Ταβέρνα Διόνυσος: Φωτιά και θάνατο σκόρπισε μια «τυπική» αλλαγή φιάλης υγραερίου

Ταβέρνα Διόνυσος: Φωτιά και θάνατο σκόρπισε μια «τυπική» αλλαγή φιάλης υγραερίου

Σήμερα οι κηδείες των τριών γυναικών  
Η τελευταία σκηνή της τραγωδίας που γράφτηκε στην πιο γιορτινή μέρα της Καλαμάτας θα διαδραματισθεί σήμερα στον Ιερό Ναό του Νεκροταφείου Καλαμάτας και στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στην παραλία, με τις κηδείες της 53χρονης Ελένης Κουβάτσου, της 52χρονης Ελένης Πανουσοπούλου και της 46χρονης Αδαμαντίας Βουγιούκλη, οι οποίες έχασαν απρόσμενα τη ζωή τους στη φονική πυρκαγιά το βράδυ του Σαββάτου στην ταβέρνα «Διόνυσος».
Το πανελλήνιο και ακόμα περισσότερο η κοινωνία της Καλαμάτας δεν μπορούν ακόμα να συνειδητοποιήσουν πώς μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα συνέβη τόσο μεγάλο κακό.
Οι τρεις γυναίκες, που βρίσκονταν τη μοιραία στιγμή στην κουζίνα του καταστήματος, έχασαν ακαριαία τη ζωή τους από εσωτερικά εγκαύματα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα εξωτερικά εγκαύματα που έφεραν ήταν από ελάχιστα έως μηδενικά.
Οι έρευνες από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Καλαμάτας συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό, προκειμένου να εξακριβωθούν όλες οι λεπτομέρειες για το τι και πώς συνέβη η τραγωδία.
Να σημειωθεί ότι το κατάστημα, που λειτουργούσε πάνω από δύο δεκαετίες και ήταν από τις πιο παλιές ταβέρνες της Καλαμάτας, πληρούσε όλους τους όρους λειτουργίας και ασφαλείας.
 
Φιάλη «φλογοβόλο»
Η αντίστροφη μέτρηση για την τραγωδία ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν από τις 9.00, με τις πρώτες παρέες να έχουν φτάσει στην ταβέρνα για τη γιορτινή βραδιά της Υπαπαντής. Μέσα στην επόμενη ώρα το μαγαζί θα γέμιζε ασφυκτικά από τον κόσμο που αναμενόταν. Όμως, η μοίρα είχε αποφασίσει διαφορετικά, με όλα τα αρνητικά στοιχεία να συνωμοτούν σε βάρος των τριών θυμάτων.
Η κουζίνα είχε αρχίσει να δουλεύει κανονικά και εκεί βρίσκονταν η 53χρονη ιδιοκτήτρια και οι δύο εργαζόμενες. Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος, επιχείρησε να αλλάξει τη μία φιάλη υγραερίου. Το άνοιγμα της στρόφιγγας προκάλεσε διαρροή υγραερίου και η ανάφλεξή της, από τις εστίες της κουζίνας που ήταν αναμμένες, ήταν θέμα ελάχιστων χιλιοστών του δευτερολέπτου. Η μοιραία φιάλη μετατράπηκε σε «φλογοβόλο» άνευ προηγουμένου, ενώ ο εξαερισμός που βρισκόταν σε λειτουργία «βοήθησε» τη φωτιά να κινηθεί στα υψηλότερα σημεία του καταστήματος. Ευτυχώς, καμία από τις άλλες φιάλες που βρίσκονταν στο χώρο δεν πειράχτηκε από τη φωτιά.
Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν η μοιραία φιάλη, «ξερνώντας» πια φωτιά, να σφηνώνεται στην πλαϊνή πόρτα της κουζίνας, εγκλωβίζοντας τις τρεις άτυχες γυναίκες στο εσωτερικό. Βρήκαν, δε, ακαριαίο θάνατο, χωρίς, όπως λένε οι πληροφορίες, να έχουν υποστεί εξωτερικά εγκαύματα.
 
