Έρχονται οι Ρεπουμπλικανοί, φεύγει η Πελόζι

Έρχονται οι Ρεπουμπλικανοί, φεύγει η Πελόζι

Η «κόκκινη» Βουλή ετοιμάζει επιτροπές έρευνας για την οικογένεια Μπάιντεν

Τέλος εποχής για τη Νάνσι Πελόζι στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων και στην ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη νέα Βουλή, απειλές των νεοεισερχόμενων βουλευτών για εξεταστικές επιτροπές εις βάρος του προέδρου Μπάιντεν. Μετά την επιβεβαίωση, προχθές το βράδυ, ότι οι Ρεπουμπλικανοί έφθασαν τον αριθμό των 218 εδρών και άρα αναλαμβάνουν, έστω και με ισχνή πλειοψηφία, τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, η χθεσινή ήταν ημέρα εξελίξεων.

Η 82χρονη Πελόζι, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και μία από τις γνωστότερες εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος, ανακοίνωσε ότι αφήνει περιθώριο στη νέα γενιά πολιτικών και παραμένει απλή βουλευτής. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο διάδοχός της στην ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας θα είναι ο βουλευτής από τη Νέα Υόρκη, Χακίμ Τζέφρις.

Επειτα από τριάντα και πλέον χρόνια στο Κογκρέσο, εκ των οποίων τα μισά είτε στην κορυφή της κοινοβουλευτικής ομάδας είτε στην προεδρία του σώματος, η Πελόζι έκανε ένα βήμα πίσω με μια αναδρομή από την οποία έλειπε, επίτηδες, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τρεις σταθμοί«Ευχαριστήθηκα τη συνεργασία μου με τρεις προέδρους, τις ιστορικές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, την υγειονομική μεταρρύθμιση με τον Μπαράκ Ομπάμα και τη δουλειά που κάναμε για το μέλλον, από τις υποδομές έως την υγεία και τη δράση για το κλίμα με τον Τζο Μπάιντεν», είπε κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία της. Φυσικά, οι πρόεδροι με τους οποίους συνεργάστηκε ήταν τέσσερις, αλλά η συνύπαρξή της με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τη μισούσε βαθύτατα και παρότρυνε και τους υποστηρικτές του να τη μισούν εξίσου, δεν ήταν άξια μνείας.

H 82χρονη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αφήνει και την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, με πιθανό διάδοχο τον Χακίμ Τζέφρις.

Ενας οπαδός του Τραμπ, εξάλλου, εισέβαλε πριν από λίγες εβδομάδες στο σπίτι της Πελόζι στο Σαν Φρανσίσκο και τραυμάτισε τον σύζυγό της, φωνάζοντας «πού είναι η Νάνσι», σε ένα περιστατικό που συμπυκνώνει τους κινδύνους του κλίματος πόλωσης. Η νέα Βουλή είναι φορέας του κλίματος αυτού, εφόσον περίπου 70% της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών αποτελείται από αρνητές της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Το πρώτο πράγμα που ανακοίνωσε χθες ο νέος επικεφαλής της επιτροπής θεσμών της Βουλής είναι μια έρευνα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μελών της οικογένειας Μπάιντεν στο εξωτερικό. «Θέλω να είμαι σαφής, η έρευνα αφορά τον ίδιο τον Τζο Μπάιντεν», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Τζέιμς Κόμερ. «Σε αυτό θα επικεντρωθεί η επιτροπή στη διάρκεια της θητείας της».

Νομοθετικό χάος

«Η ατζέντα της νέας Βουλής είναι να κάνει έρευνες, όχι να ψηφίσει νόμους», σημείωσαν οι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης, προβλέποντας νομοθετικό χάος στον ορίζοντα. Οι Ρεπουμπλικανοί που ήταν υποχρεωμένοι να μετριάσουν τις θέσεις τους γιατί απειλούνταν από Δημοκρατικούς υποψηφίους σε γενικές γραμμές δεν κατάφεραν να εισέλθουν στη νέα Βουλή, καθώς το εκλογικό σώμα προτίμησε τους Δημοκρατικούς. Από την άλλη πλευρά, αυτοί που εισήλθαν εκπροσωπούν εκλογικές περιφέρειες ακραιφνώς ρεπουμπλικανικές, κάτι που τους επιτρέπει να υιοθετήσουν ακραίες θέσεις χωρίς τον φόβο εκλογικών συνεπειών. Παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί κράτησαν τη Γερουσία, εκτιμάται πως ο έλεγχος της Βουλής από τους Ρεπουμπλικανούς θα περιπλέξει εξαιρετικά τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να προωθήσει την πολιτική του.

Με πληροφορίες από: NYT, WASHINGHTON POST, A.P.