Κυπαρισσία: Κρίσιμη ενημέρωση για επιμόλυνση υδρογονανθράκων στο ελαιόλαδο

Κυπαρισσία: Κρίσιμη ενημέρωση για επιμόλυνση υδρογονανθράκων στο ελαιόλαδο

Εξαιρετικά κρίσιμη και χρήσιμη ήταν η ενημερωτική εσπερίδα με θέμα «Επιμόλυνση Υδρογονανθράκων στο Ελαιόλαδο» που συνδιοργάνωσαν η ΔΑΟΚ Τριφυλίας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ελαιοτριβέων και το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων “Αλέκος Παπαδόπουλος” στην Κυπαρισσία.

Η μεγάλη συμμετοχή παραγωγών, ελαιοτριβέων και γεωπόνων αναδεικνύει τη σημασία και αξία της πρωτοβουλίας για την ενημέρωση και το ενδιαφέρον τους για το θέμα.

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, μίλησε για την «Επιμόλυνση στην παραγωγή». Όπως  σε δηλώσεις του τόνισε: «Οι συνδιοργανωτές σκεφθήκαμε πριν από την έναρξη της ελαιοσυγκομιδής να δώσουμε στις παραγωγούς μας κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τους επιμολυντές του ελαιολάδου, όλους, φάρμακα, πλαστικοποιητές, ορυκτέλαια, βαρέα μέταλλα, καινούργια προβλήματα, αρωματικούς υδρογονάνθρακες, τόσο στο χωράφι όσο και στο ελαιοτριβείο, έγκαιρα και επίκαιρα, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τελικά ένα προϊόν παραγόμενο. Ως πρώτη ύλη ο ελαιόκαρπος αλλά και ως λάδι, το προϊόν της έκθλιψης, χωρίς επιμολυντές, να μπορεί πιστοποιημένο ως ελαιόλαδο έξτρα παρθένο ΠΟΠ Καλαμάτα ή και βιολογικό να ταξιδέψει στις αγορές φέτος. Φαίνεται ότι υπάρχει ζήτηση και μικρή παραγωγή στις ανταγωνίστριες χώρες. Να μην έχουμε προβλήματα με όλους αυτούς τους επιμολυντές που η αγορά θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει, να ταυτοποιήσει, για να δημιουργήσει προβλήματα στις εξαγωγές μας και στην προώθηση του ελαιολάδου της περιοχής αλλά και της χώρας».

Για την “Επιμόλυνση στην ελαιοποίηση – Πρακτικές αντιμετώπισης στο ελαιοτριβείο (οδηγός για τα σημεία παρέμβασης των ελαιοτριβέων) – Περιγραφή και ανάλυση αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων για τους υδρογονάνθρακες στο ελαιόλαδο”, μίλησε ο χημικός και πρόεδρος του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, Νίκος Κουτσούκος.

Όπως επισήμανε: «Ήρθαμε να μιλήσουμε για ένα φλέγον θέμα, τους υδρογονάνθρακες, και στο κτήμα και στο ελαιοτριβείο. Θέλουμε να δώσουμε συγκεκριμένα πράγματα, όχι θεωρητικές προσεγγίσεις. Θα ακουστούν πράγματα συγκεκριμένα που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Θα βοηθήσουν τόσο τους αγρότες μας όσο και τους ελαιοτριβείς μας.

Έχουμε κάνει πειράματα και με τον “Ελαιώνα” και με τους υπόλοιπους και ισχυριζόμαστε ότι έχουμε τη λύση των προβλημάτων, κι αυτό θα δείξουμε, ότι αν ακολουθήσουν αυτούς τους κανόνες, που εμείς κάναμε εδώ και 5, 6, 7 χρόνια, δε θα έχουν τίποτα να φοβηθούν, παρά να πάμε στο αποτέλεσμα το επιθυμητό. Αυτό που θέλουμε, αυτό που θέλουν οι αγορές, για να μπορέσουμε να κινηθούμε ανάλογα και τα επόμενα χρόνια».

Ερωτηθείς από το «Θ» για τους βασικούς κανόνες, ο κ. Κουτσούκος απάντησε: «Στο χτήμα προσέχουμε σακιά. Πρέπει να είναι μια ειδική κατηγορία από σακιά γιούτινα, να μην έχουν παραφινέλαιο. Κλούβες η καλύτερη λύση, δοκιμασμένη. Στη συνέχεια είναι όχι λιπαντικά στα βενζινοπρίονα, για τους καλλιεργητές μιλάω, που δεν είναι πιστοποιημένα. Έχουμε πολλά προβλήματα εκεί, και στο λιοτρίβι, πολύ απλά, τα γράσα πρέπει να είναι γράσα τροφίμων, ό,τι προβλέπεται από τις εταιρείες…».

Επιβεβαίωση των ορθών πρακτικών, μέσω αποτελεσμάτων χημικών αναλύσεων, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Ομάδας παραγωγών “Ελαιώνας” με έδρα τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, Νίκος Αθανασόπουλος.

Την ενημερωτική εσπερίδα χαιρέτισαν ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Σωτήρης Μπακούρος και ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, Γιάννης Ηλιάδης.

Του Ηλία Γιαννόπουλου