Σαν αγρίμι προσπάθησε
Ο 53χρονος ιδιοκτήτης της ταβέρνας βρισκόταν στην αίθουσα της ταβέρνας και όταν είδε τις φλόγες να ξεπετάγονται, προσπάθησε να μπει στην κουζίνα, αλλά ήταν αδύνατον. Μάταιες οι προσπάθειές του, ενώ έπαθε και ο ίδιος εγκαύματα.
Επικράτησε πανικός, αλλά ευτυχώς οι θαμώνες και το υπόλοιπο προσωπικό κατάφεραν, και με τη βοήθεια περίοικων, να βγουν από το κατάστημα, με τις φλόγες να ξεπετάγονται απ’ όπου έβρισκαν. Όλη γειτονιά ήταν στο πόδι από την πρώτη στιγμή, ενώ οι ένοικοι εκκένωσαν την πολυκατοικία που βρίσκεται πάνω από το κατάστημα.
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος σαν αγρίμι προσπαθούσε να βρει τρόπο να απελευθερώσει τις τρεις γυναίκες. Επιχείρησε να μπει από την πλαϊνή πόρτα, από την οδό Σανταρόζα, αλλά η φιάλη που την έχει σφηνώσει και οι φλόγες που ξεπετάγονταν από τα σπασμένα τζάμια δεν του άφηναν κανένα περιθώριο.
Μέσα στην απελπισία του πήγε σε διπλανή αποθήκη, έσπασε με τα χέρια του τα τζάμια για να μπει και άρπαξε μια βαριοπούλα. Επέστρεψε στο μαγαζί και προσπάθησε να σπάσει τον τοίχο της κουζίνας για να σώσει τις γυναίκες. Όμως και πάλι μάταια. Προσπαθούσε με κάθε τρόπο να μπει στις φλόγες και με κόπο τον συγκράτησε ο κόσμος.
 
Θρήνος
Στα επόμενα λεπτά οι πυροσβέστες που έφτασαν ανέσυραν τις τρεις γυναίκες νεκρές, ενώ με ελαφρά εγκαύματα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ο ιδιοκτήτης και μια 27χρονη εργαζόμενη. Ο 53χρονος από εκείνη τη στιγμή βρίσκεται σε άθλια ψυχολογική κατάσταση, παρά τη στήριξη από το ιατρικό προσωπικό και το οικογενειακό του περιβάλλον.
Τραγικές φιγούρες τις επόμενες ώρες οι δύο κόρες της ιδιοκτήτριας, που ειδοποιήθηκαν και επέστρεψαν άρον άρον από την Αθήνα, ο σύζυγος της άτυχης 46χρονης που άφησε πίσω της τέσσερα κορίτσια και οι συγγενείς της άλλης εργαζόμενης. Μάλιστα, ο σύζυγος της 46χρονης ήταν και από τους πρώτους που έφτασαν στον τόπο της τραγωδίας, με σκηνές αρχαίου δράματος να εκτυλίσσονται όταν συνειδητοποίησε το κακό που έχει βρει την οικογένεια του.
Από την Κυριακή ο κόσμος αφήνει λουλούδια και σημειώματα έξω από την ταβέρνα, λέγοντας αντίο στις τρεις γυναίκες. Ο σύζυγος της 46χρονης μητέρας άφησε ένα χειρόγραφο σημείωμα: «Έφυγες, καρδιά μου, και δεν πρόλαβα να σου πω πόσο σ’ αγαπώ. Καλό ταξίδι». Σπαρακτικά και τα μηνύματα συγγενών όλων των θυμάτων στο διαδίκτυο.
Η κηδεία της 53χρονης Ελένης Κουβάτσου θα γίνει σήμερα στον Ιερό Ναό του Νεκροταφείου της Καλαμάτας στις 2.00 μετά το μεσημέρι και τρεις ώρες μετά, στις 5.00 το απόγευμα, από τον ίδιο ναό της 52χρονης Ελένης Πανουσοπούλου. Η κηδεία της 46χρονης Αδαμαντίας Βουγιούκλη, πρώτης εξαδέλφης του βουλευτή Πέτρου Κωνσταντινέα, θα γίνει από τον Ιερό Ναό Αναστάσεως στην παραλία στις 3.00 μετά το μεσημέρι.

Της Βίκυς Βετουλάκη