Novartis No 2

Novartis No 2

Σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών την απασχολεί η ακρίβεια, το ενεργειακό και τα εθνικά θέματα. Είναι ζητήματα που προκαλούν αβεβαιότητα και ανασφάλεια και επηρεάζουν τόσο τον προγραμματισμό των οικογενειών όσο και των επιχειρήσεων.

Τον τελευταίο καιρό την επικαιρότητα τη μονοπωλεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ένα ζήτημα με σημαντική θεσμική σημασία, δυστυχώς, σε ένα τοξικό κλίμα «δημιουργικής» σκανδαλολογίας.

Και το ερώτημα που απασχολεί την κοινωνία είναι: θα επηρεάσει η σκανδαλολογία το αποτέλεσμα των εκλογών και τι είδους κυβέρνηση θα προκύψει από τις πρώτες ή δεύτερες εκλογές; Το ερώτημα είναι πολύπλοκο και οι τρέχουσες ανησυχίες τροφή για σκέψη.

Επόμενο ήταν μέσα σε όλα αυτά να επιστρέψει και η γλώσσα του διχασμού, η γλώσσα που νομιμοποιεί τον πολακισμό, αν έτσι πρέπει να οριστεί η μισαλλοδοξία και η συκοφάντηση των θεσμών, «χούντα» και «ολοκληρωτισμός».

Η δημιουργία σκανδάλων δεν απέφερε σε όσους κατέφυγαν σε αυτά τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Στις εκλογές οι ψηφοφόροι δεν κάνουν συμψηφισμούς, υπερασπίζονται τα δικά τους συμφέροντα. Ποιος, άραγε, συνταξιούχος ξεχνά το νόμο Κατρούγκαλου;

Το να επιχειρείς να επανέλθεις στην εξουσία καλλιεργώντας ακραία πόλωση και διχασμό με στοχευμένες δολοφονίες χαρακτήρων, με το κλασικό «μιτσοτάκη_gamies@i», με κτυπήματα κάτω από τη μέση, με τους οργανωμένους στρατούς να δίνουν μάχες στοχοποιώντας, μοιράζοντας κατάρες και γράφοντας σχόλια έμπλεα μίσους, είσαι βαθιά νυχτωμένος. Φαίνεται αυτοσκοπός η συρραφή της εχθρότητας στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Τα παιχνίδια με τη δημοκρατία και τη γενικευμένη επίθεση κατά της πολιτικής ομαλότητας, κυριολεκτικά, οδηγούν τη χώρα εκτός πολιτισμού. Παρά όμως το νοσηρό περιβάλλον, ο λαός διαθέτει εκείνα τα αντανακλαστικά, εκείνη την επίγνωση των εθνικών προβλημάτων, εκείνο το ιστορικό βάθος που του επιτρέπουν να στέκεται όρθιος, να αντέχει και να ελπίζει.

Του Μιχάλη Βασ. Σούμπλη

Υ.Γ.: Είθε η βλακεία μας να αποδειχθεί παροδική. Μακάρι από το παραμιλητό, την ασημαντολογία, τις σκευωρίες, το διανοητικό αυνανισμό να συνέλθουμε εγκαίρως. Πριν πέσει ο ουρανός και μας πλακώσει.