Συνάντηση ΟΕΒΕΣ με Πτωχό: Επί τάπητος η αναγκαιότητα ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Συνάντηση ΟΕΒΕΣ με Πτωχό: Επί τάπητος η αναγκαιότητα ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Συνάντηση μεταξύ των Ομοσπονδιών Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη προχθές, κατά την οποία συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Τα κύρια σημεία της συζήτησης
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν στοιχεία που αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο των μικρών επιχειρήσεων στην περιφερειακή οικονομία. Συγκεκριμένα, οι Ομοσπονδίες ενημέρωσαν τον περιφερειάρχη ότι στην Πελοπόννησο δραστηριοποιούνται 49.058 επιχειρήσεις που απασχολούν 221.607 εργαζομένους. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 98,5% αποτελούν πολύ μικρές επιχειρήσεις (κάτω των 10 ατόμων), οι οποίες απασχολούν το 60% των εργαζομένων της Περιφέρειας.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα εκπαίδευσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, αναγνωρίζοντας την κρίσιμη σημασία της επαγγελματικής κατάρτισης για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Σημαντικό επίτευγμα της συνάντησης αποτελεί η δέσμευση για τακτικές συναντήσεις Περιφέρειας και Ομοσπονδιών, καθώς ο κ. Πτωχός αναγνώρισε επίσημα ότι οι Ομοσπονδίες και η ΓΣΕΒΕΕ αποτελούν τους κοινωνικούς εταίρους της πολιτείας.

Κι όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση: «Η συνάντηση θεμελιώνει μια νέα εποχή συνεργασίας φορέων εκπροσώπησης των επιχειρήσεων και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και την υλοποίηση στοχευμένων πολιτικών για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».

Προτάσεις
Να σημειωθεί πως σε επιστολή με προτάσεις και θέσεις των Ομοσπονδιών για άλλα θέματα, σημειώνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Τα τελευταία χρόνια οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες λόγω της μεγάλης διάρκειας της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας COVID-19, των ανατιμήσεων, του υψηλού κόστους λειτουργίας και του έντονου ανταγωνισμού. Παράλληλα, η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις από τις συστημικές τράπεζες, αλλά και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, έχει καταστήσει τις επιχειρήσεις μας μη ανταγωνιστικές, γεγονός που πρέπει σύντομα να ανατραπεί, αλλιώς θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και την εθνική μας οικονομία.

Προτάσεις για Άμεση Δράση
1. Το πρόγραμμα να είναι χωρίς αποκλεισμούς, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους

2. Για τις επιχειρήσεις με υποχρεώσεις στο δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία, να αρκεί η ρύθμιση των υποχρεώσεών τους για την ένταξη στο πρόγραμμα

3. Για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης της ίδιας συμμετοχής, η δυνατότητα μερικής χρηματοδότησης από τις συστημικές τράπεζες με την εγγύηση του Δημοσίου για τουλάχιστον ένα μέρος της ίδιας συμμετοχής.

Αυτές οι προτάσεις πράγματι θα διευρύνουν τη συμμετοχή περισσότερων επιχειρήσεων στο πρόγραμμα, ιδιαίτερα όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξασφάλιση της ίδιας συμμετοχής, καθιστώντας το πιο προσβάσιμο και αποτελεσματικό.

Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Εγκαταστάσεων και Εξοπλισμού
Προτείνουμε την υλοποίηση προγραμμάτων που θα επιδοτούν:

1. Την ανακαίνιση και αναβάθμιση εγκαταστάσεων με επιδότηση έως 40% του κόστους (ανώτατο όριο 30.000 ευρώ)

2. Την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού με κάλυψη 70% του κόστους (ελάχιστο 10.000 ευρώ)

Στήριξη απασχόλησης
Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για ένα έτος με στόχο τη διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού (1-5 υπάλληλοι ανά επιχείρηση).

Ενίσχυση Ανταγωνιστικότητας και διασύνδεσης με τον πρωτογενή τομέα
Πρόγραμμα επιδότησης 50% του κόστους για επιχειρήσεις τουριστικού τομέα:

● Δημιουργία νέων μενού: Ανάπτυξη θεματικών μενού (χορτοφαγικά/vegan, gluten-free, τοπικά πιάτα)

● Προμήθεια ποιοτικών υλικών: Βιολογικά προϊόντα, τοπικές πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας

● Εκπαίδευση προσωπικού: Σεμινάρια εξυπηρέτησης πελατών, μαγειρικές τεχνικές, χρήση νέων τεχνολογιών

● Δημιουργία γαστρονομικών δικτύων, για να συνδεθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος με τους τοπικούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.

Ανώτατο όριο επιδότησης: 5.000 ευρώ ανά επιχείρηση

Ειδικά κίνητρα για αγροτικές Κοινότητες
Προτείνουμε την ενίσχυση των ποσοστών επιδότησης 70%, όταν οι επενδύσεις πραγματοποιούνται σε αγροτικές Κοινότητες. Αυτό το μέτρο είναι κρίσιμο και επιβεβλημένο για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κατάρρευσης της Περιφέρειας, της μαζικής εγκατάλειψης της υπαίθρου και όχι μόνο, του κινδύνου ερήμωσης ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών. Για την αποτροπή της κατάρρευσης της τοπικής οικονομίας είναι επιτακτική όχι μόνο η στήριξη με ιδιαίτερα μέτρα της επιχειρηματικότητας, αλλά και μια σειρά παράλληλων δράσεων που θα διευκολύνουν τη διαμονή και την δραστηριοποίηση σε αυτές τις περιοχές.

Εκπαίδευση και Νέες Τεχνολογίες
Θεωρούμε ουσιώδη την εκπαίδευση των μελών μας στις νέες τεχνολογίες.

Οι Ομοσπονδίες που βιώνουν την καθημερινότητα και γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τις αδυναμίες και τις ανάγκες κάθε κλάδου πιέζουν σε πολλαπλά επίπεδα όλους τους φορείς για λήψη μέτρων για την εκπαίδευση και κατάρτιση των μελών μας με ουσιαστικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε να μπορούν να συμβαδίζουν με τη ραγδαία πρόοδο της γνώσης και της τεχνολογίας και να αποκτούν μετά από εξετάσεις τις ανάλογες πιστοποιήσεις. Σημειωτέον ότι το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ προσέφερε δωρεάν τα εγχειρίδια περιγραμμάτων του συνόλου των επαγγελμάτων. Θεωρούμε απαράδεκτο ακόμα και σήμερα να συνεχίζεται η σπατάλη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε δήθεν εξ αποστάσεως κατάρτιση “πασιέντζας”. Απαιτούμε σε συνεργασία με όλες τις Ομοσπονδίες να προχωρήσει η Περιφέρεια στη δημιουργία στην Τρίπολη του εκπαιδευτικού και εξεταστικού κέντρου πιστοποίησης των επαγγελμάτων για να σταματήσει επιτέλους η ταλαιπωρία χιλιάδων συναδέλφων μας.

Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας, διαθέτουν αδειοδοτημένα ΚΕΚ που μπορούν να αναλάβουν το έργο της ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

Στήριξη στο Νέο Περιφερειακό Χωρικό Πλαίσιο
Είμαστε αισιόδοξοι και στηρίζουμε απόλυτα το πρόσφατα εγκεκριμένο Περιφερειακό Χωρικό Πλαίσιο (ΠΧΠ). Αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα αυτού του στρατηγικού εργαλείου, το οποίο σε πολλά σημεία αναφέρεται στον καθοριστικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις για την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα της περιοχής μας».