Με φωνές και αποδοκιμασίες η υποδοχή
Στην Καλαμάτα βρέθηκε χθες ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να εγκαινιάσει το νέο όροφο που κατασκευάστηκε στο κτήριο της Ψυχιατρικής και όπου πλέον θα στεγάζονται η Ουρολογική και η Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική.
Τον υπουργό περίμεναν από νωρίς εργαζόμενοι του νοσοκομείου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και άλλοι, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, αλλά και γενικότερα στην υγεία, με την αυτοκινητοπομπή να φτάνει στο ίδρυμα και να κατευθύνεται αμέσως προς το κτήριο της Ψυχιατρικής. Τότε ο Άδωνις Γεωργιάδης στάθηκε στην είσοδο, όπου συνομίλησε με όσους διαμαρτύρονταν, με την κατάσταση να είναι μεν τεταμένη, αλλά να μην ξεφεύγει.
Ειδικότερα, εκπρόσωπος του Σωματείου των Υγειονομικών είπε στον κ. Γεωργιάδη ότι κάνει φιέστα στις πλάτες του υγειονομικού προσωπικού, «που έχει αντέξει covid, ναυάγια, που πλημμυρίζει το νοσοκομείο και το φτιάχνουν μόνοι τους».
Στη συνέχεια ρώτησε τον υπουργό πού είναι η αναβάθμιση και η θωράκιση του νοσοκομείου, το οποίο είναι υποστελεχωμένο, αλλά και οι μόνιμες προσλήψεις.
Απαντώντας ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι από το 2019 που παρέλαβε το νοσοκομείο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπηρετούν συν 36 γιατροί, συν 66 νοσηλευτές και συν 20 άτομα λοιπού προσωπικού. Επίσης, υποστήριξε ότι υπήρξε αύξηση του προϋπολογισμού για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ συμπλήρωσε ότι έπειτα από αίτημα εντάχθηκε στην κατηγορία άγονο α΄, και πλέον αντί για 50, το επίδομα θα φτάνει τα 300 ευρώ.
Οι παραπάνω απαντήσεις δεν έδειξαν να ικανοποιούν τους συγκεντρωμένους που συνέχιζαν να φωνάζουν, χαρακτηρίζοντας τον κ. Γεωργιάδη ανεπιθύμητο, ενώ σε εκείνο το σημείο ο τελευταίος αποχώρησε για να πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του ορόφου.
Τα εγκαίνια και οι δηλώσεις
Μετά την επεισοδιακή υποδοχή ο κ. Γεωργιάδης έφτασε στο σημείο όπου έγινε ο αγιασμός, τον οποίο τέλεσε ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς. Μάλιστα, όταν τελείωσε, ευχαρίστησε εκ μέρους του μητροπολίτη τον υπουργό που επανέφερε το νοσοκομείο στην κατηγορία άγονο α’, ενώ δεν έκρυψε τη χαρά του που ολοκληρώθηκε η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου και έδωσε συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν για αυτό.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η διοικήτρια του νοσοκομείου, Ελένη Αλειφέρη, που ξεκίνησε ευχαριστώντας την τοπική εκκλησία για τη στήριξη, όπως και την Περιφέρεια Πελοποννήσου που ανέλαβε και υλοποίησε το συγκεκριμένο έργο, ενώ δεν ξέχασε να ευχαριστήσει όσους ακόμα εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα. Ειδική αναφορά έκανε στο προσωπικό του νοσοκομείου. Όπως είπε, και επί Covid, που ήταν νοσοκομείο αναφοράς, αντεπεξήλθε και συνεχίζει, εξελίσσεται και απαντά στις προκλήσεις και στις νέες ανάγκες.
Πρόσθεσε, δε, ότι το ίδρυμα κατασκευάστηκε υπό δύσκολες συνθήκες με τη βοήθεια πολλών ομογενών, και 25 χρόνια μετά πολλά έχουν γίνει σε αυτό, αλλά «η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) μέρα είναι πολύ ξεχωριστή, αφού είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται μια ανάγκη που αναδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Της προσθήκης, δηλαδή, περισσότερου ωφελίμου χώρου για νοσηλείες και λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας».
Κλείνοντας η κα Αλειφέρη έκανε αναφορά στην ΤΕΜΕΣ και τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, που βοήθησαν τα μέγιστα στη μελέτη του ορόφου, που προσθέτει 1.102 τετραγωνικά μέτρα συν 100 τετραγωνικά στα ΤΕΠ, ενώ χαρακτήρισε το Νοσοκομείο Καλαμάτας πυλώνα για το υγειονομικό σύστημα όλης της Πελοποννήσου.

