Άγγελος Συρίγος στο «Θ»: Ένα επόμενο επεισόδιο από πλευράς της Τουρκίας δε θα είναι στρατιωτικού τύπου

Άγγελος Συρίγος στο «Θ»: Ένα επόμενο επεισόδιο από πλευράς της Τουρκίας δε θα είναι στρατιωτικού τύπου

Ο υφυπουργός Παιδείας μιλά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη λειτουργία της πανεπιστημιακής Αστυνομίας και την ευρύτερη στήριξη των ελληνικών πανεπιστημίων

«Οι ισχυροί σύμμαχοι της Ελλάδας βοηθούν κάθε φορά στο να περνούν μηνύματα προς την Τουρκία» αναφέρει μιλώντας στο «Θ» ο υφυπουργός Παιδείας και πανεπιστημιακός, Άγγελος Συρίγος. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο υψηλών εντάσεων όπως η παρούσα, ο ίδιος εκτιμά πως μια επόμενη κίνηση από πλευράς Τουρκίας θα είναι τέτοια, ώστε να εξωθήσει την Ελλάδα σε ακραίες απαντήσεις.

Όσον αφορά, δε, στις αντιδράσεις γύρω από τη λειτουργία της πανεπιστημιακής Αστυνομίας, σημειώνει ότι τροφοδοτούνται από ομάδες με πολιτικό υπόβαθρο.

-Ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο βλέπουμε τους Τούρκους αξιωματούχους να προκαλούν ξανά με τη ρητορική τους απέναντι στην Ελλάδα. Τι είναι αυτό που συντηρεί μια τέτοια στάση;

Τον τελευταίο καιρό, όντως, υπάρχει μια εξαιρετικά επιθετική ρητορική από πλευράς της Τουρκίας. Αυτή οφείλεται σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η Τουρκία από το 2019 και έπειτα έχει επιλέξει ως στρατηγική τη «Γαλάζια Πατρίδα», αφού αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο κινείται και φέρεται.

Από την άλλη, ο δεύτερος λόγος που συντηρεί αυτή τη ρητορική έχει να κάνει με τις τουρκικές εκλογές, όπου ο κ. Ερντογάν προσαρμόζει τη ρητορική του στη «Γαλάζια Πατρίδα», με σκοπό να πάρει τις ψήφους των εθνικιστών Τούρκων.

-Θεωρείτε ότι μια ήττα του Τούρκου προέδρου στις επερχόμενες εκλογές θα μπορούσε να στραφεί προς ίδιον όφελος;

Θεωρώ ότι ο κ. Ερντογάν θέλει να αποφύγει πάση θυσία την ήττα. Και για να καταφέρει κάτι τέτοιο είναι ικανός να φτάσει και σε ακραίες καταστάσεις. Δε σας κρύβω δε, ότι με έχει ανησυχήσει πάρα πολύ η ρητορική του, και η εμμονή που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα.

-Όσον αφορά στους φερόμενους ως συμμάχους της Ελλάδας, μήπως θα ήταν προτιμότερο να χαμηλώσουμε τον πήχη των προσδοκιών μας για μελλοντική στήριξη από πλευράς τους, εφόσον η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος παίκτης, τελικά, γι’ αυτούς;

Ο Νικολό Μακιαβέλι συμβούλευε τον ηγεμόνα του, λέγοντάς του ότι «χρειάζεσαι ισχυρό στρατό, ισχυρούς συμμάχους». Στην προκειμένη περίπτωση, στην Ελλάδα ο ισχυρός στρατός είναι κάτι το οποίο το χτίζουμε. Οι ισχυροί σύμμαχοι βοηθούν κάθε φορά στο να περνούν μηνύματα προς την Τουρκία. Το ότι η Αμερική, η οποία κρατάει συνήθως ίσες αποστάσεις, βγήκε τέσσερις φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες και δήλωσε ρητώς ότι για τα ελληνικά νησιά δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της κυριότητάς τους, και ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης δεν μπορεί να γίνει από μια μεταβατική κυβέρνηση, είναι εξαιρετικά σημαντικό ως γεγονός, αφού δε μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους δηλώσεις.

Αυτά είναι μηνύματα τα οποία παίρνει η Τουρκία, διότι, εκτός των άλλων, είναι μία χώρα που εδώ και δύο χρόνια, σχεδόν, δεν έχει πάρει νέα οπλικά συστήματα, ούτε και ανταλλακτικά.

Επομένως, όλα παίζουν το ρόλο τους, δεν μπορεί κανείς να πει ότι αγνοεί το ένα ή το άλλο.

