Απάντηση δημάρχου Δ. Μάνης στο αίτημα να σταματήσει η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών

Απάντηση δημάρχου Δ. Μάνης στο αίτημα να σταματήσει η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών

«Κρίνετε πολύ αυστηρά το Δήμο και κάποια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα»

Εγγράφως απάντησε ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας, στο υπόμνημα που κατέθεσε με 220 υπογραφές πολιτών της περιοχής αντιπροσωπεία τους με επικεφαλής τον Johann-Wilhelm Von Krause και αίτημα να απαγορευθεί προσωρινά η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών στο Δήμο, μέχρι να βελτιωθούν βασικές υποδομές, όπως είναι η επαρκής ύδρευση και η σωστή αποκομιδή των απορριμμάτων.

Για τα θέματα αυτά είχε πραγματοποιηθεί και συνάντηση στο Δημαρχείο.

Απορρίμματα
Ο κ. Γιαννημάρας επισημαίνει αρχικά στην απάντησή του ότι ως Δήμος και ως Δημοτική Αρχή ενδιαφέρονται το ίδιο για όλους τους δημότες, μόνιμους και μη, καθώς και για τους επισκέπτες, χωρίς να εξετάζουν καταγωγή, γλώσσα, θρησκεία, ή οτιδήποτε άλλο.

«Επίσης, νομίζω ότι κρίνετε πολύ αυστηρά τόσο το Δήμο όσο και το κράτος μας, όταν μερικά πράγματα που αναφέρεστε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» σημειώνει αμέσως μετά και εξηγεί: «Δεν είναι αληθές όταν γράφετε ότι “η προστασία των σπιτιών και της ζωής του πληθυσμού από τις δασικές πυρκαγιές έχει αφεθεί στη ΓΑΙΑ”. Την ύπαρξη της Πυροσβεστικής, του κρατικού μηχανισμού με ελικόπτερα και αεροπλάνα, το προσωρινό πυροσβεστικό κλιμάκιο στο Προάστιο, τους εποχικούς πυροφύλακες του Δήμου, τις ομάδες εθελοντών του Δήμου, τα σχέδια προστασίας των πολιτών του Δήμου και τις δεξαμενές ανεφοδιασμού νερού, δεν τα γνωρίζετε;

Το έργο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση απορριμμάτων δεν είναι γνωστό σας; Η σημερινή Δημοτική Αρχή θα μας επιτρέψετε να σας πούμε ότι αισθάνεται υπερήφανη, διότι και πραγματοποιεί καθημερινά την αποκομιδή των απορριμμάτων και τα διαθέτει σε νόμιμο και αδειοδοτημένο χώρο. Η αλλαγή του Κανονισμού Kαθαριότητας και η ενημέρωση των δημοτών, εδώ θα συμφωνήσουμε ότι πρέπει να επανεξεταστεί».

Νερό και τηλεπικοινωνίες
Στη συνέχεια απαντά για το θέμα του νερού, αλλά και για τις τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση:

«Η καταλληλόλητα του πόσιμου νερού που παρέχει ο Δήμος εξετάζεται κάθε μήνα από τα “Αναλυτικά Εργαστήρια Α.Ε.” και αν απαιτείται παρέμβαση για την ύπαρξη μικροοργανισμών, αυτή γίνεται από επιστημονικά εργαστήρια, με παρουσία χημικού, όπου έχει συμβληθεί ο Δήμος και άμεσα γίνεται χλωρίωση του νερού, πέραν του ανά δεκαπενθήμερου ελέγχου της. Γενικά, οι υπόγειες ποσότητες νερού που έρχονται στην επιφάνεια είναι περιορισμένες, αφού είναι δύσκολη η ανεύρεσή τους λόγω σύστασης των υπόγειων πετρωμάτων. Ο Δήμος, όμως, συνέχεια προσπαθεί για την επίλυση του προβλήματος, αυτή τη στιγμή αντικαθιστά το μισό κεντρικό δίκτυο και περιμένει την ένταξη σε πρόγραμμα του άλλου μισού, έτσι ώστε να αποφεύγεται η απώλεια νερού από συχνές βλάβες λόγω παλαιότητας του δικτύου.

Έχει αναθέσει στο Πολυτεχνείο τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των επιφανειακών υδάτων. Έχει πραγματοποιήσει τρεις γεωτρήσεις και ετοιμάζεται για τέταρτη. Είναι στο στάδιο της οικονομικής έρευνας και της δυνατότητας αφαλάτωσης υπάρχουσας γεώτρησης. Περιμένει τη χρηματοδότηση για μεταφορά κάποιων πηγών που βρίσκονται σε δύσκολη τοποθεσία, στο δίκτυο του Δήμου.

Ο Δήμος Δυτικής Μάνης δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο ηλεκτρικό δίκτυο που ανήκει στη ΔΕΗ και στο Τεχνικό Τμήμα της ΔΕΔΔΗΕ.

Οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο είναι αρμοδιότητα ΟΤΕ. Επειδή αντιμετωπίζουμε κι εμείς ως Δήμος τα ίδια προβλήματα, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει λύση.

Ούτε ο δήμαρχος ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν αρμοδιότητα να σταματήσουν την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών. Η Πολεοδομία, που εδρεύει στην Καλαμάτα, έχει την ευθύνη εφαρμογής των νόμων του κράτους, σε κάθε νέα οικοδομική άδεια. Τέλος, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι οι Μανιάτες την Ελευθερία την έχουν στο DNA τους και πιστεύουν στην ελευθερία της επιλογής».

Της Βίκυς Βετουλάκη