Τέσσερα χρόνια απλήρωτοι δικηγόροι της Καλαμάτας από τη νομική βοήθεια

Τέσσερα χρόνια απλήρωτοι δικηγόροι  της Καλαμάτας από τη νομική βοήθεια

Επ’ αόριστον αποχή από το θεσμό ξεκινά ο Δικηγορικός Σύλλογος

Από τα τέλη του 2018 έχουν να πληρωθούν δικηγόροι της Καλαμάτας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα νομικής βοήθειας και παρά τις παρεμβάσεις πανελλαδικά, το ζήτημα δεν έχει λυθεί.

Στον κατάλογο νομικής βοήθειας από το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας συμμετέχουν 80 με 100 δικηγόροι και γι’ αυτό αποφασίσθηκε επ’ αόριστον αποχή, η οποία ξεκινά από τη Δευτέρα.

Η νομική βοήθεια παρέχεται σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, με διορισμό δικηγόρου για την εκπροσώπησή τους.

Διαμαρτυρία

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας συζήτησε το θέμα και διαμαρτύρεται έντονα για τη συνεχιζόμενη αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκκαθάριση των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας, που ξεπερνά τα τρία χρόνια.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις δεν έλυσαν το πρόβλημα, προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική επίσπευση της εκκαθάρισης των οφειλόμενων αποζημιώσεων και της πληρωμής τους.

Υπογραμμίζεται, λοιπόν, ότι η αδράνεια του υπουργείου για τη λυσιτελή αντιμετώπιση του θέματος πλήττει την αξιοπιστία του ίδιου του θεσμού, αλλά και δοκιμάζει τις οικονομικές αντοχές των δικηγόρων, γι’ αυτό και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου υιοθέτησε τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Έτσι, αποφάσισε ομόφωνα την αποχή από το σύνολο των υποθέσεων που υπάγονται στο καθεστώς της Νομικής Βοήθειας με ημερομηνία έναρξης τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου. «Ως εκ τούτου, δε θα εκδίδονται γραμμάτια προκαταβολής και ενσήμων του Δικηγορικού μας Συλλόγου για τις σχετικές υποθέσεις των ποινικών, πολιτικών και διοικητικών δικαστηρίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας εξαιτίας των δραματικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην ενταλματοποίηση και εκκαθάριση των επιδικασθέντων ποσών που αφορούν στις αμοιβές των διορισθέντων δικηγόρων με το καθεστώς της νομικής βοήθειας και της απόρριψης κάθε υποβληθείσας πρότασης του δικηγορικού σώματος για την αντιμετώπιση του προβλήματος», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αποχή από Δευτέρα

Σε διευκρινίσεις που έδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος εξηγεί ότι από Δευτέρα οι διορισθέντες δικηγόροι σε τέτοιες υποθέσεις θα ζητούν αναβολή εκδίκασης των σχετικών δικών λόγω της αντικειμενικής τους αδυναμίας να προσκομίσουν τα προβλεπόμενα γραμμάτια προκαταβολής εισφορών -ως έχουν εκ του νόμου υποχρέωση κατ’ άρθρο 61 του Κώδικα περί Δικηγόρων- εξαιτίας της ελλείψεως δυνατότητας έκδοσής τους από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου.

Ταυτοχρόνως, θα δηλώνουν ενώπιον του επιληφθέντος δικαστηρίου την απόφαση περί αποχής των δικηγόρων Καλαμάτας από την εκδίκαση των εν λόγω υποθέσεων.

Από την αποχή αυτή εξαιρούνται οι υποθέσεις ως προς τις οποίες τίθεται κίνδυνος παραγραφής, εκείνες στις οποίες συμπληρώνεται διάστημα 18 μηνών προσωρινής κράτησης, καθώς και όταν υφίσταται συνοδεία των κρατουμένων.

«Τέλος, διευκρινίζεται σαφώς πως η απόφαση της επ’ αόριστον αποχής από την 21η/11/2022 αφορά σε όλες τις περιπτώσεις που υπάγονται στη νομική βοήθεια του Ν. 3226/2004 και του άρθρου 340 ΚΠΔ (αυτεπάγγελτοι διορισμοί) ενώπιον των πολιτικών, διοικητικών και ποινικών δικαστηρίων, διεκδικώντας, δεδομένης της καθ’ όλα ανεπίτρεπτης κατάστασης, τη λήψη άμεσων μέτρων και ενεργειών από την Πολιτεία προς αντιμετώπιση του προβλήματος», καταλήγει η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

Της Βίκυς Βετουλάκη