Μεσσηνία: «Μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους για να κτίσουν ή να αγοράσουν»

Μεσσηνία: «Μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους  για να κτίσουν ή να αγοράσουν»

Μεγάλο ενδιαφέρον για νέες ιδιωτικές κατασκευές, αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις λόγω έλλειψης εργατών και τεχνιτών, καταγράφονται στον κατασκευαστικό κλάδο στη Μεσσηνία.

Η οικοδομική δραστηριότητα φαίνεται πως πλέον έχει ανακάμψει για τα καλά, μετά τα όσα συνέβησαν με την οικονομική κρίση, όμως άρχισε το πρόβλημα με τα εργατικά χέρια, κάνοντας το τοπίο δύσκολο, όπως μας ανέφεραν εκπρόσωποι κατασκευαστικών εταιρειών του νομού μας.

«Ψάχνουμε συνεργεία με τα κιάλια»
Το ενδιαφέρον για νέες κατασκευές είναι μεγάλο, όπως μας επισήμανε ο κ. Δημήτρης Μουτσώκος από την «Παντεχνική», αλλά τα συνεργεία, ιδιαίτερα με την κατασκευή των μεγάλων επενδύσεων σε Costa Navarino και Ελληνικό, «θα τα βλέπουμε με τα κιάλια», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Για το λόγο που τα εργατικά χέρια έχουν εκλείψει, ο κ. Μουτσώκος εκτίμησε ότι η πρώτη γενιά των αλλοδαπών έφυγε πλέον από την Ελλάδα και τα παιδιά τους σπούδασαν. «Αν το κράτος δε φέρει αλλοδαπούς από άλλα κράτη, δε γίνεται τίποτα. Δεν υπάρχει προσωπικό, σε όλες τις ειδικότητες, από απλό εργάτη έως εξειδικευμένο προσωπικό. Για να βρεις κτίστη, πρέπει να κλείσεις μαζί του συμφωνία 5-6 μήνες νωρίτερα. Ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και πλακάδες είναι τεράστιο πρόβλημα για να βρούμε. Αναγκαζόμαστε και εξειδικεύουμε δικούς μας για βγει η δουλειά», πρόσθεσε ο κ. Μουτσώκος.

Σε ό,τι αφορά τις νέες κατασκευές, σημείωσε ότι υπήρξε μια μικρή κάμψη με τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, αλλά «αυτές οι τιμές είχαν καιρό να αυξηθούν. Θεωρώ ότι, αν θέλει κάποιος να κάνει κάποια επένδυση, να την κάνει, γιατί όσο και να περιμένει, δε θα πέσουν οι τιμές.

Από την πανδημία και μετά, εμφανίστηκε μεγάλη ζήτηση και για ιδιωτικά και για δημόσια έργα. Βοήθησαν πολύ και τα επενδυτικά προγράμματα με τα οποία υλοποιούνται αρκετές επενδύσεις»

«Έλλειψη εργατών, καθυστέρηση στα έργα»
Το ενδιαφέρον για νέες κατασκευές από τον κόσμο επιβεβαίωσε και ο κ. Δημήτρης Κούμανης από την ομώνυμη κατασκευαστική εταιρεία. Υπήρξε, όπως είπε, μια κρίση μέχρι το 2021, όμως μετά άρχισε να ανακάμπτει και το 2022 παρατηρήθηκε έξαρση. «Τώρα, λόγω αύξησης των τιμών, έχει αρχίσει να μειώνεται λίγο η ζήτηση. Το σοβαρότερο πρόβλημα, όμως, είναι με το εργατικό προσωπικό. Κυρίως στις βαριές ειδικότητες, μπετά, σίδερα, επιχρίσματα, υπάρχει μεγάλη έλλειψη».

Επίσης, όπως είπε ο κ. Κούμανης, κατά τη διάρκεια της κρίσης πολλοί έφυγαν για διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως Γερμανία και Βέλγιο, όπου οι αμοιβές ήταν πολύ καλύτερες απ’ ό,τι στην Ελλάδα, ενώ λόγω και της κρίσης που πέρασε η οικοδομή, αρκετοί άλλαξαν επάγγελμα. «Κάποιοι λίγοι που έμειναν απασχολούνται από μεγάλες επενδύσεις, όπως την Costa Navarino ή ασχολούνται με προγράμματα όπως το “Εξοικονομώ”. Βρίσκουμε με μεγάλη δυσκολία συνεργεία και αυτό δημιουργεί σοβαρή καθυστέρηση στις κατασκευές», κατέληξε ο κ. Κούμανης.

«Μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους για να κτίσουν ή να αγοράσουν»
Μεγάλη ζήτηση για νέες ιδιωτικές κατασκευές υπάρχει και από ξένους για περιοχές εκτός αστικών κέντρων, όπως η Γιάλοβα και η Μάνη, όπως και αυξημένο ενδιαφέρον από ξένους για αγορά διαμερισμάτων, τόνισε ο κ. Δημήτρης Πτωχός από την κατασκευαστική εταιρεία People.

Ο κ. Πτωχός σημείωσε πως ξένοι έχουν δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή μας, ενώ κι αυτός υπογράμμισε ότι, όπως και σε άλλους κλάδους, έτσι και στον κατασκευαστικό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το προσωπικό. «Απλώς στις κατασκευές το πρόβλημα είναι πολύ έντονο. Λείπει και εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό και επιστημονικό προσωπικό, δηλαδή πολιτικοί μηχανικοί κ.ά. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα να βρούμε προσωπικό», τόνισε ο κ. Πτωχός.

Κατέληξε, δε, ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση στον κλάδο των κατασκευών για εξεύρεση προσωπικού, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο το ότι πολλοί αλλοδαποί έφυγαν πλέον από τη χώρα κατά την περίοδο της κρίσης. Όσοι, δε, έχουν μείνει, δεν είναι πλέον εργάτες, αλλά πολύ καλοί τεχνίτες.

Της Βίκυς Βετουλάκη