Απαλλοτριώσεις Αεροδρομίου Καλαμάτας: Σημαντικό βήμα για την επέκτασή του

Απαλλοτριώσεις Αεροδρομίου Καλαμάτας: Σημαντικό βήμα για την επέκτασή του

Ο καθορισμός της προσωρινής τιμής μονάδας για την αποζημίωση των 27 ιδιοκτητών των 50 στρεμμάτων που θα απαλλοτριωθούν για την επέκταση του Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» συζητήθηκε σε συνεδρίαση του Μονομελούς Εφετείου Καλαμάτας. Πρόκειται περί ενός πολύ σημαντικού βήματος για την υλοποίηση του έργου επέκτασης του αεροδρομίου Καλαμάτας.

Η απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα και με το δικηγόρο Στάθη Σταματόπουλο, που εκπροσώπησε την πλειονότητα των ιδιοκτητών, αναμένεται να εκδοθεί έπειτα από 4-6 μήνες.

Δειγματοληψίες και μετρήσεις
Η συζήτηση είχε αναβληθεί μία φορά κατά τη περίοδο των περιοριστικών μέτρων εναντίον του κορωνοϊού και αναμενόταν η εκδίκαση της υπόθεσης για να ορισθεί η τιμή μονάδας αποζημίωσης των ιδιοκτητών.

Σκοπός της απαλλοτρίωσης είναι η επέκταση των χώρων στάθμευσης αεροσκαφών, του κτηρίου του αεροσταθμού και του περιβάλλοντος χώρου αυτού, η μετακίνηση του πάρκου καυσίμων και η ανάπτυξη βοηθητικών και λοιπών ζωτικών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων.

Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες δεν έχουν αντίρρηση με τις απαλλοτριώσεις και την υλοποίηση του έργου. Αντίθετα, έχουν συνεργαστεί, καθώς ήδη από το Δημόσιο έχουν γίνει αυτοψίες στις ιδιοκτησίες τους, έχοντας κάνει μετρήσεις και δειγματοληψίες.

Το Δημόσιο είχε πάρει προσωρινή δικαστική άδεια, ώστε να μπορεί να προχωρήσει προκαταρκτικές εργασίες, ενώ μετά την έκδοση της απόφασης και την παρακατάθεση του ποσού των αποζημιώσεων θα μπορεί να ξεκινήσει εργασίες.

Χαμηλή τιμή αποζημίωσης
Ο δικηγόρος Στάθης Σταματόπουλος εκπροσώπησε στη συζήτηση του δικαστηρίου τους περισσότερους από τους 27 ιδιοκτήτες και η απόφαση αναμένεται μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

«Από την πλευρά των ιδιοκτητών κάνουμε μια προσπάθεια να πάμε σε τιμές που είναι πραγματικές και ρεαλιστικές και όχι αυτές που δίνει το Δημόσιο. Ζητάμε να πάμε στις τιμές απαλλοτρίωσης που δόθηκαν πριν από μερικά χρόνια για την παράκαμψη της Θουρίας και προς τη Μεσσήνη. Είναι μια λογική απαίτηση», σημείωσε ο κ. Σταματόπουλος.

Το Δημόσιο αυτή τη στιγμή για τις συγκεκριμένες απαλλοτριώσεις δίνει τιμές από 0,5 – 2 ευρώ, ενώ οι τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες και είχαν δοθεί για το έργο της παράκαμψης στην περιοχή είναι 7-12 ευρώ ανά τ.μ.

Ο κ. Σταματόπουλος εκτίμησε ότι το δικαστήριο θα δει θετικά το αίτημα των ιδιοκτητών, ενώ ακόμα κι αν δεν επιτευχθούν αυτές οι τιμές, θα είναι σίγουρα μεγαλύτερες από εκείνες που δίνει τώρα το Δημόσιο.

Της Βίκυς Βετουλάκη