Παίρνοντας το λόγο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, αναφέρθηκε σε μια μέρα ιδιαίτερης χαράς για τον ίδιο, αφού παραδίδεται ένα έργο που αναβαθμίζει τις υγειονομικές υποδομές της Καλαμάτας, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας, ενώ θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Έκανε, επίσης, γνωστό ότι η Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσει με τέτοια έργα, τόσο σε άλλα νοσοκομεία όσο και σε Κέντρα Υγείας, ενώ δήλωσε ότι θα υπάρξουν κι άλλες ανάλογες προκλήσεις, αλλά είναι έτοιμος να τις ικανοποιήσει σε σύντομο διάστημα.
Κλείνοντας ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, ξεκινώντας από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, τον κ. Νίκα και τους συνεργάτες του, που το ενέταξαν. Έπειτα ευχαρίστησε τα στελέχη της Περιφέρειας, την προηγουμένη διοίκηση του νοσοκομείου, τον κ. Μπέζο, αλλά και τη νυν διοίκηση, για την άψογη συνεργασία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του νοσοκομείου, την ΤΕΜΕΣ και την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, που βοήθησαν στην ολοκλήρωση των αρχικών μελετών, ενώ για το τέλος άφησε όλους τους εργαζομένους.
Επανέλαβε δε, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνεχίσει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να ενισχύσει τις υποδομές υγείας και πρόνοιας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας δήλωσε χαρούμενος που «βρέθηκε στα εγκαίνια ενός έργου που γκρεμίζει το ψευδές αφήγημα ότι το ΕΣΥ καταρρέει.
Στην Καλαμάτα το ΕΣΥ επεκτείνεται, εκσυγχρονίζεται, και γίνεται καλύτερο, παραδίνοντας ένα έργο που ήταν πάγιο αίτημα πολλών ετών, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ ευχαρίστησε τους προκατόχους του υπουργούς Υγείας, καθώς και τον προκάτοχο του κ. Πτωχού, κ. Νίκα. Όπως σχολίασε, η πολιτική είναι ένας είδος σκυταλοδρομίας και ο ένας παραλαμβάνει από τον προηγούμενο για να παραδώσει στον επόμενο.
Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες με τις οποίες τον υποδέχτηκαν, είπε ότι είναι υπέρ, αφού του αρέσει η δημοκρατία, θεωρώντας ότι όσοι θέλουν να διαμαρτύρονται πρέπει να το κάνουν ανεμπόδιστα. Όμως, σχολίασε ότι αυτό δε σημαίνει ότι κάθε διαμαρτυρία είναι ορθή, αλλά και ότι μπορεί να γίνεται κάθε στιγμή.
«Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι μια μέρα μεγάλη χαράς για το νοσοκομείο, ολοκληρώνεται ένα έργο πολλών δεκαετιών, και θα πρέπει όλοι να συνεορτάσουμε τη νέα σελίδα του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Δεν μπορεί μια μέρα που προσθέτουμε σε αυτό 1.102 τετραγωνικά, με ποιότητα ανακαίνισης ισάξιας ενός πολύ καλού ιδιωτικού νοσοκομείου, να είναι μέρα διαμαρτυρίας» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Μιλώντας για την κατάσταση του Νοσοκομείου Καλαμάτας, υποστήριξε ότι το 93% των οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες, αφού έχει 829 υπηρετούντες στις 890 οργανικές θέσεις.
Στη συνέχεια επανέλαβε αυτά που είχε πει στους συγκεντρωμένους, δηλαδή ότι από το 2019 υπάρχουν συν 36 γιατροί, συν 66 νοσηλευτές και συν 20 λοιπό προσωπικό. Άρα, κατά τον κ. Γεωργιάδη, στο ερώτημα για έλλειμμα προσωπικού, «με τόσο συν τώρα, το 2019 δεν υπήρχε έλλειμμα προσωπικού».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην αγορά ψηφιακού αξονικού τομογράφου, καθώς και μηχανήματος υπερήχων. Ο διαγωνισμός, σημείωσε, αυτή τη στιγμή συμβασιοποιείται, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους τα μηχανήματα θα είναι στο νοσοκομείο και θα λειτουργούν. Επίσης, έκανε γνωστό ότι στο ίδρυμα θα προστεθούν και τρεις τραυματιοφορείς.
Δήλωσε, δε, περήφανος για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, «που πάει καλύτερα από ποτέ και η ηγεσία του υπουργείου είναι παρούσα για να συνεχίσει να πηγαίνει ακόμα καλύτερα».
Μιλώντας για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, δήλωσε ότι και αυτό είναι πλέον στην κατηγορία άγονο α΄, ενώ θα τοποθετηθεί αξονικός τομογράφος.
