«Επτά Παραλλαγές πάνω σ’ ένα (α-όρατο) Θ», το νέο βιβλίο του Νίκου Παπαδημητρίου

«Επτά Παραλλαγές πάνω σ’ ένα (α-όρατο) Θ», το νέο βιβλίο του Νίκου Παπαδημητρίου

Πάντα ανήσυχος, πάντα βαθυστόχαστος, με τη δική του ιδιαίτερη «ελλειπτική» γραφή, που λέει περισσότερα απ’ όσα υπονοεί, κεντρίζοντας την ελεύθερη σκέψη, ο Νίκος Παπαδημητρίου επιστρέφει με ένα βιβλίο-έκπληξη. Οι «Επτά Παραλλαγές πάνω σ’ ένα (α-όρατο) Θ», του γνωστού Καθηγητή του Ιόνιου Πανεπιστημίου, που κυκλοφόρησαν πολύ πρόσφατα από τις εκδόσεις Gutenberg-Δαρδανός, φτάνει τον προβληματισμό για τον θάνατο (σσσς) εκεί όπου δεν τον έχει ξαναφτάσει κανείς. Με αναφορές στα αγαπημένα του θέματα, όπως η Τέχνη, η Πολιτική, η Φιλοσοφία, ο Έρωτας, ως ανεπαρκή, αλλά και τα μόνα «αντίδοτα» που έχουμε ο κ. Παπαδημητρίου αναρωτιέται:

«Γιατί γράφουμε βιβλία; Σε μια εποχή κοσμοϊστορικών αλλαγών, με βαθύτατες συνέπειες στην ίδια την ανθρώπινη φύση, ποια, ποιος τα διαβάζει; Τι φοβούμαστε περισσότερο, καθώς Αυτό προσπαθούμε να κρύψουμε από τον ίδιο τον εαυτό μας; Πώς παραλλάσσουμε τις απαντήσεις μας, απέναντι στο αμείλικτο Αυτό; Τελικά η Τέχνη, η Φιλοσοφία, η Πολιτική, τί ακριβώς προσπαθούν να εξευμενίσουν, να ωραιοποιήσουν, να αμβλύνουν; Γιατί ο Έρωτας εμπεριέχει την Τραγωδία;

Προσπαθώ να δώσω στοιχεία απαντήσεων (και όχι τις ίδιες τις απαντήσεις), που να εξηγούν και τις ανθρώπινες συμπεριφορές στην εποχή μας. Τις α-νόητες εξεγέρσεις, το μίσος κατά του εαυτού, τον εγκλωβισμό στις εικονικές πραγματικότητες και στο συνθλιπτικό τώρα. Τελικά… ποιο είναι το (αόρατο) Θ; Δείτε την Έβδομη Σφραγίδα του μεγαλοφυούς Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, αλλά αφού πρώτα διαβάσετε το βιβλίο!».

Ο Νίκος Παπαδημητρίου αφιερώνει το νέο του βιβλίο στη μνήμη του προσωπικού του φίλου Οδυσσέα Κυριακόπουλου, πρώην διευθυντή της Λυρικής Σκηνής Αθηνών και επιχειρηματία, που έφυγε πρόσφατα (και πρόωρα) από τη ζωή. Το «Επτά Παραλλαγές πάνω σ’ ένα (α-όρατο) Θ» είναι το τέταρτο βιβλίο του διεθνούς εμβέλειας ακαδημαϊκού δασκάλου, μουσικού και συγγραφέα, καθώς έχουν προηγηθεί το «Έρως και πολιτική-μια σπουδή θανάτου», το «Ένα μετανεωτερικό Requiem-θέματα Ευρωπαϊκής Φιλοσοφίας Τέχνης και Πολιτικής στον 21ο αιώνα» και Νεωτερικός Ευρωπαϊκός Πολιτισμός-Η ευρωπαϊκή ταυτότητα στον σύγχρονο κόσμο».

Και λίγα λόγια για τον Μεσσήνιο κατά ένα μέρος καταγωγής, Νίκο Παπαδημητρίου, ο οποίος: γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά, φιλοσοφία και μουσική στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Ταξίδεψε, έζησε, ενίοτε έπαιξε και πιάνο, σε πολλές πόλεις: Μόσχα, Ρώμη, Ιρκούτσκ, Αλεξάνδρεια, Λένινγκραντ, Πόλη του Μεξικού, Σαν Φρανσίσκο, Λος ‘Αντζελες. Εγκαταστάθηκε και ζει μόνιμα στην Κέρκυρα. Διδάσκει Νεωτερικό Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Χ.Ε.