Υπογραφές μαζεύουν γονείς και επισκέπτες κατά της φύλαξης του Πάρκου του ΟΣΕ από εθελοντές

Υπογραφές μαζεύουν γονείς και επισκέπτες κατά της φύλαξης του Πάρκου του ΟΣΕ από εθελοντές

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Δήμου Καλαμάτας για φύλαξη του Πάρκου του ΟΣΕ από εθελοντική ομάδα κατά τις απογευματινές ώρες. Γονείς και επισκέπτες του πάρκου ξεκίνησαν ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών στη διεύθυνση https://www.change.org/NoGuardsParkoOse με σύνθημα «Δε χρειαζόμαστε επιτήρηση όταν κάνουμε τραμπάλα»!

Από την άλλη πλευρά, σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Καλαμάτας, Δημήτρης Οικονομάκος, ζητά φορείς και σύλλογοι να δείξουν την αντίδρασή τους και ο Δήμος να μην προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του μέτρου.

Διαμαρτυρία γονέων
Οι γονείς και οι επισκέπτες του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων που ξεκίνησαν να υπογράφουν το κείμενο διαμαρτύρονται για την απόφαση του Δήμου Καλαμάτας να δεχτεί την «εθελοντική του φύλαξη», τις ώρες 18.00-21.00, από ομάδα εθελοντών security, στην οποία έχει παραχωρήσει βαγόνι.

«Επαγγελματίες φύλακες-εθελοντές που προτίθενται, μαυροφορεμένοι, θυμίζοντας άλλες εποχές, να περιφρουρούν και να “νουθετούν” τα παιδιά μας. Μιλούν για διασφάλιση της τάξης και των κανόνων των παιδικών χαρών, για αποτροπή βανδαλισμών και παραβατικών συμπεριφορών. Ως καθημερινοί επισκέπτες του Πάρκου του ΟΣΕ οι γονείς και οι περιπατητές γνωρίζουμε πως τα απογεύματα αυτό σφύζει από ζωή και καμία παράβαση δεν τελείται τις ώρες αυτές, πέραν των αυτοκινήτων και των μηχανών που διασχίζουν το πάρκο. Αυτό που αποτρέπει αρνητικές συμπεριφορές είναι η ζωντάνια του πάρκου και η συνεννόηση του κόσμου. Να είναι πλήρως φωτισμένο και γεμάτο από εμάς και τα παιδιά μας, από επισκέπτες που κάνουν ήρεμοι τη βόλτα τους», αναφέρουν στο κείμενο διαμαρτυρίας τους.

«Δεν το δεχόμαστε»
Εκφράζουν, δε, το φόβο πως χρόνο με το χρόνο το πάρκο χάνει τον ανοιχτό και δημόσιο χαρακτήρα του, γίνεται λιγότερο φιλόξενο για όσους το ζουν, παίζουν και περπατούν. Αυτό, λοιπόν, που θεωρούν επιτακτικό είναι η αναβάθμισή του με όλες τις σύγχρονες υποδομές (νέα/ επισκευασμένα όργανα άθλησης και παιχνιδιού, επαρκή φωτισμό για την αποφυγή επικίνδυνων σημείων).

Και επισημαίνουν:

«Δε δεχόμαστε:

•Να κυκλοφορούν “μαυροφορεμένοι” με στολές ανάμεσα στον κόσμο και να δημιουργούν κλίμα εκφοβισμού

•Να παρακολουθούν εμάς και τα παιδιά μας για την τήρηση κανόνων που είναι απλοί, κατανοητοί και εγγράφως διατυπωμένοι στο χώρο

•Να κάνουν οποιαδήποτε παρατήρηση σε παιδιά που τρέχουν, σκαρφαλώνουν, είναι πολλά μαζί ή για οτιδήποτε δεν αρέσει σε οποιονδήποτε “εθελοντή-φρουρό”.

Ζητάμε:

•Ο Δήμος να αναιρέσει την απόφαση αυτή

•Το πάρκο να παραμείνει αληθινά ελεύθερο για εμάς και τα παιδιά μας».

Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας
Σε δήλωσή του ο Δημήτρης Οικονομάκος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Καλαμάτας, αναφέρει ότι ο Δήμος με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής προχώρησε σε συμφωνία με το Σύλλογο Πελοποννήσου Ιδιωτικής Φύλαξης Συνοδών Ασφαλείας για την «εθελοντική» φύλαξη του πάρκου από μέλη του. «Η περιφρούρηση θα γίνεται από τις 6.00 μέχρι τις 9.00 το βράδυ με κύριο μέλημα να ελέγχουν τις παιδικές χαρές στο Πάρκο του ΟΣΕ, τις οποίες θα ανοίγουν, θα κλείνουν και θα ελέγχουν τη λειτουργία τους. Ο λόγος που προκρίνεται αυτή η λύση, σύμφωνα με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, είναι “οι επανειλημμένες φθορές στον εξοπλισμό του πάρκου και των τριών παιδικών χαρών που βρίσκονται μέσα σε αυτό”.

Η αμφίεσή τους θα είναι “Μαύρη Στολή, παντελόνι, χιτώνιο, στο δεξί χέρι θα υπάρχει το αστέρι της εκπαίδευσης και στο αριστερό χέρι θα υπάρχει το έμβλημα του συλλόγου P.S.B”.

Η απόφαση αυτή καταψηφίστηκε στην Κοινότητα Καλαμάτας μόνο από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης (και από ένα μέλος της παράταξης “Συνοικούμε” του κ. Λύρα). Στην Οικονομική Επιτροπή οι παρατάξεις “Καλαμάτα Μπροστά” και “Πρότυπος Δήμος” των κ.κ. Κοσμόπουλου και Τζαμουράνη ψήφισαν λευκό δίνοντας ουσιαστικά πράσινο φως στη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει το έργο της», επισημαίνει ο κ. Οικονομάκος, χαρακτηρίζοντας την απόφαση απαράδεκτη και επικίνδυνη, που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου σε διάφορους εθελοντές «να το παίζουν προστάτες δημόσιων χώρων και να κρύβονται άλλα παιχνίδια από πίσω (πολιτικά και οικονομικά)», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Επίσης, ο κ. Οικονομάκος αναπτύσσει ερωτήματα, με ποια κριτήρια οι εθελοντές θα κάνουν παρατηρήσεις και θα είναι κοντά σε παιδιά, και καταλήγει: «Η λογική της αστυνομοκρατίας και του χαφιεδισμού εισάγεται ηθελημένα ή αθέλητα με αυτή την απόφαση. Αυτοί οι μαυροφορεμένοι “εθελοντές” (που παραπέμπουν σε ΧΑ που μερικοί από αυτούς υποστήριζαν) δεν ελέγχονται από πουθενά και δε θα δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Δε θα είναι κάπου υπόλογοι, ούτε στο Δήμο, ούτε στην εταιρεία τους, ούτε στην Αστυνομία!

Το πάρκο θέλει αισθητική αναβάθμιση, περισσότερες εκδηλώσεις και περισσότερο φωτισμό για να μη γίνεται το παραμικρό το βράδυ. Το σκοτάδι είναι σύμμαχος της παραβατικότητας που συνεχώς επικαλούνται. Επίσης, το πάρκο αναβαθμίζεται όταν δίνονται τα βαγόνια σε υπαρκτούς συλλόγους, μαζικούς πολιτιστικούς-αθλητικούς, που κάνουν εκδηλώσεις και μαζώξεις και όχι σε φιλικά πολιτικά προσκείμενους για να εξοφλούνται πολιτικά ρουσφέτια σε απόστρατους κ.λπ., που θα μπορούσε να τους δοθεί και αλλού χώρος.

Καλούμε τα σωματεία, τους συλλόγους, τους πολίτες και τους φορείς να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτή την απαράδεκτη απόφαση και τη Δημοτική Αρχή να μην προχωρήσει στην υλοποίησή της».

Της Βίκυς Βετουλάκη