Πλατεία Φιλιατρών: Αποχώρησαν δήμαρχος και αντιδήμαρχοι από το Δ.Σ. Τριφυλίας

Πλατεία Φιλιατρών: Αποχώρησαν δήμαρχος και  αντιδήμαρχοι από το Δ.Σ. Τριφυλίας

Απόφαση για ολοκληρωμένη αστική ανάπλαση – αναζωογόνηση κέντρου

Με ισχυρή πλειοψηφία και μόνο με μία ψήφο κατά (του προέδρου του Σώματος), το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας στην 46η τακτική, μικτή, συνεδρίασή του το απόγευμα της Παρασκευής αποφάσισε την αποδοχή και υιοθέτηση της ομόφωνης απόφασης και πρότασης του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών για «Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπλαση – Αναζωογόνηση Κέντρου Φιλιατρών», αντί μόνο της ανάπλασης της πλατείας που προωθούν δήμαρχος και περιφερειάρχης ερήμην των θεσμικών οργάνων και της κοινωνίας, που αντιδρούν σφοδρά και μαζικά. Τονίζεται πως ο δήμαρχος Τριφυλίας και οι αντιδήμαρχοι αποχώρησαν από τη συζήτηση του πρώτου θέματος ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, που ήταν «Επί αιτήσεως δεκαοκτώ δημοτικών συμβούλων με αριθ. πρωτ. 14940/02-12-2022 με θέμα: “Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της 39/2022 Ομόφωνης Απόφασης της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών, που αφορά σε πρόταση έργου Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπλασης –Αναζωογόνησης του κέντρου Φιλιατρών”», γεγονός που καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση στις τοποθετήσεις που έγιναν.

Ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης σημείωσε ότι «εμείς επί του θέματος έχουμε τοποθετηθεί και δεν έχουμε καμία δουλειά να συμμετέχουμε σ’ αυτή τη συζήτηση. Έχουμε τοποθετηθεί, οι αποφάσεις έχουν παρθεί, από μας, τώρα περιμένουμε κι απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ό,τι πουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Εμείς επί του θέματος δε συζητούμε τίποτα».

Από την πλευρά της η Χάιδω Παναγιωτοπούλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως δεν έγινε ποτέ διαβούλευση στο Δ.Σ. για το θέμα, τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και του Συμβουλίου Κοινότητας και μίλησε για το υπερβολικό ποσό των 3,3 εκ. ευρώ για ανάπλαση πλατείας, με το οποίο θα μπορούσαν να γίνουν και πολλά άλλα. Εκείνη τη στιγμή αποχώρησε ο κ. Λεβεντάκης, με την κα Παναγιωτοπούλου να προσθέτει: «Έχουμε κάνει την Τριφυλία Δημοκρατία της μπανανίας».

Ο Παναγιώτης Τσαφαράς ανέφερε το ιστορικό του θέματος επισημαίνοντας, πως το Δεκέμβριο του 2020 κατατέθηκε προς ένταξη ένας φάκελος κενός, αφού η ίδια η μελέτη έχει αριθμό 6/2021. Ήταν δε αιχμηρός για τον κ. Νίκα, ενώ επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς που εκστόμισε ο κ. Λεβεντάκης στη συνεδρίαση του Πε.Συ. σε βάρος παριστάμενων δημοτικών και τοπικών συμβούλων και Φιλιατρινών πολιτών, τονίζοντας πως ο ίδιος δε χρωστάει και δεν του κάνουν κατάσχεση. Επίσης, κατήγγειλε την αποχώρηση της συμπολίτευσης από τη συζήτηση «και ιδιαίτερα τους Φιλιατρινούς δεν τους τιμά».

Ο Δημήτρης Δριμής σημείωσε η πρόταση της Κοινότητας Φιλιατρών δίνει λύσεις, διερωτώμενος «γιατί να πάμε να ξεθεμελιώσουμε την πλατεία αντί να τη βελτιώσουμε;» και προσθέτοντας ότι είναι ντροπή για το Δήμο να συζητά πρώτα το Πε.Συ. και ύστερα, με υπογραφές της αντιπολίτευσης, το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Όταν γίνεται ένα έργο, θα έπρεπε να είναι χαρά όλων, αλλά από την εμμονή της Δημοτικής Αρχής εδώ έχουμε διχασμό της κοινωνίας και του Δ.Σ., που μπορώ να πω θα είναι το αίσχος του αιώνα», τόνισε ο Σαράντος Κουκούμης.

«Ποτέ δε μας ακούσατε», είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας Φιλιατρών, Διονύσιος Καραβίτης, ο οποίος έψεξε τον πρόεδρο, επειδή δεν τον προσκάλεσε στη συνεδρίαση.

Ο Ευάγγελος Κοροβίλας είπε ότι κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει γιατί δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, ενώ επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς του κ. Λεβεντάκη.

Ο Παναγιώτης Αλευράς τόνισε πως όσοι μέχρι τώρα αποφάσισαν δεν είναι Φιλιατρινοί, πλην του κ. Στριμπάκου, «επομένως ας αφήσουν τους Φιλιατρινούς να αποφασίσουν», ενώ για τους χαρακτηρισμούς του κ. Λεβεντάκη είπε: «Απαξιώ».

Μαρία Πανουσιοπούλου, Γιάννης Παρασκευόπουλος και Γιώργος Τσακανίκας τάχθηκαν υπέρ της απόφασης – πρότασης του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών.

Ειδικότερα, το Δ.Σ. Τριφυλίας αποφάσισε:

α) Τον προσδιορισμό του φυσικού αντικειμένου του έργου ως εξής: «Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπλαση – Αναζωογόνηση του κέντρου των Φιλιατρών», όπως αναφέρει και η σχετική πρόσκληση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” ΑΤ.Ο6 [ενδεικτικά: Ήπιες παρεμβάσεις στην Κεντρική Πλατεία (Καποδιστρίου) Φιλιατρών. Συντήρηση ανάδειξη φλωρεντιανού σιντριβανιού Πλατείας Καποδιστρίου. Δίκτυο διαδρομών ποδηλάτου, πεζοδρόμια και πεζοδρομήσεις. Ανακαίνιση ιστορικών κτηρίων: Δημαρχείο, Ρολόι, Παλαιό Λύκειο, Παλιά Δεξαμενή. Ανακαίνιση και λειτουργία εργαστηρίου Αγροτικού Ινστιτούτου Φιλιατρών (ΑΙΦ). Αναβάθμιση χώρου Αγροκηπίου και δημιουργία Πάρκου Φυσικής Ιστορίας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης]

β) Νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Τριφυλίας και Περιφέρειας Πελοποννήσου με βάση τα παραπάνω

γ) Τη σύνταξη μελέτης με βάση τα παραπάνω από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των φορέων (Δήμου – Περιφέρειας) και σε περίπτωση αδυναμίας, από μελετητικό γραφείο – αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Του Ηλία Γιαννόπουλου