Εγκαινιάστηκε η εικαστική έκθεση «Θησαυροί Ζωγραφικής» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Εγκαινιάστηκε η εικαστική έκθεση «Θησαυροί Ζωγραφικής» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Η συνεργασία ανάμεσα στους Δήμους Καλαμάτας και Ρόδου αναβαθμίζει το πολιτιστικό προϊόν της πόλης

Μία από τις σημαντικότερες συλλογές νεοελληνικής τέχνης φιλοξενεί αυτή την περίοδο το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και συγκεκριμένα την έκθεση «Θησαυροί Ζωγραφικής», η οποία μεταφέρθηκε από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης της Ρόδου και εγκαινιάστηκε το πρωί της Κυριακής από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Συνδετικός κρίκος για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης ήταν η συνεργασία του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΦΑΡΙΣ, Παναγιώτη Λαμπρινίδη με τον επιμελητή Τάκη Μαυρωτά, ενώ ειδική βαρύτητα έχει το γεγονός ότι ανάμεσα στα τριάντα δύο έργα που εκτίθενται υπάρχουν τέσσερα έργα Μεσσήνιων καλλιτεχνών οι οποίοι έχουν διαπρέψει στο είδος τους. Τα εν λόγω έργα αφορούν σε τρεις πίνακες ζωγραφικής («Παύλος», Γιάννης Μπουτέας και Γιάννης Σπυρόπουλος) κι ένα έργο γλυπτικής της Ναυσικάς Πάστρα.

Κατά τα λοιπά, εκτίθενται έργα των Ψυχοπαίδη, Τσαρούχη, Μόραλη, Παρθένη, Γαΐτη, και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών.

Στην τελετή των εγκαινίων το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Καλαμάτας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, βουλευτές της Μεσσηνίας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α’ και Β’ βαθμού), ο πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου Σέργιος Αϊβάζης, ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς, η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

Χαιρετίζοντας την έκθεση, ο κ. Τασούλας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας με το Δήμο Ρόδου φροντίζει για την αισθητική, ιστορική, αλλά και πολιτική αγωγή των πολιτών, μέσω της εκθέσεως έργων Τέχνης τα οποία παρουσιάζουν την πορεία της νεοελληνικής Τέχνης από τα τέλη του 19ου αι. μέχρι σήμερα. Όποιος αντιλαμβάνεται βαθύτερα την Τέχνη, αντιλαμβάνεται ότι παρουσιάζοντας αυτά τα έργα, ταυτόχρονα παρουσιάζεται η εποχή τους, το πνεύμα της, οι φιλοδοξίες εκείνων των εποχών, αλλά και οι προοπτικές τους».

Στον αντίποδα, η κα Μενδώνη υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους εκθέσεις, με συνέργειες διαφορετικών Δήμων της Ελλάδας, οφείλουν να είναι η περιφερειακή πολιτιστική πολιτική που θα εφαρμόζεται και στο μέλλον.

Όπως ανέφερε ακόμη: «Στο υπουργείο Πολιτισμού επιχειρούμε -το Ταμείο Ανάκαμψης μας έδωσε τη δυνατότητα της επιπλέον χρηματοδότησης- να εκπονούμε στρατηγικά σχέδια για την πολιτιστική ανάπτυξη κάθε πόλης, κάθε περιοχής, συνδυάζοντας απολύτως την πολιτιστική της κληρονομιά με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία».

Καταλήγοντας, η υπουργός σημείωσε: «Κλείνω με την ευχή, αυτή η δημιουργική συνέργεια που ξεκινά σήμερα, ανάμεσα στις δύο Δημοτικές Αρχές, της Καλαμάτας και της Ρόδου, να συνεχιστεί σε όλη την Ελλάδα».

Χρ.Μ.

Επισκεψιμότητα έκθεσης: Δευτέρα-Παρασκευή 9π.μ. – 9μ.μ.