Εκπαιδευτήρια Μπουγά: Στην Πορτογαλία οκτώ μαθητές του Λυκείου

Εκπαιδευτήρια Μπουγά: Στην Πορτογαλία οκτώ μαθητές του Λυκείου

Το τελευταίο του ταξίδι στον κόσμο του Erasmus+ για φέτος έκανε το Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+ “Statistics in Real Life”.

Ειδικότερα, από 27/2 έως 4/3 διεξήχθη η 4η κινητικότητα για το πρόγραμμα «Η Στατιστική στη ζωή μας», που υλοποιείται σε συνεργασία με σχολεία από Σουηδία, Πορτογαλία, Πολωνία και Ισπανία.

Οκτώ μαθητές του Λυκείου, με τις εκπαιδευτικούς Μαρία Δρέτα και Γιάννη Σταθόπουλο, βρέθηκαν στην πόλη Alijo της Πορτογαλίας, και έλαβαν μέρος σε ένα πρόγραμμα γεμάτο δράσεις για μια εβδομάδα.

Αρχικά, έγινε υποδοχή και ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, όπως και οι πρώτες παρουσιάσεις των σχολείων και των πόλεων από τα ίδια τα παιδιά. «Επισκεφθήκαμε», όπως περιγράφεται, «το Δημαρχείο και το κέντρο της πόλης Alijo. Μία άλλη επίσκεψή μας ήταν στο Favaios Village, όπου οι μαθητές με διασκεδαστικό τρόπο συμμετείχαν στην παραγωγή του παραδοσιακού ψωμιού του συγκεκριμένου χωριού. Ακόμη, ξεναγηθήκαμε στο Wine Museum. Επίσης, πήγαμε στην πόλη Vila Nova de Gaia, όπου είδαμε το ELA Aquarium, ενώ έγινε και επίσκεψη στην ακτογραμμή για παρατήρηση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στην προέλαση της θάλασσας.

Πήγαμε βαρκάδα μεταξύ Jacinto Dunes και Aveiro City, όπου κατεβήκαμε και έγινε ξενάγηση. Βέβαια, δεν έλειψαν τα εργαστήρια, όπου τα παιδιά συνεργάστηκαν στην κατασκευή διαγραμμάτων, ακολουθώντας στατιστικά στοιχεία, που σχετίζονταν με τη διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας και βροχόπτωσης τα τελευταία 20 χρόνια σε κάθε χώρα εταίρο.

Μία άλλη επίσκεψη και βαρκάδα έγινε στο Douro River μεταξύ Pinhao και Tua.

Στην Tua πήγαμε στο Interpretative Centre της κοιλάδας και είδαμε το φράγμα τους. Οι εκδρομές συνεχίστηκαν με το Βιολογικό Πάρκο στην Serra da Meadas και την πόλη Lamego.

Το πρόγραμμα έκλεισε με επίσκεψη στην πόλη Vila Real και το επιστημονικό τους κέντρο εκεί.

Κάθε απόγευμα οι μαθητές φιλοξενούνταν σε σπίτια μαθητών του σχολείου της Πορτογαλίας, όπου έζησαν από κοντά την καθημερινότητα των οικογενειών, την κουλτούρα τους, την διατροφή τους, ακόμη και τον τρόπο διασκέδασής τους.

Η φιλοξενία εκεί έκλεισε με πάρτι, παραδοσιακούς χορούς, αγκαλιές, χαμόγελα και συγκίνηση.

Για τους μαθητές που ταξίδεψαν στην Πορτογαλία ήταν μια μοναδική εμπειρία. Γνώρισαν από πρώτο χέρι τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Πορτογαλίας, απέκτησαν νέους φίλους και συνεργάστηκαν με ευπρέπεια».

Επόμενο ραντεβού της ομάδας “Statistics in Real Life” τον Απρίλιο 2023 στην Ελλάδα!