-8.  Είναι ανώμαλη η κατάσταση και πιστεύω ότι έτσι θα είναι για 2-3 χρόνια. Και οι ξυλόσομπες έχουν εξαφανιστεί. Ζητάμε να μας στείλουν και δε μας στέλνουν. Αν δεν πάω να φορτώσω από βιοτεχνία στη Βόρεια Ελλάδα, δε θα μου στείλουν», κατέληξε ο κ. Κουτίβας.

Της Βίκυς Βετουλάκη