Πρόταση για το θαλάσσιο διάδρομο με τη Σικελία θα ετοιμάσει το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας

Πρόταση για το θαλάσσιο διάδρομο με τη Σικελία θα ετοιμάσει το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας

Να καταθέσει ανταγωνιστικές προτάσεις με συνέργειες και άλλων λιμένων, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί σχετικά με τους θαλάσσιους διαδρόμους με τη Σικελία, είναι στις προθέσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, κι αυτό εκφράσθηκε δια μέσου του προέδρου του Μιχάλη Αντωνόπουλου στην εκδήλωση που οργανώθηκε χθες από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων στην Αθήνα.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν “Μotorways of the Sea onwards, towards European Maritime Space” και διοργανώθηκε μέσω της επιτελικής δομής του ΕΣΠΑ. Συμμετείχαν όλοι οι πρόεδροι των Λιμενικών Ταμείων και των Οργανισμών Λιμένων της χώρας.

Ευκαιρίες χρηματοδότησης
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναπτύχθηκε η περιφερειακή αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τους ελληνικούς λιμένες, ενώ πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη.

Στόχος της ημερίδας ήταν η εξοικείωση της λιμενικής και ναυτιλιακής κοινότητας με τις πρόσφατες εξελίξεις στην πολιτική της Ε.Ε. για τις θαλάσσιες μεταφορές.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στα πρόσφατα ανακοινωθέντα αποτελέσματα της μελέτης “The Motorways of the Sea Study 2022: sea basins analysis and investment needs”, τις επενδυτικές ανάγκες της περιφέρειας East Med για την τρέχουσα και τις επόμενες δεκαετίες και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που προκύπτουν μέσω της ανοιχτής πρόσκλησης CEF Transport 2022 για το «πρασίνισμα» των ελληνικών λιμένων που εντάσσονται στο δίκτυο ΔΕΔ-Μ (Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών).

Υποβολή πρότασης
Όπως τόνισε ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος που παρακολούθησε την ημερίδα, από την επιτελική αυτή δομή περνούν όλες οι χρηματοδοτήσεις για τα λιμάνια της Ελλάδος. Μάλιστα, σημείωσε ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας ετοιμάζεται να υποβάλει προτάσεις που αφορούν στους θαλάσσιους διαδρόμους με τη Σικελία και την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καλαμάτας με την Κατάνια της Σικελίας και το Ηράκλειο Κρήτης.

Μάλιστα, ο κ. Αντωνόπουλος σημείωσε ότι έχουν ήδη γίνει επαφές και την επόμενη εβδομάδα θα έχει επικοινωνία με εξειδικευμένο γραφείο υποβολής προτάσεων.

Τέλος, στο περιθώριο της ημερίδας για τα ζητήματα αυτά είχε συνάντηση με το διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κ. Φραγκάκη.

«Η ανάδειξη πλειοδότη για το υδατοδρόμιο και η ολοκλήρωση του υδάτινου πεδίου συντελούν σε μια τεράστιας σημασίας δημιουργία φιλικών και πράσινων συγκοινωνιακών υποδομών για το λιμένα Καλαμάτας. Θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ηλεκτρικών μέσων σε ποσοστό 20% των συνολικών επενδύσεων», επισήμανε ο κ. Αντωνόπουλος.

Της Βίκυς Βετουλάκη