Π. Νίκας: “Είχα επιδιώξει κοινή αντιμετώπιση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά δε βρήκα ανταπόκριση”
Το ζήτημα της προστασίας και ασφαλούς πρόσβασης επισκεπτών στους καταρράκτες της Νέδας φέρνει στη Βουλή η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία–Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα της Κυριακής που κόστισε τη ζωή σε ένα 4χρονο παιδί.
Στο μεταξύ, σε επικοινωνία που είχε μαζί μας χθες ο τέως περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, σημείωσε ότι επί θητείας του είχαν υλοποιηθεί προγραμματικές συμβάσεις με τους αντίστοιχους Δήμους για τη Νέδα και το Πολυλίμνιο, για τη φύλαξη και τη λήψη μέτρων ασφαλείας στα δυο αυτά επισκέψιμα σημεία, αλλά πλέον αυτές έχουν λήξει. Πρόσθεσε, δε, ότι είχε κάνει προσπάθειες προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για κοινή αντιμετώπιση του ζητήματος της Νέδας, αλλά δε βρήκε ανταπόκριση.
Στη Βουλή
Με ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και Τουρισμού, η κα Αυγερινοπούλου υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ασφάλειας και ενίσχυσης της εποπτείας στις επισκέψεις στην περιοχή. Όπως τονίζει, η ένταξη της Νέδας σε καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας συνεπάγεται και αντίστοιχες υποχρεώσεις για την ασφαλή πρόσβαση των πολιτών, αναφέροντας ότι η ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια πρέπει να αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες, είτε πρόκειται για οργανωμένες επισκέψεις είτε για μεμονωμένους επισκέπτες.
Η βουλευτής επισημαίνει πως το τραγικό συμβάν ανέδειξε, με τον πλέον δραματικό τρόπο, τις σημαντικές ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης, σε υποδομές ασφαλείας, καθώς και την απουσία επαρκούς ελέγχου στις δραστηριότητες που διοργανώνονται από ιδιώτες, πολλές φορές χωρίς τις αναγκαίες άδειες και χωρίς μέριμνα για την ασφάλεια των επισκεπτών.
Εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου
Στο πλαίσιο της πρόληψης προτείνει την ενίσχυση της συνεργασίας οργανωμένων ομάδων με το Δασαρχείο Ολυμπίας, το οποίο έχει ήδη εκφράσει τη διάθεση να συνδράμει, διαθέτοντας εξειδικευμένο προσωπικό που γνωρίζει καλά τη διαδρομή και μπορεί να συμβάλει στην ασφαλή διέλευση. Επιπλέον, θέτει ερωτήματα σχετικά με το αν επιτρέπεται η συμμετοχή ανηλίκων σε τέτοιες δραστηριότητες και αν υπάρχει σαφές κανονιστικό πλαίσιο που να καθορίζει τους όρους ασφαλούς συμμετοχής τους.
Υπενθυμίζεται ότι με την υπουργική απόφαση της 12ης Απριλίου 2023 (ΦΕΚ 3019/8.5.2023) οι χερσαίες και υδάτινες εκτάσεις του φαραγγιού της Νέδας χαρακτηρίστηκαν ως Προστατευόμενο Τοπίο και Προστατευόμενος Φυσικός Σχηματισμός, υπό την εποπτεία του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), με σκοπό τη διαφύλαξη της οικολογικής, πολιτιστικής και επιστημονικής αξίας της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2023 επιτόπια αυτοψία από τον τότε αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, με κύριο αντικείμενο την πυροπροστασία και την ανάγκη για προληπτικές παρεμβάσεις.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η κα Αυγερινοπούλου, είναι πλέον επιτακτική η εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ασφαλή πρόσβαση και παραμονή των επισκεπτών, ιδίως εν όψει της θερινής περιόδου, κατά την οποία παρατηρείται αυξημένη επισκεψιμότητα. Ήδη έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη από το Δήμο Ζαχάρως και το Δασαρχείο Ολυμπίας, ενώ έχουν τοποθετηθεί πινακίδες με οδηγίες στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Η κα Αυγερινοπούλου τονίζει ότι η ορθολογική και ασφαλής αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος είναι απολύτως συμβατή με την τουριστική ανάπτυξη και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφερει, οι καταρράκτες της Νέδας αποτελούν σημαντικό φυσικό προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες που αναζητούν μια δροσερή και αξέχαστη εμπειρία στη φύση. Η προστασία αυτών των επισκεπτών θα πρέπει να είναι πρώτιστη μέριμνα της Πολιτείας και των αρμόδιων Αρχών, υπηρεσιών και φορέων.
Της Βίκυς Βετουλάκη