Καλαμάτα: Με δύο απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά

Καλαμάτα: Με δύο απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά

Ημέρα μνήμης και τιμής είναι η σημερινή, όπου στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις, με πρώτη αυτή στην κεντρική πλατεία την οποία διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ και συμμετείχαν δεκάδες Σωματεία και Σύλλογοι, και δεύτερη αυτή του Εργατικού Κέντρου που πραγματοποιήθηκε έξω από το κτήριό του, στην οποία και συμμετείχαν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, φοιτητές και συνταξιούχοι.

Η συγκέντρωση της κεντρικής πλατείας ξεκίνησε με απαγγελία ποιημάτων από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Χαλκιά, ενώ στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας για σύντομο χαιρετισμό.

Ο Δημήτρης Φαββατάς χαρακτήρισε την 1η Μαΐου ως ημέρα των εργαζομένων, ημέρα μνήμης αλλά και διεκδίκησης. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει η αρχή, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν τα αυτονόητα.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον γενικό γραμματέα του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, Γιάννη Λαγογιάννη που όπως είπε η 1η Μάη σηματοδοτεί τον αδιάκοπο αγώνα της εργατικής τάξης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, μίλησε για τις κινητοποιήσεις της 28ης Φεβρουαρίου τις οποίες χαρακτήρισε συγκλονιστικές, και οι οποίες μάλιστα αποτέλεσαν αποφασιστική καμπή στις εξελίξεις στριμώχνοντας την Κυβέρνηση. Κλείνοντας, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν μαζικά τις κινητοποιήσεις με μεγαλύτερη ετοιμότητα και σε θέση μάχης. Χαρακτήρισε, μάλιστα, οξυγόνο των εργαζομένων τον οργανωμένο αγώνα, ο οποίος δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο.

Μετά την ομιλία του κ. Λαγογιάννη ξεκίνησε πορεία η οποία κατέληξε στο μνημείο των πεσόντων λιμενεργατών όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφανιών.

Εργατικό Κέντρο

Στο μεταξύ, την απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα άνοιξε με ομιλία του ο Σωτήρης Τσώνης, ο οποίος χαρακτήρισε τη σημερινή ως ημέρα διεκδικήσεων των διαχρονικών αιτημάτων του εργατικού κινήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης οι οποίες πλήττονται από εργασιακή ανασφάλεια, ανισότητες και το γενικευμένο κλίμα ακρίβειας έχουν γίνει «θηλιά στο λαιμό» για πολλούς εργαζόμενους.

Περνώντας στο βήμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας Γιώργος Δημητρόπουλος, στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για ανάγκη αύξησης των συντάξεων, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, καθώς και για το αντίκρισμα που θα είχε στους συνταξιούχους ένα δημόσιο και καθολικό σύστημα υγείας.

Εκπροσωπώντας τη φοιτητική κοινότητα της Καλαμάτας, η Κατερίνα Γερουλίδου η οποία είναι πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με αφορμή τα μηνύματα που φέρει η σημερινή μέρα θέλησε να κάνει γνωστά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί εκ των σημερινών φοιτητών. Σύμφωνα με την ίδια, κυρίαρχο εξ αυτών είναι το στεγαστικό, το οποίο στην Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί σημαντικά.

Ακολούθως, στο βήμα βρέθηκε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία «Καρέλια» Στάθης Σπηλιώτης, ο οποίος έθεσε στο επίκεντρο της τοποθέτησής του τη χθεσινή απόλυση του συνδικαλιστή και πρώην προέδρου μηχανοδηγών της Hellenic Train, Κώστα Γενηδούνια. Αυτό που τόνισε ο κ. Σπηλιώτης ήταν το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ένα τυχαίο περιστατικό, ενώ χαρακτήρισε την εν λόγω απόλυση ως απαράδεκτη και εκβιαστική. «Απαιτούμε δικαιοσύνη και τιμωρία για τους υπεύθυνους των Τεμπών», σημείωσε λίγο αργότερα.

Απευθύνοντας το δικό του μήνυμα για την ημέρα, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Παναγιώτης Μουλάς, κατήγγειλε την εγκατάλειψη της πολιτείας απέναντι στην κοινωνία, με αφορμή το περιστατικό πτώσης οροφής σε σχολείο των Φιλιατρών. Την ίδια ώρα, σημείωσε πως παρότι μπορεί να έχουν περάσει χρόνια, όμως «το μήνυμα των εργατών του Σικάγο παραμένει επίκαιρο: εργαζόμαστε περισσότερο και αμειβόμαστε λιγότερο». Ανέφερε, δε, κλείνοντας ότι η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ένα κάλεσμα για να συνεχιστούν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις.

Με το πέρας των ομιλιών ακολούθησε πορεία με κατάληξη το μνημείο των λιμενεργατών, στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου κατατέθηκαν στεφάνια.

Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση, Χριστίνας Μανδρώνη