-Μακροπρόθεσμα, πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται η Ελλάδα σε ένα επεισόδιο από πλευράς Τουρκίας;

Κάτι τέτοιο εκτιμώ ότι δε θα είναι ένα σύνηθες επεισόδιο στρατιωτικού τύπου. Θα είναι άλλου τύπου επεισόδια, τα οποία θα δημιουργούν ένταση και θα προσπαθούν να μας ωθήσουν στο να ρίξουμε εμείς την πρώτη τουφεκιά.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία

-Σε τι στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η μεταρρύθμιση; Η υλοποίηση του μέτρου προχωρά με βάση τον αρχικό του προγραμματισμό;

Η πανεπιστημιακή Αστυνομία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ήδη σε τρεις Πανεπιστημιουπόλεις: στο ΕΚΠΑ, στο Μετσόβιο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, και θα προχωρήσει κανονικά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αντιδράσεις από ακραίες και μειοψηφικές ομάδες, χωρίς κοινωνικό αντίκρισμα -κι αυτό είναι κάτι που τονίζω.

Η κοινωνία ζητάει τα παιδιά να σπουδάζουν σε κατάσταση ασφάλειας, χωρίς να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, σε καθεστώς ακαδημαϊκής ελευθερίας, και χωρίς να κινδυνεύουν από ακραίες ομάδες που θα θέλουν να τους κλείσουν το στόμα.

-Πιστεύετε ότι υπάρχει πολιτική υποκίνηση πίσω από τέτοιου είδους αντιδράσεις;

Ναι, βέβαια. Αυτό ξεκινά από το 2008, όταν είχε γίνει αυτή η μηδενιστική εξέγερση του Δεκεμβρίου του 2008, οπότε κάποιοι θεώρησαν ότι η επανάσταση την οποία αναζητούν διακαώς και δε βλέπουν να προέρχεται από την εργατική τάξη, θα προέλθει από τις αντιεξουσιαστικές ομάδες. Έτσι, αποφάσισαν να επενδύσουν σε αυτές τις ομάδες. Αυτός είναι και ο λόγος που τους καλύπτουν πολλές φορές. Τους ανακυκλώνει η δήθεν επαναστατικότητά τους.

Φοιτητικές Εστίες

-Έπειτα και από τα τελευταία γεγονότα με τις φοιτητικές εστίες της Αθήνας, έχει αναπροσαρμοστεί η ατζέντα των παρεμβάσεων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα των μεγάλων αστικών κέντρων; Παράλληλα, αποτελεί στόχο της κυβέρνησης η ενίσχυση των επαρχιακών πανεπιστημίων, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, και των δομών γύρω από αυτά (εστίες, λοιπές δομές);

Οι φοιτητικές εστίες στην Ελλάδα δεν είναι σε καλή κατάσταση. Θέλει πολλή δουλειά για να διορθωθούν οι υπάρχουσες, ενώ ήδη υλοποιούνται διάφορα προγράμματα. Παράλληλα, φτιάχνονται αυτή τη στιγμή 8.150 κλίνες σε 150 πανεπιστήμια της χώρας, που δεν αργούν.

Από την άλλη, θεωρώ πολύ σημαντική την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει σε όσους δικαιούνται φοιτητικού επιδόματος αυξημένο ποσό στα 2.000 ευρώ για κάποιον που συγκατοικεί με φοιτητή. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχουμε τρία άτομα που είναι φοιτητές, αυτομάτως αυξάνεται το ποσό περίπου στα 6.000 ευρώ, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν ένα ευπρεπές διαμέρισμα για ενοίκιο. Αυτό το θεωρώ καλό ως ενδιάμεση λύση μέχρι να μπορέσουμε να φτιάξουμε φοιτητικές εστίες για την πλειοψηφία των φοιτητών, κάτι το οποίο θα απαιτήσει, δυστυχώς, πολλά χρόνια.

Όσον αφορά στα επαρχιακά πανεπιστήμια, αυτή τη στιγμή, ούτως ή άλλως, ενισχύουμε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, ασχέτως του εάν είναι κεντρικά ή περιφερειακά. Έμφαση δίνεται, βεβαίως, σε ακριτικά πανεπιστήμια, δηλαδή σε αυτό του Αιγαίου, στο Δημοκρίτειο και στο Δυτικής Μακεδονίας. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι είναι ριγμένα άλλα πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η μεγάλη βοήθεια, όμως, είναι στα τρία αυτά πανεπιστήμια για εθνικούς λόγους, και είναι κατανοητό αυτό.

Της Χριστίνας Μανδρώνη