«Για μεσαίωνα της ατομικής διαπραγμάτευσης» και «το πιο απορρυθμισμένο εργατικό δίκαιο σε επίπεδο Ε.Ε.» κάνει λόγο η ΓΣΕΕ- Είναι «εκσυγχρονισμός των εργατικών διατάξεων» και «προσαρμογή στις σημερινές ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων» απαντά το υπουργείο Εργασίας
Με μία οργισμένη ανακοίνωση απάντησε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας στην πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να επεκτείνει τις ώρες εργασίας έως και 13 την ημέρα στον ίδιο εργοδότη.
Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να παγιώσει μία πρακτική που θα εξαντλεί, σωματικά αλλά και ψυχικά, τους εργαζόμενους, χωρίς ουσιαστικά να βοηθάει την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.
«Η περαιτέρω απορρύθμιση του πλαισίου της εργασίας και η εναπόθεση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και αναψυχής στην ατομική διαπραγμάτευση όπου η σχέση εργοδότη-εργαζόμενου είναι ετεροβαρής, οδηγεί επί της ουσίας σε ναρκοθέτηση κάθε προσπάθειας αποκατάστασης του πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η διάρκεια του χρόνου εργασίας, του χρόνου ανάπαυσης και της άδειας για την αναψυχή των εργαζομένων δεν μπορεί να ρυθμίζονται με κρατική παρέμβαση, αλλά μόνο με κοινωνικό διάλογο, μόνο με συλλογική διαπραγμάτευση» αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, που επίσης κάνει λόγο για «απόπειρα διάλυσης του εργατικού συλλογικού δικαίου και καταλήγει:
«Δεν θα επιτρέψουμε, σε όλες τις «πρωτιές» που απολαμβάνει η χώρα σε σχέση με τις συνθήκες ζωής και εργασίας των μισθωτών, να προστεθεί και το πιο απορρυθμισμένο εργατικό δίκαιο σε επίπεδο Ε.Ε.»
Το 13ωρο, οι υπερωρίες και η ευελιξία
Η πρόταση νόμου, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες, προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι στον ίδιο εργοδότη θα μπορούν να εργάζονται έως και 13 ώρες την ημέρα. Μέχρι σήμερα, αυτό το μέτρο αφορά μόνο στους εργαζομένους που απασχολουνται σε δύο διαφορετικούς εργοδότες.
Όπως διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, σε τηλεοπτική της συνέντευξη, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν σημαντική προσαύξηση 40% για τις υπερωρίες.
«Εάν κάνεις έως 13 ώρες σε δύο εργοδότες, αυτό βγαίνει 104 ευρώ. Εάν το κάνεις σε έναν εργοδότη, τις ίδιες ώρες, βγαίνει 119 ευρώ» είπε.
Παράλληλα, θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, που θα προβλέπουν ότι οι εργαζόμενοι δε θα μπορούν να δουλεύουν σύνολικά πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα σε βάθος 4μήνου και τις 150 ώρες υπερωρίας τον χρόνο.
Όμως, η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι ανοίγει «παράθυρο» για κατάχρησεις σε βάρος των εργαζομένων.
«Εσείς ξυπνάτε το πρωί. Πηγαίνετε στη δουλειά σας στις 8.00 και δουλεύετε συνεχώς έως τις 21.00 το βράδυ. Αυτό είναι βιώσιμο; Είναι βιώσιμο για την παραγωγικότητα σας; Είναι βιώσιμο για την υγεία σας; Είναι βιώσιμο για τη συμφιλίωση με την οικογενειακή, με την προσωπική σας ζωή και με τις άλλες υποχρεώσεις σας; Εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι βιώσιμο. Οι χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα, όπως είναι η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, είναι οι χώρες που έχουν τον μικρότερο χρόνο εργασίας» τονίζει στο euronews ο Χρήστος Γούλας, Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ.
Το υπουργείο Εργασίας απαντάει ότι στόχος είναι η στήριξη κρίσιμων για την ελληνική οικονομία κλάδων, όπως η εστίαση και ο τουρισμός, που δυσκολεύονται να καλύψουν τις θέσεις εργασίας.
Όπως αποκαλύπτει η έρευνα “Καριέρα και Υποψήφιοι 2024” που πραγματοποιήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το kariera.gr, η ισορροπία προσωπικής- επαγγελματικής ζωής αποτελεί ένα από τα βασικότερα ζητούμενα των εργαζομένων στην Ελλάδα- κυρίως των νέων.
Βρίσκεται στην τρίτη θέση στην ερώτηση για τους βασικούς παράγοντες επιλογής εργοδότη μετά τις αποδοχές και την εργασιακή ασφάλεια.
«Το εύρημα αυτής της έρευνας όσον αφορά το τι κρατάει και τι φέρνει τους εργαζομένους σε μια εταιρεία, είναι ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι το κομμάτι των απολαβών. Αυτό δεν είναι έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη και το ότι είμαστε στην επαύριο της οικονομικής κρίσης, αλλά επίσης και το αυξημένο κόστος ζωής» εξηγεί στο euronews ο Ιωάννης Νικολάου, Καθηγητής Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΠΑ.
Οι εργοδότες στην Ελλάδα ζητούν πιο ελαστικές μορφές εργασίας. Υποστηρίζουν ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους και ότι οι κενές θέσεις θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Η ανεργία στην Ελλάδα έχει μειωθεί στο 8,3%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών.
Ωστόσο ο μέσος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σχεδόν στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου μισθού, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Πηγή: euronews.gr