Εν αναμονή έγκρισης της επιπλέον χρηματοδότησης για τη δακοκτονία

Εν αναμονή έγκρισης της  επιπλέον χρηματοδότησης για τη δακοκτονία

Αισιόδοξος ότι, τελικά, θα δοθεί η επιπλέον χρηματοδότηση για τη δακοκτονία, παρότι πλέον οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, εμφανίσθηκε χθες σε δηλώσεις του ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και Θεμάτων Αναπτυξιακών Νόμων, Στάθης Αναστασόπουλος, έπειτα από διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Όπως σημείωσε, εδώ κι ένα τρίμηνο έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία της Περιφέρειας για τη διεκδίκηση της επιπλέον χρηματοδότησης.

Δακοκτονία
Ειδικότερα, τεκμηριώθηκαν, μέσω επιστημονικής επιτροπής, δύο αιτήματα: πρώτον,  η ανάγκη προμήθειας φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων για τη διενέργεια δύο επιπλέον ψεκασμών, πέραν αυτών που διενεργούνται με τα φυτοπροστατευτικά από το υπουργείο. Το κόστος προϋπολογίστηκε σε 1.850.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων. Δεύτερον, την ανάγκη προμήθειας κατάλληλου τεχνολογικού εξοπλισμού (GPS, ροόμετρα, λογισμικό κ.λπ.) για την εφαρμογή στο σύνολο της Περιφέρειας του πετυχημένου πιλοτικού προγράμματος  παρακολούθησης και υποστήριξης της δακοκτονίας, με κόστος που καθορίστηκε σε 197.780 ευρώ.

«Έγκαιρα υποβλήθηκαν τα αιτήματα αυτά, με την απαιτούμενη τεκμηρίωση, από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, στα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους υπουργούς, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική απόφαση. Ο χρόνος που απομένει για τις διαγωνιστικές διαδικασίες της προμήθειας των απαιτούμενων ειδών είναι ελάχιστος, παρόλο που οι υπηρεσίες ήδη έχουν κάνει σχετική προετοιμασία. Οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα και ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου τη φετινή χρονιά», τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος.

Διαβεβαιώσεις Αντ. Σαμαρά
Παρά ταύτα, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης δήλωσε βέβαιος ότι θα εξελιχθούν όλα ομαλά, όπως τον διαβεβαίωσε προχθές ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ότι σε 2-3 ημέρες θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση κατανομής του συνόλου της χρηματοδότησης που έχει αιτηθεί η Περιφέρεια.

Καταλήγοντας, ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε ότι αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση «προσβλέπουμε σε ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα δακοκτονίας, το οποίο θα έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στην παραγωγή του προϊόντος όσο και στο αγροτικό εισόδημα».