«Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί και ειδικά εμείς που παράγουμε καθημερινά τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα» δήλωσε χθες η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) αναφερόμενη στο σκάνδαλο των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Συγκεκριμένα, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί ανέφεραν σε δήλωσή τους: «Αυτή τη φορά όποιοι τα έφαγαν (και δεν είναι μόνο μερικοί δήθεν παραγωγοί) θα τα φέρουν πίσω, σε αυτό θα επιμείνουμε και θα επανέλθουμε».
Οι παραγωγοί συμβάλλουν στην οικονομία
Σύμφωνα με την ΕΘΕΑΣ, «δεν πρέπει να επισκιαστεί τo σημαντικό θετικό παραγωγικό αποτέλεσμα των αγροτών και των συνεταιρισμών της χώρας από το σκάνδαλο των τελευταίων ημερών.
Εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δημιουργούν και συμβάλλουν στην οικονομία της χώρας, συμβολή που προέρχεται από την περιφέρεια της ελληνικής υπαίθρου, με χαρακτηριστικότερους ενδεικτικά τους ακόλουθους δείκτες:
-Εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων: Παρά την κρίση, οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι κατάφεραν να δώσουν τρόφιμα και άλλα αγροτικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας δημιουργώντας μετρήσιμο εξαγωγικό αποτύπωμα πάνω από 8,5 δισ. ευρώ. Από το 2022 και μετά, το αγροτικό ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών έχει καταστεί θετικό στη χώρα μας και είμαστε υπερήφανοι μαζί με τα μέλη μας για την συμβολή μας σε αυτό.
-Ελαιόλαδο και Βρώσιμες Ελιές: Η χώρα μας πρωτοπορεί στην ποιότητα του ελαιολάδου (έξτρα παρθένο) και τις Βρώσιμες Ελιές Παγκόσμια. Είμαστε περήφανοι για τους ελαιοπαραγωγούς μας.
-Ακτινίδιο: Η χώρα μας βρίσκεται στη 2η σειρά όγκου παραγωγής παγκόσμια αυτού του διεθνούς προϊόντος με εξαιρετική ποιότητα. Είμαστε περήφανοι για τους καλλιεργητές μας ακτινιδίου.
-Βιομηχανικό ροδάκινο: Η χώρα μας έχει κατακτήσει την 1η θέση παγκόσμια με τα εξαιρετικής ποιότητας μεταποιημένα ροδάκινα. Είμαστε περήφανοι που οι καλλιεργητές μας με τη μεταποίηση δίνουν αυτό το αποτέλεσμα.
-Φρούτα και Λαχανικά: Οι παραγωγοί αρκετών φρούτων και λαχανικών δίνουν την πρώτη ύλη στην τυποποίηση και τις εξαγωγές με αποτέλεσμα πάνω από 2 δισ. εξαγωγές. Είμαστε υπερήφανοι για την κατάκτηση αυτή από τους καλλιεργητές μας.
-Σκληρό σιτάρι: Το ποιοτικό ελληνικό σκληρό σιτάρι αποτελεί τη βάση για πολλές βιομηχανίες ζυμαρικών στη χώρα μας και το εξωτερικό. Είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο συνεργασίας των παραγωγών μας με τη βιομηχανία.
-Ελληνική Φέτα ΠΟΠ: Χάρη στην προσπάθεια των κτηνοτρόφων μας που εξακολουθούν να παράγουν εξαιρετικής ποιότητας αιγοπρόβειο γάλα, η ελληνική Φέτα ΠΟΠ είναι ένα ελληνικό εξαιρετικό τρόφιμο με εξαγωγικό αποτύπωμα 850 εκατ. ευρώ. Είμαστε περήφανοι για αυτούς τους κτηνοτρόφους μας».
«Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί»
Το θετικό παραγωγικό αυτό αποτύπωμα δεν είναι απαλλαγμένο προβλημάτων, που πολλά δεν τυγχάνουν της προσοχής της Πολιτείας, σύμφωνα με την ΕΘΕΑΣ. Για το λόγο αυτό, η ένωση ζήτησε στις 13 Μαΐου 2025, με επιστολή στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τη «συμμετοχή των συνεταιρισμών και των αγροτών στην αναπτυξιακή κατανομή του δημοσιονομικού πλεονάσματος για επίλυση προβλημάτων της παραγωγής», ώστε να επιλυθούν τα βασικότερα προβλήματα, που είναι:
-το υψηλό κόστος παραγωγής (ενέργεια, γεωργικές εισροές, εφόδια κλπ.).
-η δυσκολία εύρεσης κεφαλαίων για επενδύσεις με προσιτά επιτόκια
-η δυσκολία κάλυψης επαρκούς χρηματοδότησης αποζημιώσεων, για τις συχνά επαναλαμβανόμενες πλέον και εκτεταμένες ζημιές από την κλιματική κρίση.
«Αυτοί είναι οι παραγωγικοί στρατηγικοί στόχοι μας για να συνεχίσουμε και δε συμψηφίζουμε με κανέναν τρόπο αυτή την εικόνα με τα πρωτόγνωρα τωρινά ή και παλαιότερα προβλήματα γύρω από τις επιδοτήσεις», επισήμανε η ΕΘΕΑΣ στη χθεσινή της ανακοίνωση και καταλήγει:
«Έτσι, λοιπόν, εκπροσωπώντας τον κόπο και τις αγωνίες των παραγωγικών συνεταιρισμών και αγροτών, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε επιπλέον δύο πράγματα για την τρέχουσα δυστοπία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όχι, δεν τα φάγαμε όλοι μαζί και ειδικά εμείς που παράγουμε καθημερινά τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα. Αυτή τη φορά όποιοι τα έφαγαν (και δεν είναι μόνο μερικοί δήθεν παραγωγοί) θα τα φέρουν πίσω, σε αυτό θα επιμείνουμε και θα επανέλθουμε.
Οι επιδοτήσεις για το έτος 2025 (ΟΣΔΕ 2025) βρίσκονται και φέτος σε αβεβαιότητα. Η οριστική τους εξασφάλιση δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και για το λόγο αυτό θα επανέλθουμε».