Με τη σειρά του ευχαρίστησε την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου που είναι αρωγοί στο νοσοκομείο, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δείχνουμε ευγνωμοσύνη στους ευεργέτες του ΕΣΥ. Επιπλέον, υποστήριξε ότι όσα χρήματα και να δαπανήσει ένα κράτος, κι όσο πλούσιο και να είναι, κανένα κράτος μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των υπηρεσιών υγείας χωρίς τη βοήθεια και των ιδιωτών.
Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε το προσωπικό του Νοσοκομείου Καλαμάτας, που είναι ένα από τα καλύτερα περιφερειακά της χώρας. Το προσωπικό, όπως είπε, είναι αυτό που θα επέμβει στο περιστατικό, και είναι αυτό που έχει καταθέσει ψυχή ώστε το Νοσοκομείο Καλαμάτας να είναι σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα είναι δίπλα του ώστε το νοσηλευτικό ίδρυμα να γίνεται κάθε μέρα όλο και καλύτερο.
Ακολούθησε το καθιερωμένο κόψιμο της κορδέλας και ο Άδωνις Γεωργιάδης περιηγήθηκε στις νέες κλινικές, ενώ κατέληξε στο γραφείο της διοικήτριας, όπου πραγματοποιήθηκε υπηρεσιακή σύσκεψη.
Στο Δημαρχείο
Επόμενος σταθμός του υπουργού Υγείας ήταν το Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου ο κ. Γεωργιάδης συνομίλησε με μέλη της Δημοτικής Αρχής, ενώ εκμυστηρεύτηκε ότι η Καλαμάτα τον έχει σημαδέψει. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι όταν πριν 14 χρόνια βρισκόταν στο Εμπορικής Ναυτιλίας δημιουργήθηκε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ενώ έπειτα ως υπουργός Υγείας παρέδωσε το παλιό νοσοκομείο, που μετατράπηκε σε δημαρχείο. Τελευταίο έργο ήταν αυτό που παραδόθηκε χθες.
Τα κενά σε παθολόγους, με Δήμο και Περιφέρεια να βάζουν πλάτη
Κατά την άφιξή του στο Δημαρχείο Καλαμάτας ο υπουργός Υγείας δέχτηκε ερωτήσεις. Μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε για τα κενά των παθολόγων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Απάντησε, λοιπόν, ότι έλλειψη σε παθολόγους δεν υπάρχει μόνο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΕΣΥ η έλλειψη παθολόγων, υποστήριξε, ενώ ανέφερε ότι ψηφίστηκε νόμος για να κινητροδοθητούν οι νέοι γιατροί να γίνουν παθολόγοι. Έτσι, θα τους δίνονται 40.000 ευρώ αν επιλέξουν αυτή την ειδικότητα.
Πρόσθεσε ακόμη ότι μόλις λήξει η παρούσα προκήρυξη των αγόνων στις 29 Μαΐου, θα ελεγχθούν τα υπόλοιπα και θα προκηρυχθούν πέντε θέσεις παθολόγων για τα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Το συγκεκριμένο ίδρυμα, επανέλαβε, έχει εξελιχθεί σε ένα φοβερό νοσοκομείο, ένα από τα σημαντικότερα της περιφέρειας, με πολύ μεγάλη κίνηση, που συναγωνίζεται αυτά της Αττικής.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι πλην του κινήτρου των 300 ευρώ με το άγονο α, έπειτα από πρόταση του Δημήτρη Πτωχού, θα κάνει νομοθετική βελτίωση στο νόμο, για να μπορεί η Περιφέρεια να δίνει και στην Καλαμάτα και όχι μόνο στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς, με το δήμαρχο Καλαμάτας να παρεμβαίνει, κάνοντας γνωστή και την πρόθεση του Δήμου να συμβάλει, δίνοντας κίνητρα σε γιατρούς για να έρθουν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Ο Άδωνις Γεωεργιάδης ευχαρίστησε τους κ.κ. Πτωχό και Βασιλόπουλο για αυτή τους την προθυμία, αφού λόγω της ανάπτυξης στην πόλη, αυξάνονται και τα ενοίκια, κι έτσι οι γιατροί πρέπει να λάβουν κίνητρα για να έρθουν.
Έρχεται εφημερία και στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης έκανε γνωστό ότι έρχεται συνεφημέρευση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, και μία από αυτές θα είναι η Καλαμάτα. Όπως είπε, πρώτα θα γίνουν οι ανάλογες προσλήψεις και στη συνέχεια τα Κέντρα Υγείας θα εφημερεύουν.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση