Κόντρα κυβέρνησης και Περιφέρειας για το φυσικό αέριο

Κόντρα κυβέρνησης και Περιφέρειας  για το φυσικό αέριο

Η διανομή του στην Πελοπόννησο φέρνει εσωτερικές αναταραχές

Βαθαίνει, όπως φαίνεται, το χάσμα απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και Περιφέρειας για τη διαχείριση και διανομή του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο. Από τη μία πλευρά, κυβέρνηση και βουλευτές “πανηγυρίζουν” και, από την άλλη, ο κ. Νίκας βγάζει ανακοινώσεις που εναντιώνονται στην παραπάνω απόφαση.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.  Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελετή ανάμματος της φλόγας του φυσικού αερίου στον αύλειο χώρο του 2ου Γυμνάσιου Τρίπολης, η οποία και σηματοδοτεί την έναρξη τροφοδότησης της πόλης. Είναι το πρώτο δημόσιο κτήριο στην Τρίπολη που εγκαταστάθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα φυσικού αερίου.

Τη φλόγα άναψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, παρουσία του βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση, του δημάρχου Τρίπολης Κώστα Τζιούμη και προσωπικοτήτων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Σε ανάρτησή του, δε, στο διαδίκτυο, ο βουλευτής Αρκαδίας και πρώην υφυπουργός, Κώστας Βλάσης, σημειώνει: “Ένα έργο που για πολλά χρόνια έμοιαζε άπιαστο όνειρο, μια πολύ σημαντική επένδυση προχωρά πλέον με ταχύτατους ρυθμούς, συμβάλλοντας έτσι στην ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου μας!”.

Από την άλλη πλευρά, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σε γραπτή του δήλωση επισημαίνει: “Είναι γνωστό ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου παρέπεμψε το θέμα αυτό το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, θα κριθεί τελικά ο ανάδοχος του έργου διανομής φυσικού αερίου σε Τρίπολη, Κόρινθο, Καλαμάτα και Σπάρτη, με αντιδίκους δύο δημόσιους φορείς -τη ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) και τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας).

Στο Διοικητικό Εφετείο είχε προσφύγει η ΔΕΔΑ κατά της ΡΑΕ, διότι η δεύτερη προέκρινε ιδιωτική εταιρεία για το έργο της διανομής φυσικού αερίου στις παραπάνω πόλεις.

Η θέση της Περιφέρειας για το θέμα αυτό είναι σαφής και πάγια: Στις δημόσιες υποδομές και ιδιαίτερα σε αυτή της ενέργειας, ο ρόλος και ο έλεγχος του Δημοσίου πρέπει να είναι απολύτως καθοριστικός για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Άλλο οι δημόσιες υποδομές και άλλο η λειτουργία τους. Σε αναμονή, λοιπόν, της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου, προς την οποία όλοι οφείλουμε σεβασμό”.

Α.Π.